Около 1/3 от хората, които биха подкрепили ГЕРБ, се колебаят!

Според социолози това може да вкара някоя от малките партии в НС
Обновена: 26 апр 2013 11:05 | 26 апр 2013 11:05, Веселина Йорданова
272
Около 1/3 от хората, които биха подкрепили ГЕРБ, се колебаят!
Снимка: архив, Булфото

Около една трета от хората, които биха подкрепили ГЕРБ, сега са в силно колебание дали да го направят, заяви социологът от "Сова Харис" Васил Тончев по повод изявлението на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, че всички министри от кабинета "Борисов" са били подслушвани.

Ние правихме изследване, експресно в големите градове на България, ден преди това. Големите градове бяха място, което беше и си остава бастионът на ГЕРБ, те оттам получават голямата си подкрепа, там подкрепата им е около 30 процента. Ако говорим за картината преди скандала, оттам натежаваше техният вот. И това, което виждаме от това изследване, е, че около една трета от хората, които биха подкрепили ГЕРБ, сега са в силно колебание дали да го направят, каза Тончев пред БНТ.

Още по темата
По думите му в обществото ни нямаше съмнения, че се е подслушвало нерегламентирано. Но това, което описа господин Найденов вчера, показа други мащаби на явлението, показа, че е ситуация от типа "Биг Брадър", допълни Васил Тончев. И Тончев, и социологът от Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов смятат, че това не може да няма отражение в обществото.

Според Павлов въпросът е върху кои точно избиратели това ще даде по-силно отражение. Той смята, че това няма да се отрази върху „твърдите ядра“. Те са твърдо решили да гласуват за избраната от тях политическа сила и каквото и да се случи, ще отидат да пуснат. Отражението ще бъде върху периферията, коментира той.

Павлов се съгласи с колегата си, че вероятно периферията в ГЕРБ е около една трета. Тези 24-25 процента, които имат, например 16-17 процента са твърдо ядро, около 1 млн. избиратели, останалите осем-девет процента са периферия. И между тях има някакви колебаещи се дали изобщо да гласуват. Има други, които се колебаят между ГЕРБ и някаква друга политическа сила. И вероятно част от тази периферия наистина ще изберат или негласуването, или ще си изберат някоя от по-малките политически сили. Това ще намали вероятно резултата на ГЕРБ и все пак дава някакъв шанс, допълнителен на малките десни партии от типа на СДС и на ДСБ, каза социологът.

По думите на Васил Тончев в момента над един милион души търсят своето политическо представителство и е ясно, че тези, които се отказват от ГЕРБ, няма да отидат при БСП и ще потърсят нещо друго. Най-вероятно една голяма част от тях няма да гласуват, но една друга голяма част ще се прелее именно към тези партии, като аз мисля, че те не са две. Аз там виждам поне десет субекта, които са живи, които развиват някаква дейност, които могат да получат дивидент от това. Като това не са само гласовете, отливащи се от ГЕРБ, това е политическият център, който не можа да намери своето представителство до този момент от офертите, които ни предлагат политическите сили, смята Тончев.

На въпрос това означава ли, че вече ГЕРБ може да не е първа политическа сила, Юлий Павлов заяви, че не смята, че отливът ще е толкова голям, но преднината й вероятно ще бъде намалена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
6
 
1
 
! Отговори
кентавър преди 11 години
До qwerВие живущите на Запад ви е много лесно да гласувате и да определяте съдбините на Нас,живущите на Изток!Като искате да си гласувате за ГЕРБ елате си в милата родина и си живуркайте със 300лв заплатка,ако имате късмета да ви я дават всеки месец.Така,че акъли от Запад неискаме....мерси!!!
159
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Миро и Буда ще си менкат цигари за водка в панделата...
158
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА СПАСИМ БАЛГАРИЯ!ДА СМАЖЕМ ГЕРБ НА ИЗБОРИТЕ!
157
1
 
14
 
! Отговори
YYYYYYYYYY преди 11 години
Бъларската нация изчезва по бързо от колколкото нации където има война
156
13
 
2
 
! Отговори
вечност преди 11 години
бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкп бкпПроумейте го дрипави голтаци! Ние управляваме вече 70 години! И ще управляваме вечно!Всичко е наше и наше ще си остане хахахахаха......
155
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, което наблюдаваме последните дни, ясно показва какво се случва с онзи, който се опита да застане на пътя на червената мафия и не само на нея. Както казаха скоро от опозицията "Вие от ГЕРБ нямате представа какво ви чака". Предполагам, че скандалите ще излъжат обикновения човек и ще се напълним с фалшиви партии, създадени, за да ги издържаме всички ние, а Станишев ще си пусне съмнителните проекти, които Бойко му спря.
154
0
 
3
 
! Отговори
до 158 атака-ръб преди 11 години
Добре де, сегашната система има кусури, но според вас пътя е да се върнем в каменната ера, така ли? Според мен пътя е да вървим напред чрез промяна на системата, реформи,повече пазар,повече свобода,повече частна инициатива,по-малко държава,по-малко регулации,по-малко пречки за бизнес,по-умни хора,опростяване на законодателство,образование.
153
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде стига гавра с България. Да спрем ГЕРБ! Стига толкова.
152
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ(ДРУГАРИ-АНТИКОМУНИСТИ) :)))
151
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ГЕРБЕРАСТДАНО ДА ТИ ОПРАВИ И ПРАВОПИСА. ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ.
150
1
 
5
 
! Отговори
ХЕ , ХЕ , ХЕ ! преди 11 години
СМЕХ , СМЕХ , СМЕХ . КАК ТОЧНО ГО " ИЗСЛЕДВАХА" ЧЕРВЕНОГЪЗИТЕ НАТЪКМИСТИ , ТОВА КОЛЕБАНИЕ ХЕ , ХЕ , ХЕ !
149
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОЛУ МАФИЯТА ГЕРБМУТРИТЕ БОКО , ЦЕЦО , ДЯНКОВ И ФАНДЪКОВА НА СЪД В ХАГА И ДОЖИВОТЕН В ЗАТВОРА
148
1
 
7
 
! Отговори
Joli преди 11 години
До всички от Атака!Вие много бързо забравихте, че Бойко беше на власт и беше крепен на власт почти 4 години от Волен Сидеров, който сега е голяма "опозиция". ТОЙ ВСЪЩНОСТ ВИНАГИ Е В ОПОЗИЦИЯ НА ПАДНАЛИТЕ ОТ ВЛАСТ- НАЙ- ЛИЦЕМЕРНАТА И ДОЛНА ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА, КОЙТО Е *** НА ВСИЧКИ, НО САМО ДОКАТО СА НА ВЛАСТ. ПОСЛЕ Е В ОПОЗИЦИЯ. И НЕ МЕ ОБВИНЯВАЙТЕ, ЧЕ СЪМ КОМУНИСТ. ЗА СИНЯТА ИДЕЯ СЪМ ОТ САМОТО НАЧАЛО НА ПРЕХОДА. НИКОГА НЕ СЪМ СИ СМЕНЯЛА ЦВЕТА, ЗА РАЗЛИКА ОТ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ И ОТ БОЛЕН СИДЕРО
147
16
 
10
 
! Отговори
ГЕРБЕРАСТ преди 11 години
САМО БОЙКО ШЕ ОПРАВИ БАЛГАРИА !
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Буда всъщност си е направил лично БКП. Така излиза. Пита "кои червени" и всички се смеят около него!!!
145
13
 
7
 
! Отговори
qwer преди 11 години
Живея на Запад от много години и познавам доста емигранти тук, но нито един от тях няма да гласува за БСП/ДПС всички с които съм се консултирал ще гласуват за ГЕРБ, а и техни познати също.Тук не се обръща никакво внимание на тези стъкмени от Станишев и шайката му интриганти компромати, а пък и няма нищо лошо да се подслушва, тук зад всеки ъгъл те гледа камера и никой не се оплаква или реве против това. Едно е ясно СРС-тата пречат само на крадците и бандюгите и само те реват против, ясно е защо.
144
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С погребала агенция ГРОБ,в България ГРОБ до ГРОБ!
143
0
 
3
 
! Отговори
Опитен преди 11 години
За какви милиони избиратели се бълнува в статията?!!!През 2009-та имащите право на глас бяха 7.1 милиона според ЦИК.Гласуваха 4.2 милиона общо.За ГЕРБ гласуваха 1.7 милиона.Твърдите ядра са примерно около 4-5% от избирателите /без ДПС/, т.е. около 320 хиляди човека. Останалите се чудят за кого да гласуват, защото няма свестни партии. Твърдите ядра като процент от гласуващите се различават. Най-голям процент твърдо ядри имат:- ДПС - около 90%- СДС и ДСБ - около 80%- АТАКА и РЗС- 60%
142
3
 
15
 
! Отговори
до 169 преди 11 години
Ако "Атака" спечели голямо мнозинство в парламента, "Луфтханза" ще забрани българи да се возят на самолетите и. :)
141
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А БЕ ЧУХТЕ ЛИ,ЧЕ КОМУНИСТИТЕ И БУДАЛИТЕ СЕ БИЛИ ИЗРАВНИЛИ!