Темата за ДС е част от чалгата на прехода

Марин Райков защити енергийния зам.-министър Божан Стоянов
11 апр 2013 16:40, Красимир Ангелов
79
Темата за ДС е част от чалгата на прехода
Марин Райков защити зам.-министърът на икономиката Божан Стоянов. Снимка: БТА

Премиерът Марин Райков защити заместник-министъра на икономиката в служебното правителство Божан Стоянов, за когото преди ден Комисията по досиетата обяви принадлежност към структурите на Държавна сигурност.

Стоянов е бил проверяван през 2008 г. и е установено, че няма съпричастност към структурите на Държавна сигурност, посочи министър-председателят на извънредна пресконференция в МС. По думите на Райков темата за ДС далеч не е централна за обществото, а е „част от чалгата на прехода“.

"Преди няколко дни поканих председателя на комисията по досиетата г-н Евтим Костадинов, за да му изкажа своята институционална подкрепа за дейността на водената от него комисия, но също така и да му благодаря, че защити моето име и името на бившия премиер Сергей Станишев от поредния опит за манипулация. На следващия ден комисията излезе със становище, че преди четвърт век един от моите заместник-министри е бил агент в Пето районно управление на МВР в столицата. В решението на комисията се казва, че цялото правителство е било проверено и г-н Стоянов е идентифициран като агент", заяви Марин Райков.

Той посочи още веднъж, че соченият за агент "Младенов" Божан Стоянов е бил проверяван през 2008 г. и има документ, с който се удостоверява, че данни за съпричастност към ДС няма. Райков бе категоричен, че Стоянов е назначен за зам.-министър именно въз основата на издадения през 2008 г. документ от Комисията по досиетата.

"Добре би било да придаваме повече стойност на своите становища, да не ги ревизираме без доказателства и да не даваме повод за спекулации на заинтересованите от дискредитирането на институциите и на Комисията среди. От 2008 г. досега нищо не се е променило в миналото на г-н Стоянов", допълни министър-председателят.

Още по темата

Той посочи, че в архивите и в публично обявените от Комисията налични документи за Божан Стоянов няма изрично лично негово съгласие да сътрудничи, нито следа за извършвана каквато и да е дейност от него за службите. „Няма и данни за заличаване на документи. Доколкото съм запознат, наличните единствено картон и вписване в регистър попадат в друга хипотеза на същия Закон за досиетата“, посочи премиерът.

Райков изрази мнение, че исканията за проверка за принадлежност към ДС не могат да бъдат като свидетелствата за съдимост и да се актуализират през шест месеца. "Членовете на моето правителство нямат нужда от 6-месечни индулгенции. Комисията беше създадена именно за да спре рекета и поставянето в зависимост. Затова я подкрепям", категоричен бе служебният премиер.

"Не мога да приема опитите тази тема да се използва за дестабилизиране на администрацията и си запазвам правото да променя становището си по конкретния случай при наличие на категорични и автентични доказателства", обяви в заключение Марин Райков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
16
 
! Отговори
ВОЛЕН И ДОГАН... преди 11 години
....СА ДВЕТЕ СТРАНИ НА ЕДНА И СЪЩА МОНЕТА ---СХЕМАТА ЗА ПРОТИВОПАОСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРИТЕ , ЛАНСИРАНА ОТ КГБ!!!!СЪЩИЯ СЦЕНАРИИ , СЕ РАЗИГРА В СЪЮЗНИТЕ РЕПУБЛИКИ И ЧЕЧЕНИЯ, НА БИВШИЯ СССР!В БЪЛГАРИЯ ---ТАЗИ СХЕМА УДАРИ НА КАМЪК!!БЪЛГАРИТЕ НЕ СА "ПРОСТИ И *** ФАНАТИЦИ"---ВЕРСКИТЕ ПРОТИВОПОСТАВЯНИЯ , НЕ ИМ ДЕЙСТВАТ!..НИТО МЮСУЛМАНИТЕ , НИТО ХРИСТИЯНИТЕ В БЪЛГАРИЯ -----СА "СЛЯПО И ТЪПО ВЯРВАЩИ"!НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО "ТУРСКО РОБСТВО"....БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ,ВИНАГИ Е БИЛ ЕДИНЕН!
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА МАМА ДИНА ЧЕРВЕНОТО ДИНОЗАВЪРЧЕ Е С ДЕБЕЛО КРЕМЪЛСКО ДОСИЕ--ПОДОБНО НА ПОП МАРИН БИВШИЯ ГЛАВЕН ЧЕРВЕН ПОП НА ЧЕРЕНАТА ЦЪРКВА СЕ ВОДИ НА ПРЯК ОТЧЕТ В КРЕМЪЛ
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЖЕ ДОКЪДЕ НИ ДОКАРА ГРОБАРСКАТА СЕКТА БОЖЕ
35
6
 
11
 
! Отговори
ядец преди 11 години
До МЕДИНЕКойто гласува за болен Лидеров, той избира Тиквен Буда!
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ- ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ И МАРИНЧО РАЙЧЕВ, И ЗАМ.МИНИСТЪРЪТ СА СВЪРЗАНИ С ДС, САМО ДЕТО ПЪРВИЯТ Е БИЛ ШЕФ НА ВТОРИЯ.
33
1
 
20
 
! Отговори
Всеки 2-ри е уше :) преди 11 години
Щом така говори, нищо чудно и той да е бил уше на ДС :)
32
5
 
8
 
! Отговори
пол преди 11 години
И досега не мога да си обясня негативизма към ДС? Баща ми са му смазали живота от тая структура с едничък грях; че е спасил жена от системно изнасилване от управител на общежитие и че е казвал реалната вреда от демагогията на секретарчета; което е и станало соца рухна заради лъжите им. И пак не мрази ДС; нито пък аз; няма държава без ДС. Тия служби по света работят по един и същ начин така, че навред има зло. Гестапо е разплакало куп германци. Където има тирания; империи все невинни пищят и ***
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На излизане от кръчмата обаче го хващат ДС- ченгета, същите, които са му подхвърлили фотоапарата. И го арестуват за кражба. Заплашват го, че ще разгласят на целия град, че е крадец. И че, едва ли не, ще лежи в затвора. Така ДС навремето манипулираше определени хора. И Волен поддава. Органите на ДС го вербуват не като ДС-офицер, а просто като някакъв доносник.
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
- Вярно ли е, че Волен Сидеров е бил агент на Държавна сигурност?- Вярно е. Вербуват го през 88-*** г. Тогава той е на 33 г. и работи като фотограф в родния си град Ямбол. Истината е, че ДС офицерите му спрятат един хитър номер. Той е със свой приятел в заведение. Ядат и пият до късно през нощта. После приятелят му си тръгва и Волен остава сам на масата. Тогава ДС сътрудник умишлено подхвърля на съседната маса някакъв много скъп фотоапарат. Сидеров го вижда, и си го прибира, защото наоколо няма никой. Прекалено скъп и хубав е бил апарата, за да не го вземе. На излизане от кръчмата обаче го
29
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Корнелия Нинова на разпит в следствието - stigabestigabe/по-света-и-у-нас/у-нас/127444-корнелия-нинова-на-разпит-в-следствието
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до Марин РайковСмятам, че аз лично ще те убия. А имаш ли семейство за да ги убия и тях?
27
2
 
10
 
! Отговори
бюлетина номер 14 преди 11 години
Гласувайте с бюлетина номер 14
26
7
 
10
 
! Отговори
Волен Сидеров ... преди 11 години
...е рядко ***...!!!
25
1
 
6
 
! Отговори
бг преди 11 години
да живеят сички ДС-та по си4ки земни кълбета :))))))))))))))) А ВЕ - ВИЕ СТЕ ПОВЕЧЕ ОТ *** ВЕ! а те ви имаха за *** :)))))))))
24
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен Сидеров премиер, Марин Райков в затвора завинаги.
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно затова ще гласувам за Волен Сидеров.
22
8
 
9
 
! Отговори
МЕДИНЕ преди 11 години
анкета направена по улиците в България казва, че 65 % от запитаните ще подкрепят АТАКА Т.Е..АТАКА ОТСВИРВА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ МОШЕНИЦИ И КРАДЦИ, КОИТО БЪЛГАРИНА НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯ КАКВО ОГРАБВАНЕ И ОБЕДНЯВАНЕ МУ ПРИЧИНИХА, А ИМЕННО БСП, НДСВ, ДПС, ГЕРБ И СДС !!! РАЙКОВ ПОРЕДНИЯТ АМЕРИКАНСКИ БАЛОН ПОД НАЛЯГАНЕ- НЕ МУ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА СЛАДКИТЕ ПРИКАЗКИ БЪЛГАРИ - ЩЕ ВИ НАГЛАСИ КАТО ОСТАНАЛИТЕ ПРЕДИ НЕГО.......
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Агент Агенту око не вади...
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Райков, ако поседи още няколко месеца в страната, ще се зарази напълно с родното политическо говорене. Да се пази, ако не друго има ниво на изказа.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЯ МИ Е АНТИПАТИЧЕН