ГЕРБ прибира 500 хил. от лихви, БСП - 1 млн. от членски внос

23 партии не са подали финансовите си отчети пред Сметната палата
Обновена: 17 апр 2013 09:15 | 16 апр 2013 21:00, Камелия Цветанова
103
ГЕРБ прибира 500 хил. от лихви, БСП - 1 млн. от членски внос
Снимка: sxc.hu.jpg

23 политически формации не са спазили законовия срок за подаване на годишните си финансови отчети и декларации със списъците на дарителите за 2012 г. пред Сметната палата. Сред тях са ДРОМ, Съюз Справедливост, Партия на пенсионерите, Партия за възход и равенство.

Крайният срок изтече на 1 април и с него са се съобразили 158 парии, в това число и големите ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака“, съобщиха от одитната институция.

Съгласно закона на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лева.

При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети партиите губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители, припомнят от палатата.

Според финансовия отчет на ГЕРБ се вижда, че е получила най-голяма субсидия - 24 млн. лева. От членски внос са влезли към 64 хил. лева в хазната на партията, а през миналата година не са получени никакви дарения.

Приходите на ГЕРБ се допълват от 500 хил. лева от лихви по депозити и 11 хил. лева от нестопанска дейност.

Разходите на партията надхвърлят 10,3 млн. лева, като 3,53 млн. лева от тях са за дарения. Административните разходи на ГЕРБ са в размер на 4,8 млн. лева.

Даренията (без условие) на БСП са в размер на 118,5 хил. лева. Партията разчита и на малко над 1 млн. лева от членски внос. Спрямо 2011 година обаче има спад – тогава от членски внос левицата беше привлякла 1,28 млн. лева. Основният приход и за БСП обаче е държавната субсидия, която достига 8,24 млн. лева.

През миналата година БСП е получила приходи на обща стойност от 9,42 млн. лева, или с около 500 хил. лева по-малко от 2011 година. В същото време разходите на партията са на стойност 8,36 млн. лева. Няма сериозни промени и в имотното състояние.

Приходите от субсидии на ДПС са в размер на 6,8 млн. лева, а от членски внос – приблизително 550 хил. лева. Като цяло през миналата година партията е получила 7,6 млн. лева, а разходите й достигат 4,6 млн. лева.

През 2012 година РЗС е получила субсидии от бюджета в размер на малко над 1 млн. лева. Членовете са допринесли с 2 хил. лева за приходите на партията. Разходите на партията са в размер на 600 хил. лева.

Значително по-големи са приходите от членски внос на "Атака" - 153 хил. лева, а получената субсидия е в размер на 2,5 млн. лева. 
 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ужас, ужас! Ужас! Умът ми просто не го побира! 24 милиона от нашите пари - субсидия за една сбирщина от мутри и мафиоти които съсипаха България и ни докараха до просешка тояга. Никога България не е била толкова зле както при мутрите от ГЕРБ. Вместо тези 24 милиона да се дадат за пенсии на нашите крехки, злощасти майки и бащи обречени на мизерия върху които Борисов се изплю и ги обвини, че опоскали държавния резерв. Ужас!
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От членския внос на р. Овч и трактора за съсипване на БЪЛГАРСКИТЕ служби за сигурност и налагане на руските.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така, така съдейки по разчетите кой има най- голям ресурс за купуването на изборите?
14
6
 
11
 
! Отговори
ШОК преди 11 години
Според финансовия отчет на ГЕРБ се вижда, че е получила най-голяма субсидия - 24 млн. лева.ТОВА Е САМО ЗА 2102 ГОДИНА!ЗА 4 ГОДИНИ ЦВЕТАНОВ Е ПРИЛАПАЛ 100 МИЛИОНА ЛЕВА, С КОИТО ПЛАЩА *** МЕДИИ ЖУРНАЛИСТИ, СОЦИОЛОЗИ И ФОРУМНИ ДРАСКАЧИ В ИНТЕРНЕТ!
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герберските *** не са направили и 1 лев дарения. Ама сега ще имат пари да купуват гласове.
12
0
 
7
 
! Отговори
СОЦА преди 11 години
По времето на Бай Тошо Парийците плащаха част от заплатата си , днес Партийците получават добавка върху заплатата си . Каква е разликата ?Идеята , или Далаверата ?
11
2
 
6
 
! Отговори
Мишо (Бирата) преди 11 години
Да бях жив - можеше да поразкажа за даренията! Ама какво да правя като ми бе 'слабо сърцето'...
10
1
 
11
 
! Отговори
jojo преди 11 години
Който има пари си купува изборите.Е това е истината
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавната помощ за крайно нуждаещите се за цялата страна беше в размер на 40 милиона, а крайно нуждаещите се от ГЕРБ получават 24 милиона?
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ах, парички парички - еврейски парички,дето крадени са от нас всички!
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ нямат 'дарения' - те си ги събират сами! Който не иска да дава - му се случват разни неща. От 'случайна' данъчна проверка (3-4 пъти на година) - през отнемане на лиценз, после идва арест за нещо (Гриша Ганчев - жив пример)!А след това не знам какво следва. Може би Калашник пред Съдебната палата?
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Незнам какви пари печелят, но ако това което е написал на 100 стр. Емил Димитров от ГЕРБ, нот. заверено в Лондон е вярно, какво трябва да следва. ЦЦ, ББ, СТ.Флоров, Ив.Петров, трябва да бъдат изправени до стената . Трябва да понесат гнева на народа и повече да не се появяват в политиката,но не само и там.
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко е хубаво като знаем, че престъпната комунистическа партия си отива.
4
1
 
32
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
НА ПЛАКАТИТЕ НА ,,ГЕРБ,, ПИШЕ..... ,,ИМАМЕ ВОЛЯ,, ....ПРАВИЛНОТО Е ... ,,ИМАМЕ ПАРИ,, ....
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
9. Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП, 10. Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ, 11. Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп. 12. Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерала от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП...
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1. Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР. 2. Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов. 3. Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен. 4. Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво. 5. Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси. 6. Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС. 7. Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила... още Живкова. 8. Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП. 9. Лиляна Павлова
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето откъде можем да поорежем разходи, така и така сме на последната дупка на коланите и няма повече накъде.