Поне 142 000 евро ще струва паралелното преброяване

Прогнозни данни ще има на 12 май, първи резултати - на 13-ти
7 май 2013 22:15,
44
Поне 142 000 евро ще струва паралелното преброяване
Снимка: архив Булфото

Споразумение за паралелно преброяване на гласовете на парламентарните избори на 12 май беше подписано от БСП, ДПС, ДСБ, „Атака" и „България на гражданите", предаде Bulgaria On Air.

Процедурата ще се извърши от австрийския Институт за публични изследвания и консултации SORA, като прогнозните данни ще излязат още в нощта на изборния ден. Първите резултати от паралелното преброяване се очаква да станат ясни на 13 май сутринта.

Първоначалната сума, която компания SORA ще получи, е 142 000 евро с ДДС, но се очакват и допълнителни разходи. Предвижда се средствата да бъдат платени от субсидиите, които всяка партия получава. Срещу тази сума австрийците ще извършат три услуги - паралелно преброяване, стратегически анализ и прогноза.

Според тях допустимото отклонение между техните данни и тези на ЦИК ще е в рамките на 1,5%. Ще се осигури преброяване на резултатите във всички над 11 900 секции. Освен паралелното преброяване на база на резултатите от 600 секции ще бъдат изготвени статистически анализи. След като са готови резултатите прогноза за окончателния резултат още между 22 ч. и 24 ч. в изборната нощ.

За максимална прозрачност SORA ще публикува изходен код на паралелното преброяване онлайн с линкове към оригиналните протоколи на съответните избирателни комисии, предоставени от ЦИК. Гражданите ще могат да проверяват резултатите в собствената си секция/ община, като да свалят сканиран PDF файл.

Петте партии се договориха за общата инициатива още в края на април. Според тях никоя партия освен ГЕРБ не вярва в честността на изборите. По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов декларира, че „с удоволствие” партията му би се включила във виртуален ЦИК. Присъединяване на други партии не се предвижда
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
някой от народа преди 10 години
" Петте партии се договориха за общата инициатива още в края на април. " ОЩЕ ОТ СЕГА ПРАВЯТ ДОГОВОРКИ - ВСИЧКИ СА ОТ ЕДНО ТЕСТО ЗАМЕСЕНИ - САМО МИСЛЯТ КАК ДА ПЪЛНЯТ ТЕХНИТЕ СИ ДЖОБОВЕ , А НАРОДА КУЧЕТА ГО ЯЛИ.
31
1
 
1
 
! Отговори
някой от народа преди 10 години
КЪМ БСП, ДПС, ДСБ, АТАКА И БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ - ТЕЗИ ПАРИ, КОИТО МИСЛИТЕ ДА ПРАХОСАТЕ 142 000 ЕВРО ПАК ЩЕ ВЗЕМЕТЕ ОТ НАШИЯ ДЖОБ ИЗЕДНИЦИ МРЪСНИ, НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ДА КРАДЕТЕ НАРОДА. СКРИЙТЕ СЕ НЯКЪДЕ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ВИ ВИЖДА- МАФИЯ ДОЛНА. ЛЪЖЕТЕ И КРАДЕТЕ ВЕЧЕ 23 ГОДИНИ - ПИСНА НИ. ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА - В ЗАТВОРА. ХАЙДЕ ОПИТАЙТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ С 200 ЛВ. НА МЕСЕЦ ДА ВИ ВИДИМ - НЕНАСИТНИ ***.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гнусното е , че тези партии се интересуват само от вота Нито една от тях не спомена как ще решават нашите проблеми - занимават ни само с техните проблеми ! Гнус мее от тях ! Аз например искам - неприкосновенност на частната собственост и бързо правораздаване !
29
4
 
2
 
! Отговори
НСС преди 10 години
Аз се чудя, по кой закон ББ продължава да ходи с охрана от НСО? Сега той е никой, обикновен гражданин... това не е ли злоупотреба с държавен ресурс?
28
2
 
0
 
! Отговори
търпеливко преди 10 години
Ноистина много болни събират с СМС-и и по най-различни други начини средства за лечение. Това е трагично. Това определя вземането на парите на здравната каса, което направи Бойко като тежко престъпление срещу хората. Това е причината поради, която няма да гласувам за този престъпник и бандата около него. Гласувайте, но не ме карайте да изживявам отново безобразията на тази шайка.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А знаете ли, в момента колко болни събират пари с смс-и и по всякакъв друг начин за лечение в чужбина?
26
1
 
8
 
! Отговори
main furer преди 10 години
Абе тия нещастници вместо да дадат тия пари за дупките на някой път,или за някоя болница,ги харчат за такава глупост!!И вие чакайте тия да мислят за вас!!!Ех Фюрере на кого ни остави!!!
25
1
 
5
 
! Отговори
гербер преди 10 години
До НССБлагодаря ти Човече. Гласувал съм за СДС, Цару, Герб. Разочарован съм като много българи, но не съм преставал да търся и гласувам за свестни хора. Няма лошо човек да вярва и да дава доверието си. Лошото е за тези които те лъжат. Бойко има много трески за дялане, ама засега няма по-добри. Материала е такъв. Не си мисли, че е лесно да се бориш срещу местни червени олигарси, турските интереси, руските монополи, родната мафия, да не забравя и западните лицемери. Бъди жив и здрав.
24
4
 
5
 
! Отговори
НСС преди 10 години
..ама след изборите да няма после, самозапалили се и отчаяни ГЕРБери.Човече, вземи се в ръце, ти си по-важен от изборите, насочи енергията си към твоите близки и семейство! Ако знаеш как ще се чувстваш измамен след изборите......както всички, които преди години подкрепиха СДС, а после Костов *** пейзажа!
23
2
 
3
 
! Отговори
гербер преди 10 години
До HCCНезнам. Не ми се мисли. За жалост си прав. Дано хората трезво да преценят какво ни се готви.
22
2
 
6
 
! Отговори
гербер преди 10 години
И Марсианци да доведете да броят гласовете пак ще ви бием, ***. И Хохенгер да доведете пак ще ви бием, нищастници. Мислите че ще излъжите хората и пак да ни яхнете. С теб сме Бойко, заради по-добра България.
21
4
 
3
 
! Отговори
HCC преди 10 години
Ok де,факт е че Бойко няма да събере мнозинство, какво ще прави?
20
1
 
4
 
! Отговори
гербер преди 10 години
До НСС Те ***, олигарсите и мафиотите точно това искат. Безвластие. Анархия. Като бутнат Бойко тогава жални ни майка на нас. Ще видите какво се казва сметки за ток. Ама ще бъде късно.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ МИ Е ЯСНО ЗАЩО ХАРЧАТ НАШИТЕ ПАРИ ЗА ПАРТИЙНИТЕ И ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ.ДА СИ ПЛАТЯТ ОТ ЧЛЕНСКИЯ ВНОС ХОНОРАРА НА ПРЕБРОИТЕЛИТЕ.КАКТО И НЕ МИ СЕ ВЯРВА СУМАТА ,КОЯТО СА ДОГОВОРИЛИ ДА Е САМО 142 000 ЕВРО.
18
4
 
2
 
! Отговори
И преди 10 години
КАКВО ОТ ТОВА, НАЛИ ТЕЗИ ПАРТИИ ЩЕ ПЛАТЯТ, А НЕ ДЪРЖАВАТА?
17
1
 
6
 
! Отговори
акуд преди 10 години
и най новата к00лиция се очерта няколко дни преди вота на Българите
16
1
 
2
 
! Отговори
НСС преди 10 години
Извинете за това, че се повтарям, но отново искам някой да ми разясни, как ще се управлява след изборите при положение, че трябва да се направи задължително коалиция от поне три парламентарни партии, за да имат мнозинство 121 гласа?ГЕРБ казаха, че няма да се коалират..Кой тогава ще състави правителство или вървим към ВНС?
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
20% ? Скромно но от сърце. В тоя глад и това е нещо.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комисионната за поръчката е 20%. За Моника.Тоя Станишев и от парите на партията си взе да краде.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
как може в православна християнска държава - да има партия , която до скоро забраняваше християнството , гонеше и наказваше вярващите. назначи своите еничари от дс да управляват църквата. каква правова държава сме щом тази партия не е в затвора? каква е разликата между дявола и бсп?