4 партии сигурни за новия парламент, Кунева - на ръба

Галъп: ГЕРБ е с 22,8% подкрепа, БСП - 19,9%, "Атака" - 5,7%, ДПС - 4,9%
Обновена: 17 апр 2013 14:56 | 17 апр 2013 12:30,
601
4 партии сигурни за новия парламент, Кунева - на ръба
Снимка: архив, Булфото

Месец преди изборите се очертава новият парламент да бъде съставен от пет партии - четири от тях са сигурни, а формацията на Меглена Кунева е почти сигурна, сочи най-новото изследване на „Галъп интернешънъл“, представено във в. „Преса“. 

Ако изборите са днес, ГЕРБ получават 22,8% подкрепа, БСП са втори с 19,9%, трета сила е „Атака“ с 5,7%, а ДПС е с 4,9%. ДПС и „Атака“ са с приблизително изравнени позиции, което сочи значим ръст на формацията на Волен Сидеров.

Партията на Меглена Кунева „България на гражданите“ е на ръба за влизане в следващото Народно събрание – има подкрепата на 3,9 на сто. Изследването е правено в периода от 4 до 9 април преди избухването на скандала с подслушването в МВР.

При четири партии в парламента вероятно е ДПС и „Атака“ да имат по над 30 представителя, а при пет партии - по около 30. Потенциалът на „България на гражданите“ е за около 15-20 места, е прогнозата на социолога Кънчо Стойчев.
СДС и ДСБ са с по 1,2% подкрепа, Националния фронт за спасение на България на телевизия СКАТ е препочитан от 0,8% от гласоподавателите. 

Около половин милион души все още се колебаят за кого ще гласуват, и дали изобщо ще гласуват. 

Нито една от формациите, в които се включиха лидери от протестите, към момента няма потенциал за влизане в парламента. Ниска остава и известността на въпросните лидери, ниски са и позитивните оценки за тях. Като цяло преобладава мнението, че уличните демонстрации не са излъчили силни водачи и че исканията на протестиращите оставали излъгани (53%), се казва още в анализа. 

Според изследането тримата политици, които се ползват с най-високо доверие, са еврокомисарят Кристалина Георгиева (53% доверие), президентът Росен Плевнелиев (44%) и столичният кмет Йорданка Фандъкова (37%). Следват президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, служебният премиер Марин Райков и ексрегионалният министър Лиляна Павлова. Бившият премиер Бойко Борисов е едва на седма позиция с 27% доверие за април. Непосредствено след него е лидерът на БСП Сергей Станишев с 25%. 

62% от хората са на мнение, че служебният кабинет трябва да потърси отговорност от правителството на ГЕРБ. 42% от участниците в проучването вярват, че служебното правителство ще организира честни избори, на противоположното мнение са 21 на сто.

„59% от избирателите смятат, че протестите трябва да продължат, мнозинство от над 40% е на мнение, че изборите нищо няма да променят. Тези факти на масовото съзнание говорят за висок латентен протестен потенциал. Иначе казано, напълно възможно е събитията от края на зимата да се окажат не кулминация, а само прелюдия към кулминация“, смята социологът. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
462
3
 
7
 
! Отговори
Петров преди 11 години
Те Галъп са известни с прогнозите си! Помните ли само преди няколко месеца: ""Галъп" се оля в прогнозите за изборите в САЩ, като 20 дни преди вота посочи солидна преднина за Ромни пред Обама със 7 процентни пункта. Това озадачи всички останали социологически агенции, които даваха почти изравнени позиции за двамата кандидати, което се потвърди и на изборите."
461
11
 
10
 
! Отговори
патриот преди 11 години
Ха-ха...НФСБ с 0,8 %! Абе вие нормални ли сте? НФСБ ще вземе минимум 8 %, а на следващите избори ще е доминираща сила! Това е най-българската партия!
460
2
 
9
 
! Отговори
Българан преди 11 години
"62% от хората са на мнение, че служебният кабинет трябва да потърси отговорност от правителството на ГЕРБ." То е ясно че служебния кабинет няма намерение да търси отговорност от гЕрбавите! На БСП ми е надеждата.. че иначе и те ще заминат в небетието като Костов и СДС!
459
2
 
3
 
! Отговори
баба яга преди 11 години
До дичо-браво, съгласна , всички на там
458
3
 
2
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Пишете на бюлетините- Свобода или смърт!Не трябва да се примиряваме партиите,които докараха до това срамно и мизерно положение държавата ни отново да влязат в парламента и да управляват.
457
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко е по - добре от Орешака! И все пак всеки си има право на мнение. Искате, неискате демокрация е уж.
456
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪЛГАРИ,АКО НЕ СЕ ВЗЕМЕТЕ В РЪЦЕ ВИ ЧАКА УПРАВЛЕНИЕ НА НОВА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ ГЕРБ-ДПС-АТАКА------------------ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
455
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
536 Да не се окаже Сидеров, не дай Боже!
454
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Тиквена нация 536- ти Сидеров ли искаш да е премиер?
453
1
 
6
 
! Отговори
канибала преди 11 години
До бабаита -+ вдигнаха драстично сумите,върху ,които се внасят осигуровките на самоосигуряващате се,вдигнаха % за осигуровките,задължиха да се купуват нови касови апарати,та напълниха гушите на техни фирми,създадоха куп лобистки закони за техни фирми и хора,сътвориха куп административни пречки и тежести пред малкия бизнес,с цел да го унищожат!
452
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моля, моля , тази ПСЕВДОсоциологическа агенция е ЧЕРВЕНА НЕКАДЪРНА , Голфърска.При позоваване на агенция , да се посочва с колко се различава прогнозата и при последните 3 избора. Ще видитв за какво става випрос....
451
3
 
11
 
! Отговори
Министерски съвет преди 11 години
ЕДВА ЛИ ИМА ТОЛКОВА ХОРА ДА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ,ЧЕ ПАК ДА ГИ ИЗБЕРАТ ДА УПРАВЛЯВАТ ТЕЗИ КАЛИНКИ, КАУНИ,ТИКВИ И ВСИЧКИТЕ ШМЕНТИ КАПЕЛИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 4 ГОДИНИ ,тва не е възможно след всичко което се случи от февруари насам
450
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 11 години
до 530като хси толкова грамотен защо не пишеш на кирилица , а ***
449
2
 
2
 
! Отговори
p.d преди 11 години
preprochitaite knigata po niakolko pati - DO CHICAGO I NAZAD i tia shte vie ot polza-BAI GANIOVCI-shte badete izigrani za poreden pat otnovo i otnovo vi manipolirat i vi go slagat otzad poneje ste zaeli navedenata poza 24 godinki prostiiat narod lesno se manipolira i upravliava-blagodariati ALEKO che napisa tazi kniga zada se kefia kogato ia cheta a tapacite da stradat
448
2
 
9
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Ами да ти кажа правилно , след този скандал с подслушването , нищо чудно между БСП и ГЕРБ , вече да няма разлика.
447
5
 
17
 
! Отговори
бабаита преди 11 години
До Анонимен Да попитам - какво направи за близо 4г ГЕРБ. Магистралите които в първите месеци станаха на дупки, следнаха се , наводниха се и т.н. Подлеза и метростанциите прокапаха след първия дъжд. Милиони се окрадоха. Европа не даде и лев за магистралите, защото са некачествени , а магистрала "Тракия" стана най-скъпата в Европа. Изяде се фискалния резерв за магистрали.Одържави се втория частен пенсионен фонд, удължи се срока за втора пенсия, качи се трудовия стаж и възрастта за пенсиониране.Тов
446
2
 
2
 
! Отговори
о,да преди 11 години
До Анонимен524Негоден, *** и мноооого мързелив!
445
9
 
9
 
! Отговори
дичо преди 11 години
До анонименнапълно подкрепям НФСБ. Те единствени по СКАТ от години говорят за кражбите, нарушаване правата на българските граждани, както и са българите в Западните покрайнини. Изнесоха данни за БУДА и миналото на Б.Б. Ще гласувам за тях. Единствини те не се уплашиха по време на режима на Б.Б. Другите медии сега се надигат - след оставката.
444
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
негодния материал се оказва и *** след като се надупва за2 път на садомазохисти
443
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другите досега само крадоха. Герб крадоха, но и направиха нещо поне. Българинът не може без да си крадне. Не разбрахте ли вече??