ГЕРБ запазват преднина въпреки скандала с подслушването

Разликата между тях и БСП е 5,9%, смятат от НЦИОМ
Обновена: 28 апр 2013 18:24 | 28 апр 2013 15:20,
940
ГЕРБ запазват преднина въпреки скандала с подслушването
60 на сто изразяват готовност да гласуват. Снимка: архив Булфото

Няма промяна в подреждането на първите пет партии въпреки изнесения от прокуратурата доклад за нерегламентирано подслушване, става ясно от проучване на НЦИОМ. То е проведено направено между 19 и 25 април сред 1120 души.

Разликата между ГЕРБ и БСП към 25 април е 5,9 на сто. Това означава, че избирателите на тези партии, независимо от публичните дебати и тълкувания на случващото се, по-скоро стоят зад своите ръководства. Друг е въпросът дали в случая става дума за убеждения или за лоялност, отбелязват социолозите.

Ако изборите за Народно събрание бяха на 25 април, сигурни участници в следващия състав на парламента са ГЕРБ /23,6 на сто/, БСП /17,7 процента/ , ДПС - 6 на сто, и "Атака" - 4,9 процента. "Движение България на гражданите" с 3 процента остава най-близо до групата на партиите, които със сигурност попадат в новия парламент, въпреки известния спад в електоралната подкрепа за тази формация, коментират социолозите.

На този етап от кампанията е несериозно да се твърди, че партиите, които са в граничната зона /между 2 и 4 процента/, нямат своите шансове да се борят за място в бъдещия парламент, отбелязват от НЦИОМ. Такива партии са ДСБ-БДФ, НФСБ, РЗС, ВМРО и Коалиция "Център-Свобода и достойнство".

Данните показват, че както сред гласувалите за ГЕРБ, така и сред избирателите на БСП от 2009 г, намалява готовността да повторят вота си за своята партия. Това означава, че от началото на кампанията не укрепват ядрата от избиратели на тези две партии. ГЕРБ продължава да има по-голям резерв от БСП, когато става дума за привличане на вота на разколебани бивши избиратели.

Между една пета и една четвърт от избирателите не са решили още за кого да гласуват и дали да гласуват. Един от ефектите на негативната кампания е ръст в дела на колебаещите се българи, коментират социолозите.

Днес колебаещите се са значително по-висок дял от парламентарните избори през 2009 година - през 2009 г. те са били 15 на сто, а днес са 22 процента.

Малко над 60 на сто от имащите право на глас заявяват, че имат готовност за гласуват. На основата на тези данни от НЦИОМ допускат, че активността ще бъде между 52 и 56 процента.

Досега кампанията се развива по начин, който по-скоро отблъсква колебаещия се и политически неизкушен избирател, коментират от НЦИОМ. Те регистрират симптоми на разколебаване дори сред твърдите ядра на големите партии.

66 на сто от българите твърдят, че следят предизборната кампания единствено от медиите. 27 процента посочват, че изобщо не следят предизборната кампания. Сред тях преобладават интервюирани на възраст от 18 до 39 години, роми, както и хора, които заявяват, че няма да гласуват.

Само 6 процента твърдят, че са присъствали на предизборни срещи с политически сили в своето населено място, а едва 1 процент посочват, че лично са ангажирани в организацията на кампаниите на отделни партии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


940
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
695
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ПЪТ за Цоко и Боко - Това ясновидките на Съсела ли го казват ?
694
3
 
5
 
! Отговори
сиганин преди 11 години
Нема бате.У Сливен ше сме за БСПето,щот раздаваа повечко.Ония от ГЕРБ са се стиснали и не дават.Па и никой не идва. Ше пускаме за БСПето.Тва е! Ама наш *** как го ареса оня с червеничката главаааа!
693
13
 
16
 
! Отговори
Дано... преди 11 години
Дано някой разкара ГЕРБ от управлението. Кабинетът Борисов ни докара от просешка тояга и нива на отчаяние характерни за африкански нации като Сомалия, а полицейщината е като в Северна Корея!!!Още един мандат и ще отпишем държавата не само финансово и социално, но и чисто физически !
692
9
 
10
 
! Отговори
Гнусотия преди 11 години
Бойко, всичката тази "гнусотия" е ставала в любимото ти министерство!!!Оттегли се с достойнство сега, за да не те изхвърлят като куче след изборите. Ох забравих. че не можеш, защото Сретан Йосич те чака да му обясниш как така взе парите, а работа не свърши!!!
691
9
 
4
 
! Отговори
будист преди 11 години
Само ГЕРП И БУДА !!
690
7
 
6
 
! Отговори
ПЪТ за Цоко и Боко преди 11 години
В събота, личната астроложка на Бойчето и Цвъцко им предсказала "ПЪТ" - малко в следствения, после в съдебната палата и на края по пътя на логиката къдееее... Където му е мястото - при "Тигрите на Централния" затвор!!!
689
8
 
4
 
! Отговори
АТАКА-ПОБЕДА 14 преди 11 години
ДВЕТЕ МУТРИ -БРАТЯ УШЕВИ ББРЪМ И ЦЦВЪК ВОДЯТ ЕДИНСТЕВННО САМО ПО ПРОСТОТИЯ И НАГЛЕЩИНА ВЕЧЕ РАЗБРАХМЕ ОТ ЗАПИСА НА БУДА ,МИРО МЪРШАТА И КОКИНОВ ,ЧЕ ББ СЕ ПРАВЕЛ НА П*ДЕРАС ЗА ДА МИНАВАЛ ЗА (ИНТЕЛИФЕНТЕН) ,НА ТАКАВА ВЕЛИКА ИДИОТИЯ ПРОСТО КОМЕНТАРИ ПОВЕЧЕ НЕ СА НУЖНИ И ТЕЗИ КОИТО СМЯТАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТАКЪВ УНИКАЛЕН *** КАТО ББ СА ЗНАЧИ СЪЩИТЕ УНИКАЛНИ *** ,ЗАЩОТО ЗНАЕМ КАКВО ГЛАСИ ВСЕЛЕНСКИЯ ЗАКОН ИЗВЕСТЕН И НА КВАНТОВАТА ФИЗИКА ,ЧЕ ПОДОБНОТО,ПРИВЛИЧА ПОДОБНОТО
688
7
 
4
 
! Отговори
Репортаж от затвора преди 11 години
След като се разбра, че Борисов, Найденов, Кокинов и Цветанов ще бъдат разпитвани и разследвани от Главния прокурор, в Софийския централен затвор настъпи небивало оживление, каквото надзирателите наблюдават само по коледните и новогодишните празници. В сектор "Тежки престъпления срещу личността" тарторите-рецидивисти с по няколко изнасилвания и убийства ликуват и пеят "Я елате пиленца при баткоо", а останалите затворници ги подкрепят с радостни викове.
687
5
 
5
 
! Отговори
и пак радио Сливен преди 11 години
ГЕРБ-ерите опитват да хитруват с някаква анкета, която ужким се разпространява от сдружение или нещо подобно. Каквито и отговори да избереш - все за ГЕРБ се пада, че трябва да гласуваш хаха:) 3 пъти я правих, защото старателно я разпространяват по няколко екземпляра на домакинство - избирам високи доходи, по-високи детски надбавки и т.н., все неща, които ги НЯМА в програмата на ГЕРБ, и все за Деса Танева трябва да гласувам според отговорите си :) Явно смятат народа за тотално изпростял :)
686
9
 
6
 
! Отговори
О Буда...! преди 11 години
О, Велики Бял Вожде от Банкя,О, д-р Боко, ОООУУУ, д-р Винету,Този физкултурник, такъв ти го набута, че не мърдай много, много...Без резки движения, много ще боли, мой сладък вожде...
685
7
 
7
 
! Отговори
Христов преди 11 години
Еха, голяма веселба ще падне на 12 май- ще броим колко безмозъчници има дали гласа си за герберастите!
684
7
 
4
 
! Отговори
Момци и Перални преди 11 години
Двамата водещи милиционери в ГЕРБ Борисов и Цветанов взаимно почнаха да си перат акото. Калин Георгиев и Флоров активно помагат в бърсането, но с дерзането се размириса още повече.Дерзайте момциА сега използват обществените перални НИЦИОМ, Радева, Велева, Кулезич,дето се казва:Приятел в нужда се познава
683
5
 
4
 
! Отговори
радио Сливен преди 11 години
В ромския квартал Надежда в Сливен ГЕРБ раздават "заплати" на ромските лидери - по 300 лева сега и 300 след изборите, както и нови мобилни телефони. Досещате се с какво ще "заслужат" заплатите си пък *** :)
682
3
 
6
 
! Отговори
Истински случай преди 11 години
Телефонно обаждане на номер 112:- Пожелавам на Бойко Борисов да живее до 100-годишна възраст, да получава тавана на пенсията и 3/4 от парите да дава за ток
681
3
 
8
 
! Отговори
Цецо с/у Боко преди 11 години
Нищо чудно Цецко да държи Бойко с някое гнусно компроматче!Това ми напомня за следния виц:Един отива при зъболекаря, сяда на стола, хваща го за топките и пита с усмивка:- Докторе, ще ни боли ли ???
680
3
 
6
 
! Отговори
ГербеХейтър преди 11 години
Цецооо, пали Цецомобила и бегай да слухтиш в Сибир !!!
679
2
 
1
 
! Отговори
do MDAAAAAAAAAA преди 11 години
Кой поиска увеличение на *** надбавки (пардон детските) от 35лв. на 50лв?САми като искате да сте умни и се правите на пидали, кой да ви е***е женските та да получите и детски. Ама нали умни требва да сте та сте станали пидали... То затова и професия номер 1 е *** в БГ. Дано некой чужденец дойде та хем пара хем е***не.
678
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета тук и си представям- *** яко са зачервили гребен! До неделя ще им стане лилав.С тези статистически данни ще им се скапят и празниците.А на 12 май -"Прах при прахта.."Язък за лъжите,зле скалъпените компромати.Язък и за фекалния душ,с който омърсиха всичко стойностно.За тези само хербицид за тотално унищожение до корен!!!
677
3
 
5
 
! Отговори
Тримата Мутряци преди 11 години
Борисов, Цветанов и Флоров от дълги години са съучастници в мащабна престъпна дейност, изразяваща се в покровителстване на трафик и търговия с наркотици и контрабандни канали. Тъй като първите двама в момента не са в изпълнителната власт, а липсва и парламент, който да манипулират, основната тежест за постигане на целта, а именно запазване на престъпната власт, лежи на плещите на последният мохикан Флоров.
676
4
 
9
 
! Отговори
отвратен преди 11 години
Дори и най-върлите привърженици на ГЕРБ, съвсем скоро ще се отвратят от фактите за управлението на кабинета Борисов !!! Повярвайте ми, в тази държава се случваха страхотии характерни някой африкански нации!!!