Модернизацията на армията нямала алтернатива

Райков: Правителството ще изпълни поетите задължения към НАТО
Обновена: 7 май 2013 20:58 | 7 май 2013 20:30, Веселина Йорданова
74
Модернизацията на армията нямала алтернатива
Марин Райков. Снимка: БТА

Служебното правителство не е вземало решение за избор на изтребители за армията. Кабинетът обаче не е бил изненадан от изявлението на президента Росен Плевнелиев след парада за 6 май, който каза, че според предварителни разчети можем да си позволим 9-10 и напомни някои от вариантите: употребявани Ф-16 или машини от европейски производители - "Грипен" или "Юрофайтър" - употребявани или нови.

Премиерът Марин Райков заяви, че всички изявления по темата са плод на „задълбочен анализ“ на нуждите на армията и на финансовите възможности.

В рамките на следващите три месеца ще поискаме оферти от съответни производители, които няма да бъдат правно ангажиращи, обясни премиерът, според когото това е добра първа стъпка. Райков е категоричен, че модернизацията на армията няма алтернатива заради ангажиментите ни в НАТО и заради националната сигурност.

Финансовият министър Калин Христов съобщи, че не имало решение на Министерския съвет за избор на конкретен изтребител или доставчик. Довършваме процедурата, до края на месеца се дефинират условията, на които трябва да отговаря един изтребител, за да отговаря на стандартите на Българската армия и на ангажиментите, които имаме към НАТО и сигурността. След това започва процедурата за подаване на юридически необвързващи оферти от страна на производители, посочи Христов.

Още по темата

Премиерът е доволен от работата на шефа на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов и той ще остане на поста.

Нито аз, нито министър Василев сме имали в който и да било момент намерение да го уволняваме, увери министър-председателят. Според него на този етап Николов изпълнява задълженията си „по задоволителен начин“. Не разглеждам опцията за неговото отстраняване, уволняване или каквито и да било други мерки срещу него, заяви Райков.

Няма да бъдат обявени конкретните суми, които всяко дружество държи в банки, нито за кои финансови институции става въпрос, каза още премиерът, след като миналата седмица правителството обяви, че 54 % от парите на държавните дружества са в една банка и обеща в скоро време да бъдат в сила нови правила, за да се промени тази концентрация. Райков се аргументира, че обявяването на тази информация противоречи на банковата тайна.

На 15 април е изпратен вторият работен вариант на партньорски договор с Европейския съюз. В края на май предстои среща в България с представители на ЕК, за да се обменят виждания по него.

Не е изключено по него да продължи да работи и следващото правителство, за да може да бъде подписан в разумен срок. Надявам се подписването да стане най-късно през есента, за да може в оперативни темпове да пристъпим към усвояване на съответните средства, каза премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
2
 
! Отговори
обективен преди 10 години
И поради каква причина самолетите трябва да са руски? Полша е регионална сила с голямо значение за NATO, тяхното въоръжение също се подменя от западни образци!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То пък едни изтребители ... отпадъците на Запада, които ще платим на висока цена. Представяте ли си - изтребители втора употреба!!! За Българската армия! Каква чест! *** то, така и така армия няма, то пролича и по 5-минутния парад на Гергьовден резил, що па някой наш големец да не се облажи от сделката. А и свикнахме с дрехи втора употреба от Запада, бяла техника втора употреба, обработени на запад нашенци за политици втора употреба, дано не почнат да ни хранят и с храна втора употреба.
24
6
 
3
 
! Отговори
обективен преди 10 години
NATO има минимални изисквания, които като част от Пакта сме длъжни да спазваме. Пак да повторя това са изисквания минимум и те не затрудняват ничий държавен бюджет на страна членка. В NATO има водещи страни с големи военни сили, които са основните мотори за мощта на отбранителния североатлантически договор! Ние не сме от тях, специално за Балканите това са регионалните сили Гърция и Турция, в Източна Европа- Полша, а в глобален мащаб предполагам ги знаете.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе алтернативи да искаш ,а Рафал или Мираж 2000?Сухой , МиГ, Китайските джей 10-11 ?Даже Пакистан и Индия са производиетели.Толкова 2 ръка за без пари ще се намери ,а 1 Еврофайтър е с подръжката е 100 милиона!Хич и не питам взимам 10 вехти Мираж 2000 ,да се сърдят тея от НАТО!Добре ,че са Шведите!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То щом може държава без икономика да храни здрави-болни от милета ***!Значи може и самолети за милиони за мисии в чужбина!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"можем да си позволим 9-10 и напомни някои от вариантите: употребявани Ф-16 или машини от европейски производители - "Грипен" или "Юрофайтър" - употребявани или нови.""ще поискаме оферти от съответни производители"Опса...май не знаем точно какво говорим...При производителя обикновено се дават изисквания за конкретна машина.Втора ръка се купуват отвсякъде и не може да се говори за "модернизация"Важно е комисионна да има.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на гол тумбак чифте изтребителеи....алтернатива нямаа на служебен премиер придворна дама - има!
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците бързат да използват мижитурките от служебното правителство, за да ни пробутат *** си.
18
0
 
5
 
! Отговори
бачо преди 10 години
модернизацията е такава,че да изпишат пари и да кажат:ето купихме самолети от ново поколение...обаче аз не виждам смисъл много от самолети след като сме си дали *** под наем вече,нали сме в НАТО с кой и от кого ще се пазим сега,преди беше Турция...сега от Руснаците ли?И с тези *** по 120 кила и войничките с раничките на гърба където се развяват ли ще пазим Родината?
17
1
 
8
 
! Отговори
арменец преди 10 години
тя армията е отдавна със свалени ***, да им купят нови геги и да ги пращат да пасат овцете по поляните
16
1
 
4
 
! Отговори
456 преди 10 години
До Анонимен 5Стига бре тъпчо,сега се върнахме и в 44г!! Сега сме 2013г, и сега ви питам прости гербери какво направихте за род и Родина!! Стига оправдания ,отговорете бре!!Не се криите под полите на тъпия си вожд!!
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За кого бие камбаната????? Камбаната би,би и замълча защото се оказа в страна на глухи и слепи!!!! Болно е да гледаш гротеска на СЛАВНА някога армия!!!!! За парици, скоро няма да има РОД и РОДИНА!!!!
14
4
 
14
 
! Отговори
999 преди 10 години
Каква Армия бе *** !!! 25 ТАНКА,5 САМОЛЕТА 2 КОРАБА И ДВАТА АМОРТИЗИРАНИ НИТО ЕДНА РАКЕТА ЗЕМЯ ВЪЗДУХ ИЛИ ЗЕМЯ ЗЕМЯ. ЧИСЛЕНОСТ НА АРМИЯТА 10000 ВОЕННОСЛУЖЕЩИ. Всички запаси от леко стрелково и артилерийски боеприпаси продадени и унищожени. От 4 Виши Военни училища в момента се приемат по 50 човека от които не могат да се сглобят командващи на отделните родове войски. ***,маи не знаете къде живеем и че на този кръстопът без войска и с мразещини съседи сме като дупе без ***
13
0
 
4
 
! Отговори
angel преди 10 години
Vuzmojno nai dobroto reshenie mislia ,che e da vzmem novite gripen kolkoi da ni e skupo 6te se otplati.za f-16 niama da kakvo da govorim.prahusmuka4kite za ni6to ne stavat.durjavi kato belgia i holandia se 4udiat kak da se otarvat ot tiah ,a nie kak da gi vzemem .pulen smiah. Eurofighter EF2000 e dobro reshenie ,no skoro 6te iska upgrade kolko e dosta skup.za tova mislia ,4e po dobro ot GRIPEN niama.
12
0
 
12
 
! Отговори
тъй ли преди 10 години
Какво излиза - задълженията към НАТО / демек въоръжаване за избиване на хора / са по важни от спасяването от глад и мизерия на народа изградил тази държава ?
11
1
 
5
 
! Отговори
grafa преди 10 години
kolkoto i da e jalko N8 e absoliutno prav,A kolegite ot zapadna surbia 6te si zakkupita moderniziranite mig 29m/M2 i 6te nii svaliat kato baloni s heliii kogato si poiskat
10
0
 
5
 
! Отговори
Фидосова преди 10 години
Търкалото може да смаже всеки враг.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хайде да летим на 30 годишни кошници.Трябва да вземем грипен,еврофаитър или рафал.
8
1
 
14
 
! Отговори
Публична тайна преди 10 години
Та то от сега се знае че ще купим 20 годишни Ф-16 от Португалия и ще плащаме на Турция да ни ги ремонтират защото нямаме база ние.Ще променят така "спецификацийте" че само Ф-16 да отговаря на тях. Стар трик, като с колите на НС. Резервоара трябвало да бъде точно 86 литра и стоповете с диоди. И хоп, само един производител отговаря на "спецификацията".За 700 милиона, от сега се редят на опашка кой ще облажи.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За момент реших, че ще модернизираме авиомузея, а то било за армията.