4 партии сигурни за новия парламент, Кунева - на ръба

Галъп: ГЕРБ е с 22,8% подкрепа, БСП - 19,9%, "Атака" - 5,7%, ДПС - 4,9%
Обновена: 17 апр 2013 14:56 | 17 апр 2013 12:30,
601
4 партии сигурни за новия парламент, Кунева - на ръба
Снимка: архив, Булфото

Месец преди изборите се очертава новият парламент да бъде съставен от пет партии - четири от тях са сигурни, а формацията на Меглена Кунева е почти сигурна, сочи най-новото изследване на „Галъп интернешънъл“, представено във в. „Преса“. 

Ако изборите са днес, ГЕРБ получават 22,8% подкрепа, БСП са втори с 19,9%, трета сила е „Атака“ с 5,7%, а ДПС е с 4,9%. ДПС и „Атака“ са с приблизително изравнени позиции, което сочи значим ръст на формацията на Волен Сидеров.

Партията на Меглена Кунева „България на гражданите“ е на ръба за влизане в следващото Народно събрание – има подкрепата на 3,9 на сто. Изследването е правено в периода от 4 до 9 април преди избухването на скандала с подслушването в МВР.

При четири партии в парламента вероятно е ДПС и „Атака“ да имат по над 30 представителя, а при пет партии - по около 30. Потенциалът на „България на гражданите“ е за около 15-20 места, е прогнозата на социолога Кънчо Стойчев.
СДС и ДСБ са с по 1,2% подкрепа, Националния фронт за спасение на България на телевизия СКАТ е препочитан от 0,8% от гласоподавателите. 

Около половин милион души все още се колебаят за кого ще гласуват, и дали изобщо ще гласуват. 

Нито една от формациите, в които се включиха лидери от протестите, към момента няма потенциал за влизане в парламента. Ниска остава и известността на въпросните лидери, ниски са и позитивните оценки за тях. Като цяло преобладава мнението, че уличните демонстрации не са излъчили силни водачи и че исканията на протестиращите оставали излъгани (53%), се казва още в анализа. 

Според изследането тримата политици, които се ползват с най-високо доверие, са еврокомисарят Кристалина Георгиева (53% доверие), президентът Росен Плевнелиев (44%) и столичният кмет Йорданка Фандъкова (37%). Следват президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, служебният премиер Марин Райков и ексрегионалният министър Лиляна Павлова. Бившият премиер Бойко Борисов е едва на седма позиция с 27% доверие за април. Непосредствено след него е лидерът на БСП Сергей Станишев с 25%. 

62% от хората са на мнение, че служебният кабинет трябва да потърси отговорност от правителството на ГЕРБ. 42% от участниците в проучването вярват, че служебното правителство ще организира честни избори, на противоположното мнение са 21 на сто.

„59% от избирателите смятат, че протестите трябва да продължат, мнозинство от над 40% е на мнение, че изборите нищо няма да променят. Тези факти на масовото съзнание говорят за висок латентен протестен потенциал. Иначе казано, напълно възможно е събитията от края на зимата да се окажат не кулминация, а само прелюдия към кулминация“, смята социологът. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
502
0
 
1
 
! Отговори
Марияна преди 11 години
Искам да попитам ?На този анонимния,колко му платиха бсп,че не спира да пише само неграмотни тъпотии.Е то бива бива,простотия ама хайде стига.вземи нещо смислено да правиш ,
501
0
 
1
 
! Отговори
Кунева - вън! преди 11 години
4 партии сигурни за новия парламент, Кунева - вън!
500
2
 
0
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Според едни тайни, но мащабни,изследвания сред протестиращите през февруари, потвърдени многократно през март и април, на агенция "РУМЕН221 РИСЪРЧ, с въпрос:- Ако БСП и Атака премахнат плоския данък, въведат за 4 г. МРЗ от 1 000лв., Мин. пенсия от 500лв., направят ревизия на приватизацията и при неизпълнение реприватизация за кого ще гласувате?Се получиха резултати, публикуването им е забранено от "където трябва", но- БСП- 31% (16,5 + 15% интелигентни хора НЕОТГОВОРИЛИ ОТ СТРАХ)- ГЕРБ - 19%- Атака - 9%- ДПС - 6%.
499
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Които си милее за дечицата трябва да гласува за ГЕРБ разбирасе.Тия еничерски истории вече ниса познати тройна костов атака.Те дърпат държавата на зад толкоз години го доказаха.Ако не спечели Бойко много още ще тъпчем на едно место,но видяхме че гн Борисов може да помага на всеки и един българин.А другите са само за партийната си хазна.Дано БГ да има късмет.Бойко е велик човек и пълководец.
498
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Тая СТЪКМИСТИКА с процентите сме я чували вече на миналите избори , когато резултатите почти бяха изравнени според същия "гЪлЪб". Но всички помнят как ГЕРБ смачка БСП с 38 % на 16%, и то при гигантските манипулации на БСП тогава! Сега разликата ще е още по отчайваща за БСП!
497
0
 
3
 
! Отговори
Галъп преди 11 години
Една социологическа агенция винаги в услуга на БСП.ДНЕС.БГ смешни сте да публикувате и лижете ....... на БСП
496
1
 
1
 
! Отговори
Оценител преди 11 години
Показателно за българите е, че дават високи оценки на хора, които никаква работа не вършат - Плевнелиев, Кристалина, Дрън-Дрън Ярина и т.н.
495
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто си лаете утре ще дойде другаря Станишев заедно с Турците и Кунева ще рестартират АЕЦ Белене пак ще спрат Европарите и пак ще се върнем 2 века на зад Положението в България не е от 4 години то е от 24 години.Не защитавам ГЕРБ,далеч съм от тази мисъл и те неса стока истината е че всички ни излъгаха.Личното ми мнение е,че трябва да се гласува независимо за кой ако ще и за Светльо Витков да е.Въпроса е всеки да иде да пусне гласа си за една по добра България!
494
0
 
3
 
! Отговори
RK преди 11 години
Въпросът е да има максимална изборна активност.Всеки да направи своя избор,след ВНИМАТЕЛЕН анализ на последните 23 години.
493
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ е гнездо на калинки, полазиха и бръмбари, време е да ги напръскаме. На 12 май да напръскаме тези калинки и тези бръмбари
492
3
 
5
 
! Отговори
гост преди 11 години
Отсега ГЕРБ тръбят ,че ще спечелят изборите,но малко скромност господа !!!!АТАКА са патерица на ГЕРБ и затова трябва да им се натрие носа ,БЪЛГАРИ ТАКА КАКТО СЕ НАДДИГНАХТЕ СРЕЩУ МОНОПОЛИТЕ /а резултата го виждате/ТАКА ТРЯБВА И ДА ГЛАСУВАТЕ ,НАТРИЙТЕ НОСА НА СТАРИТЕ К,,,И.Гласувайте за всички други граждански формации ,за да не се чувстват старите богопомазани.
491
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има ли по измислена и платена статистика кажи ми. ГЕРБ могат да съберат електорат от глухонеми, слепи хора които не са наясно какво се е случвало последните 4 години. Само с бой ще ви оправим
490
4
 
5
 
! Отговори
pe6o преди 11 години
gerberasti mur6i nqma da vlqzat i ostanalite su6tata rabota
489
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ако изборите можеха нещо дапроменят, щяха да са забранени."Ема Голдман
488
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес гледах при Батеков как една леля се изказа в подкрепа на ГЕРБ и всички други я освиркаха. За ГЕРБ ще гласуват само спазарените *** и търтеите на държавна хранилка.
487
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен576Чакаме братя Будеви да опитат да фалшифицират изборите, и да видиш кютек тогава! И Фидосова няма да ги спаси!
486
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво е това "политици които се ползват с най-висок процент доверие". Няма политик който да има доверието на хората! Няма! Напишете го така "иска ни се ей тези да имат най-високо доверие". Иска ви се но няма такива. Политиците са престъпна мафия. Реалността е народът срещу политиците. Съд за тях и изчадията им до 10то коляно!
485
4
 
2
 
! Отговори
boza преди 11 години
Spored prouchvane napraveno za institucii v chuzhbina narastva straha ot vse poveche uvelichavastoto se vlijanie na partija "Ataka" i tova che bez neja may ne mozhe da bude sustaveno pravitelstvo, a kolkoto do sociologicheskite prouchvanija na rodna pochva , mi e jasno ,che tezi chisla sa strogo cenzurirani , samo che na sociolozite ot chuzhbina ne mozhesh da im kazhesh kakvo da pomestvat.
484
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ми като смятат 59 %, че протестите трябва да продължат, що няма протести? Или само си смятат от дивана вкъщи.
483
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И закопня Буда Борисович за свободата. Свобода, оня чуден момент, в който ще може да се провикне към света : Ну гад, смотри, я комунист!