Темата за ДС е част от чалгата на прехода

Марин Райков защити енергийния зам.-министър Божан Стоянов
11 апр 2013 16:40, Красимир Ангелов
79
Темата за ДС е част от чалгата на прехода
Марин Райков защити зам.-министърът на икономиката Божан Стоянов. Снимка: БТА

Премиерът Марин Райков защити заместник-министъра на икономиката в служебното правителство Божан Стоянов, за когото преди ден Комисията по досиетата обяви принадлежност към структурите на Държавна сигурност.

Стоянов е бил проверяван през 2008 г. и е установено, че няма съпричастност към структурите на Държавна сигурност, посочи министър-председателят на извънредна пресконференция в МС. По думите на Райков темата за ДС далеч не е централна за обществото, а е „част от чалгата на прехода“.

"Преди няколко дни поканих председателя на комисията по досиетата г-н Евтим Костадинов, за да му изкажа своята институционална подкрепа за дейността на водената от него комисия, но също така и да му благодаря, че защити моето име и името на бившия премиер Сергей Станишев от поредния опит за манипулация. На следващия ден комисията излезе със становище, че преди четвърт век един от моите заместник-министри е бил агент в Пето районно управление на МВР в столицата. В решението на комисията се казва, че цялото правителство е било проверено и г-н Стоянов е идентифициран като агент", заяви Марин Райков.

Той посочи още веднъж, че соченият за агент "Младенов" Божан Стоянов е бил проверяван през 2008 г. и има документ, с който се удостоверява, че данни за съпричастност към ДС няма. Райков бе категоричен, че Стоянов е назначен за зам.-министър именно въз основата на издадения през 2008 г. документ от Комисията по досиетата.

"Добре би било да придаваме повече стойност на своите становища, да не ги ревизираме без доказателства и да не даваме повод за спекулации на заинтересованите от дискредитирането на институциите и на Комисията среди. От 2008 г. досега нищо не се е променило в миналото на г-н Стоянов", допълни министър-председателят.

Още по темата

Той посочи, че в архивите и в публично обявените от Комисията налични документи за Божан Стоянов няма изрично лично негово съгласие да сътрудничи, нито следа за извършвана каквато и да е дейност от него за службите. „Няма и данни за заличаване на документи. Доколкото съм запознат, наличните единствено картон и вписване в регистър попадат в друга хипотеза на същия Закон за досиетата“, посочи премиерът.

Райков изрази мнение, че исканията за проверка за принадлежност към ДС не могат да бъдат като свидетелствата за съдимост и да се актуализират през шест месеца. "Членовете на моето правителство нямат нужда от 6-месечни индулгенции. Комисията беше създадена именно за да спре рекета и поставянето в зависимост. Затова я подкрепям", категоричен бе служебният премиер.

"Не мога да приема опитите тази тема да се използва за дестабилизиране на администрацията и си запазвам правото да променя становището си по конкретния случай при наличие на категорични и автентични доказателства", обяви в заключение Марин Райков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Срамота преди 11 години
"Марин Райков подчерта, че Стоянов е проверяван през 2008 г, когато не са били открити данни за съпричастност. " Тук не става дума за това, при коя проверка е излязла или не е излязла наяве истината, а за морала на лицето Божан Стоянов ! Нима той не е знаел истината за себе си ? Не прави чест на Марин Райков, че се опитва с дипломатически посуквания да замазва пейзажа !
57
1
 
4
 
! Отговори
Нищо учудващо преди 11 години
С изявлението Райков потвърждава, че е гадно комунистическо ***. Едва ли някой е учуден. Припомнете си Боков с вината и мезетата. Те и много като тях са отглеждани и "възпитавани" с пари от ДС, която ликвидира хиляди достойни българи.
56
0
 
8
 
! Отговори
Защо? преди 11 години
Защо ченгетата Маринчо и Божанчо крият и не признават, че са служили (служат) на дявола?
55
0
 
6
 
! Отговори
Честен преди 11 години
Този Евтим Костадинов и оная скромба в комисията Бончева ще бъдат съдени като предатели. Ако знаят какво ги чака.
54
1
 
5
 
! Отговори
факт преди 11 години
Този е потомствен чалгаджия...и баща му и той са агенти,естествено че защитава колегите си.То в ГЕРБ са все мутри и милиционери-все любители на чалгата,да не говорим за техният идол.Само фамозният му прякор-тиквата говори що за чалга идол е.На 12.05.2013г. да кажем НЕ на комунизма-ГЕРБеризма.
53
0
 
8
 
! Отговори
Асфалт паша преди 11 години
Ако Асфалт паша и Чехлю(Пастирката) си мислят,че протестите са им се разминали,жестоко се лъжат, и много скоро ще го разберат.Няма да ги спаси нито оставки, нито високо кръвно, нито докараните прасета пред или в Парламента.Гражданите Управляват чрез своите политици, а не Обратно! Следователно - за да е Вярно това твърдение, трябва да има Постоянна Обратна Връзка и Проверка - Задължително над политиците трябва да има Пълен, Постоянен и Прозрачен Контрол от страна на Гражданите - в противен случай, Демокрацията е Безсмислена! Без пълна прозрачност в Държавата, няма Демокрация, а има просто Мутро
52
2
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
"По думите на Райков темата за ДС далеч не е централна за обществото, а е част от чалгата на прехода."Я па да не е централна тази тема! Ай да му се не ама види верно ли???А защо народа се пали и самоубива по площадите?Точно заради това другарю Райков - защото вие комунистите не искате тази тема да стане централна!!!Ете - затова България е с най-малките заплати в Европа, защото бившите ченгета станаха мутри - като бившия ни премиер! И докато темата не е централна ще става по-зле!!!
51
0
 
5
 
! Отговори
Кики преди 11 години
Нека само да направим уточнение - ЗАКОННО незаконно източени и откраднати! Да се гордеем с Герб, които окрадоха държавните пари!
50
0
 
5
 
! Отговори
Камелия преди 11 години
Герб издигнаха организираната престъпност до нови нива! Те я направиха легална и я вкараха по министерствата. Те са обществено зло, което трябва да бъде изкоренено от управлението.
49
1
 
11
 
! Отговори
ГЛУПАВ ЧОВЕК преди 11 години
Този човек се изложи .За тях да крадеш , да убиваш и да подкрепяш репресиите са нормално кариерно развитие .
48
3
 
11
 
! Отговори
хахахаа преди 11 години
другаря примиер удари гредата и си вкара автогол...
47
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 11 години
До 38: Прав сте - ченге защитава ченге! Но както виждате, има ***, които защитават ченгетата.
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все едно да го питаш дали БУДА е бил агент на ДС и той да не го защити.Винаги аршиина е бил различен БУДА беше срещу едни агенти на ДС, даже върна дипломати. Но други остави, трети замрази, някой ги унизи.Лошото е че или или, няма ама този агент е бил агент ама се е поправил и вече е от нашите.За това и след 100 години ще са все в устата на политиците когато им е удобно. Едно време а и сега дипломат е агент с дипломатически имунитет. Различна е трактовката. Ако някой не е съгласен с това
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли някой читав от герб и техните протежета? Май НЕ!
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гарван гарвану око не вади!
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздравления за позицията Ви г-н Райков.За съжаление чалтата все още съществува.
42
0
 
16
 
! Отговори
Много да внимават! преди 11 години
По всичко личи че "милите" ни политици смятат ни за *** и необразовани.Те буквално се подиграват с нас и с нашето обществено и социално положение.Не знам с какви очи се показват пред хората,но предричам че тази предизборна кампания няма да е като другите.....Ще изпитват страх да излязат и да говорят пред хората.И да внимават с изпълнението на пред изборните обещания,че ще се чудят от къде им е дошло!
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
самите българи сме диви и изостанали
40
2
 
9
 
! Отговори
така е преди 11 години
естествено, че няма да е централна тема в твоето общество, при положение че баща ти е бил един от най-добрите шпиони на ДС. Т.пак, всички от ДС и техните протежета на въжето!
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен40:Идиоат,кой създаде тая комисия та си се завайкал акот вдовица за ....!Този председетел на тази комисия нали е бил също от ДС и после милиционер!!!Я да вървиш на майната си,вдовицо не..........!