ГЕРБ прибира 500 хил. от лихви, БСП - 1 млн. от членски внос

23 партии не са подали финансовите си отчети пред Сметната палата
Обновена: 17 апр 2013 09:15 | 16 апр 2013 21:00, Камелия Цветанова
103
ГЕРБ прибира 500 хил. от лихви, БСП - 1 млн. от членски внос
Снимка: sxc.hu.jpg

23 политически формации не са спазили законовия срок за подаване на годишните си финансови отчети и декларации със списъците на дарителите за 2012 г. пред Сметната палата. Сред тях са ДРОМ, Съюз Справедливост, Партия на пенсионерите, Партия за възход и равенство.

Крайният срок изтече на 1 април и с него са се съобразили 158 парии, в това число и големите ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака“, съобщиха от одитната институция.

Съгласно закона на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лева.

При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети партиите губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители, припомнят от палатата.

Според финансовия отчет на ГЕРБ се вижда, че е получила най-голяма субсидия - 24 млн. лева. От членски внос са влезли към 64 хил. лева в хазната на партията, а през миналата година не са получени никакви дарения.

Приходите на ГЕРБ се допълват от 500 хил. лева от лихви по депозити и 11 хил. лева от нестопанска дейност.

Разходите на партията надхвърлят 10,3 млн. лева, като 3,53 млн. лева от тях са за дарения. Административните разходи на ГЕРБ са в размер на 4,8 млн. лева.

Даренията (без условие) на БСП са в размер на 118,5 хил. лева. Партията разчита и на малко над 1 млн. лева от членски внос. Спрямо 2011 година обаче има спад – тогава от членски внос левицата беше привлякла 1,28 млн. лева. Основният приход и за БСП обаче е държавната субсидия, която достига 8,24 млн. лева.

През миналата година БСП е получила приходи на обща стойност от 9,42 млн. лева, или с около 500 хил. лева по-малко от 2011 година. В същото време разходите на партията са на стойност 8,36 млн. лева. Няма сериозни промени и в имотното състояние.

Приходите от субсидии на ДПС са в размер на 6,8 млн. лева, а от членски внос – приблизително 550 хил. лева. Като цяло през миналата година партията е получила 7,6 млн. лева, а разходите й достигат 4,6 млн. лева.

През 2012 година РЗС е получила субсидии от бюджета в размер на малко над 1 млн. лева. Членовете са допринесли с 2 хил. лева за приходите на партията. Разходите на партията са в размер на 600 хил. лева.

Значително по-големи са приходите от членски внос на "Атака" - 153 хил. лева, а получената субсидия е в размер на 2,5 млн. лева. 
 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
4
 
! Отговори
Иван Иванов преди 11 години
Писна ми да слушам глупости, ГЕРБ тва, ГЕРБ онова, Цветанов тва, Цветанов онова! Истината че тези хора направиха най-много за България! Всички други преди това само грабеха и грабеха, докато не остана нищо! Лично аз ще излезна на 12-ти Май и ще гласувам за ГЕРБ! Друга алтернатива няма!
56
1
 
4
 
! Отговори
член преди 11 години
Значи Дянков като прави закона за данък върху депозитите е изключил субсидиите на партиите. Кажете ми сега- не се ли правят законите, така че да са в полза на определени хора? За каква справедливост става дума? И не е ли наглост беден народ да издържа с толкова много пари партийните централи?
55
1
 
4
 
! Отговори
Атака преди 11 години
А така - видяхте ли тя каква стана?Помня как ББ казваше, че не трябвало да се депозират пари в банките, а да се развива дейност с тях. Ето това му бяха аргументите за данакът в/у депозитите!
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво излиза, ГЕРБ не взимат дарения, а правят такива за 3.65 милиона. БСП прибира "дарения", а не е дала и една стотинка за някоя благородна кауза... На мен това ми говори достатъчно.
53
0
 
9
 
! Отговори
глас преди 11 години
За майките за бъдещето поколение на България няма пари за партиите има. От къде на къде от дъравния бюджет ще се заделят пари за партиите те трябва да се издържат от членския внос като подържат идеите им и имат облаги от това. За хората изпаднали в природни бедствия и здравеопазване няма пари за тези хрантутници има.
52
2
 
3
 
! Отговори
ААА преди 11 години
Сигурно главния мюфтия пак е пуснал писъмца по джамийте за да имат герб толкова много пари,както се видя от фейсбук за гласуването.НО АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ В ПОДКУПНИ ИЗБОРИ ТЕ СИ РАЗДАВАТ ПАРИТЕ КАКТО СИ ПРОВЕЖДАТ ПОДСЛУШВАНИЯТА -АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННО -АКО ЧОВЕК СИ НАПРАВИ ПРОСТАТА АРИТМЕТИКА ВСИЧКО СЕ ВИЖДА
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това още веднъж показва че те немогат да пестят пари та калимо държавни
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП събрали с 20% по-малко от членски внос спрямо 2011г. Много добра тенденция - след 5г ще изчезнат напълно!
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
малко аритметика: ДПС събрали от членски внос 500хил и имат 6% на изборите. БСП събрали 1мил, значи 12% на изборите. Добре изглежда!
48
1
 
0
 
! Отговори
.. преди 11 години
Гледайте новия БГ филм на Въргала,вижте как почва нашата "демокрация".Филмчето е добро.
47
0
 
9
 
! Отговори
Breh преди 11 години
До Анонимен (49)За жалост помня каква мизерия беше и при БСП, и при тройни коалиции, и при оня дето му дадохме 800 дни. Всички са еднакви, факт. Но ще отида да гласувам, въпреки че ми се повръща! Да, ще гласувам защото иначе ще спечелят тези които купуват гласове или си докарват гласоподавателите от съседна държава! Колкото повече гласуващи има дори и с невалидна бюлетина, толкова повече намалява процента на определени партийки да влязат в парламента! Ето това е важното сега!
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само членския внос на трактора е към 5 000 000. В замяна спиране на подслушванията ,отвличания и рекет.
45
2
 
8
 
! Отговори
dedo преди 11 години
Е, такава лъжа! От къде ще съберат БСП един милион? Опа, я да направим аритметика! От пенсионери или от ***? Голяма членска маса брей? Чекмеджжето им май се отваря отпред и отзад, а!?Нищо ново при комунистите! Голяма събираемост!!!!
44
0
 
22
 
! Отговори
ДО 26 преди 11 години
Пишеш ,че няма смисъл да гласуваш защото гласовете се купуват.Ако гласуват 70% от българитекупените гласове няма да играят роля,защото ще се изгубят в многото.БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЙТЕ.
43
3
 
7
 
! Отговори
против преди 11 години
НЕ,НЕ,НЕ на ГЕРБ и БСП те са ЕДНО.
42
8
 
10
 
! Отговори
БКП! преди 11 години
ГЕРБ трябва да бъдат забранени като антибългарска и лихварска партия. БСП са предателска буржоазна партия, която също е антинародна. Бъдещето е на БКП.
41
2
 
16
 
! Отговори
... преди 11 години
Пак антигерб кампания,просто да спрем.Ако си мислим ,че всеки в БСП плаща по 1 млн.лв. значи сме простаци.Няма значение на мене специално ми е интересно как в 7 млн. държава ние имаме 180-200 партии.За мене това е просто незнам нямам думи как да го опиша.
40
8
 
2
 
! Отговори
da be преди 11 години
колко от нещата изнесени за ГЕРБ да са верни ? 1 % да е пак е много ако е истина ! Добре де хора не се ли замисляте - как може на проучванията да има толкова много подкрепящи тази партия ? Нима сте доволни? Не искам и БСП да се коалира с ДПС, не искам и АТАКА защото Волен е болен! АЗ не виждам за кой друг -единственият нормален е Светльо от Хиподил - номер 37. Но той няма да мине прага и гласа ми ще е напразно. Е защо да гласувам тогава. Няма за кого ! Няма да гласувам
39
3
 
3
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
А ти откъде знаеш , по колко пари всяка партия събира за членство ?????? За ГЕРБ вноската е само 2 лв. за година !!!
38
11
 
18
 
! Отговори
Коко преди 11 години
ГЕРБ си пълнят гушките от народните пари. Никой не иска да им плаща. ГЕРБ е срам за България.