Модернизацията на армията нямала алтернатива

Райков: Правителството ще изпълни поетите задължения към НАТО
Обновена: 7 май 2013 20:58 | 7 май 2013 20:30, Веселина Йорданова
74
Модернизацията на армията нямала алтернатива
Марин Райков. Снимка: БТА

Служебното правителство не е вземало решение за избор на изтребители за армията. Кабинетът обаче не е бил изненадан от изявлението на президента Росен Плевнелиев след парада за 6 май, който каза, че според предварителни разчети можем да си позволим 9-10 и напомни някои от вариантите: употребявани Ф-16 или машини от европейски производители - "Грипен" или "Юрофайтър" - употребявани или нови.

Премиерът Марин Райков заяви, че всички изявления по темата са плод на „задълбочен анализ“ на нуждите на армията и на финансовите възможности.

В рамките на следващите три месеца ще поискаме оферти от съответни производители, които няма да бъдат правно ангажиращи, обясни премиерът, според когото това е добра първа стъпка. Райков е категоричен, че модернизацията на армията няма алтернатива заради ангажиментите ни в НАТО и заради националната сигурност.

Финансовият министър Калин Христов съобщи, че не имало решение на Министерския съвет за избор на конкретен изтребител или доставчик. Довършваме процедурата, до края на месеца се дефинират условията, на които трябва да отговаря един изтребител, за да отговаря на стандартите на Българската армия и на ангажиментите, които имаме към НАТО и сигурността. След това започва процедурата за подаване на юридически необвързващи оферти от страна на производители, посочи Христов.

Още по темата

Премиерът е доволен от работата на шефа на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов и той ще остане на поста.

Нито аз, нито министър Василев сме имали в който и да било момент намерение да го уволняваме, увери министър-председателят. Според него на този етап Николов изпълнява задълженията си „по задоволителен начин“. Не разглеждам опцията за неговото отстраняване, уволняване или каквито и да било други мерки срещу него, заяви Райков.

Няма да бъдат обявени конкретните суми, които всяко дружество държи в банки, нито за кои финансови институции става въпрос, каза още премиерът, след като миналата седмица правителството обяви, че 54 % от парите на държавните дружества са в една банка и обеща в скоро време да бъдат в сила нови правила, за да се промени тази концентрация. Райков се аргументира, че обявяването на тази информация противоречи на банковата тайна.

На 15 април е изпратен вторият работен вариант на партньорски договор с Европейския съюз. В края на май предстои среща в България с представители на ЕК, за да се обменят виждания по него.

Не е изключено по него да продължи да работи и следващото правителство, за да може да бъде подписан в разумен срок. Надявам се подписването да стане най-късно през есента, за да може в оперативни темпове да пристъпим към усвояване на съответните средства, каза премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм против моите пари от данъци да се харчат за самолети втора ръка -това не е Голф 3ройка или нови или догодина като се съберат пари
45
0
 
1
 
! Отговори
zz преди 10 години
Каква армия сънуваш ?!!Армията ни се състои от бригади гурбетчии !
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние нямаме армия вече, тоя назначен от герб временен председател ще купува за 1 милиард оръжия и самолети?!?! Нали пари нямаше? Предния (Тиквата) се напиня, напиня и построи с 10 км по-малко магистралки от Станишев и докара България до национална катастрофа.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За каквото и да ми говориш, не съм те избирал, нито упълномощавал да се разпореждаш с моите пари!!! Мазник !!!
42
0
 
10
 
! Отговори
jjj преди 10 години
Унищожихме техники за милиарди за да купуваме сега на някой друг *** ???За какво са ни така ли се борим за световен мир !!!Пари за пенсии няма а за мисии има ,,,
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
е тогава наистина ще ядем само колците на доматите .откъде пари за аероплани бе пичове
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАТО вместо да вземат да подарят няколко изтребителя на най-бедният си съюзник се опитват да ни продадат 3 ръка Ф-16 на цената на нови.Чудя се защо ли?
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименкърлеж си ти..по цял ден висиш по форумите и злобееш...некадърник нещастен
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българската армия трябва да бъде ЗАКРИТА НЕЗАБАВНО кърлежи които смучат кръв от българския народ.
37
1
 
3
 
! Отговори
ivo преди 10 години
До Шоп .Да помниш че корветите ги поръча свинаров по времето на ндсв ? Или не си бил роден тогава ?
36
0
 
12
 
! Отговори
rrrr преди 10 години
Вие и герб ве изпълнявате ангажименти пред ЕС или НАТО, но кой ще се съвземе да защити интересите на Българските граждани и производители пред ес или нато или други??? Кой??? Защо евродепутатите и боко не го правят? Стига вече лъжи!
35
2
 
7
 
! Отговори
роско преди 10 години
До 61: Абе баш армията не ти е причината да тънем в разруха и деморализация....и ако се стягахме за война и ти щеше да си мобилизиран да се стягаш не само скромните 20 хил и незнам колко
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България закри армията си в услуга на Турция.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добре е да сведем армията си до личен състав:10 човека, от които 60 процента са гейове, а останалите-жени.Ще бъдем непобедими.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нямало пари :)))
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има алтернатива да се смени с чужда добре въоражена армия.Това е намерението на всички управлявали българия последните 23години.
30
4
 
2
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Миговете в NATO се появиха с новоприсъединените европейски страни, сред които и Бг. От тогава броя на руските самолети в Алианса непрекъснато НАМАЛЯВА! След не повече от 5- 8 г. Мигове няма да има в нито една страна от Пакта и това е естествения процес на уеднаквяване и съвместимост на оръжейните образци сред съюзниците.
29
1
 
4
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Злобеенето няма да реши въпроса. Никъде в Европа, Америка и Азия няма страна без абсолютно никаква армия. Тези самолети нали не смятате, че са реална военна сила? По- скоро са представителна част на България в Пакта. Разбира се не казвам, че 9 бр. Ф- 16 не могат да изпълняват реални бойни задачи, но самата логика на NATO като съюз, всъщност отрежда второстепенна роля на Бг. в момента. Ние сме заобиколени от натовски държави, освен ако не се боим от сръбска "окупация"))))
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А в какво има АЛТЕРНАТИВА господин-министър.ДА ВЗЕМЕМ КОЛОВЕТЕ...а май 100% сте за БОЙ.Ако вие не знаете за националната сигурност кой друг да знае???Мух..о
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Модернизацията на армията нямала алтернатива*****Много лошо ! Закакво ви е тази армия ? Да започнете и вие да избивате протестиащите както прави Асад в Сирия ?