ДПС има ценностен разлом с "Атака", увери Местан

Но най-лошият вариант е нестабилно управление
Обновена: 13 май 2013 11:41 | 13 май 2013 02:33, Камелия Цветанова
96
ДПС има ценностен разлом с "Атака", увери  Местан
В изборната нощ Лютви Местан беше сдържан в прогнозите си. Снимка: БТА

Различията между ДПС и „Атака“ не са само политически, ние имаме ценностен разлом с тях. Това коментира лидерът на ДПС Лютви Местан в изборната нощ, след като стана ясно, че движението е трета политическа сила, но дори и да подкрепи БСП, пак няма да им стигнат депутатите, за да имат мнозинство в парламента, което да застане зад правителство, а това налага евентуална подкрепа и от националистите. 

В същото време ДПС категорично отказва да застане зад ГЕРБ, която излезе първа политическа сила.

Все пак Местан направи уговорката, че преговорите за съставяне на кабинет не зависят от движението, защото мандат ще получи ГЕРБ, а ако го върне, ще отиде при БСП.

Още по темата
Той обаче подчерта, че „от способността да намерим формула за стабилно управление ще се мери и нашата политическа зрялост, защото алтернативата на съставяне на правителство е често провеждане на избори, което ще доубие и без това изнемощялата българска икономика“.

Заради това според него трябва да се състави бързо правителство.

„Няма по-важна задача от спешното съставяне на стабилното правителство, което да възстанови дискредитираното усещане за държавност“, заяви той.
 
Той увери, че движението ще улесни този процес, а няма да го възпрепятства. Според него сега е важно политиците да прочетат вярно вота на избирателите.

„Българските граждани категорично отрекоха еднопартийния модел на управление и не защото той е лош сам по себе си, а в български условия при управлението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов се изроди в авторитарен модел на властта. Тази вечер берем плодовете на това провалено и престъпно управление“, настоя Местан и добави, че ДПС няма как да подкрепи ГЕРБ за следващо правителство.

„За да бъде стабилно следващото управление, то трябва да е отворено и към проблемите на онези български граждани, които не са парламентарно представени“, обясни той.

Лидерът на ДПС увери, че движението ще настоява  мандатоносителят да предложи формула на кабинет за управление на страната, което да отчете интереса и на непарламентарно представите български граждани, защото е важно следващият кабинет да е легитимен.

„За първи път 20 на сто от хората, които участваха в изборите останаха непредставени в парламента“, мотивира се той.

Местан смята, че следващото правителство трябва да излезе с много ясна програма, с  точен времеви график, за реализирането на ясно дефинирани 4-5 национални приоритети.

„Правителството трябва да е напълно предвидимо и последователно и ако е необходимо да изпие горчивата чаша до дъно за онези неизбежни реформи, които следва да се извършат“, коментира той.

Като задача на задачите на новия кабинет Местан посочи необходимостта да „освободи бизнеса от оковите на изискването за партийна лоялност“.

Според него никое правителство не може да е успешно, ако не осигури простор на предприемчивото и ако „спечелването на една или друга обществена поръчка например зависи от това дали бизнесменът е близък на вицепремиера и министър на вътрешните работи“.

ДПС вижда своята роля като политическата сила, която ще работи за разкъсването на обръчите от фирми, с които са обгърнати всички български партии. Последните разкрития показаха, че най-много обръчи са обгръщали управлението на онзи, който дойде с обещанието, че ще се пребори с корупцията и ще създаде справедливост, разкритикува управлението на Бойко Борисов лидерът на ДПС. 

Според него обаче проблемът на ГЕРБ не се свежда до разкритията за незаконни подслушания.

„Истинският проблем ще са корупционни разкрития и то не на бившата опозиция, а такива, които ще дойдат отвътре, това е неизбежно, защото това са механизмите, по които е структурирана тази партия“, продължи с критиките си той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: атакаизбориместан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ДПС имат ценностен разлом с Българската идентичност.
27
2
 
23
 
! Отговори
акуд преди 11 години
ДПС & БСП & МЕДИИТЕ се опитват да манипулират вота на БЪЛГАРИТЕ и да направят подобна дестабилизация на държавата както. това успяха да направят преди няколко месеца на честните протести за сметките на тока
26
22
 
25
 
! Отговори
11 преди 11 години
Ей, *** глави.Не разбрахте ли, че от всичиките ни политици в момента, само Волен мисли доброто на българите, а другите дори ни мразят неприкрито и очаквате да ви управляват справедливо.Все едно вълк да управлява овче стадо. И кризата ще продължава да ни връхлита и ще стоим в батака, защото не се вслушваме в гласа на разума и ни е страх да отстояваме нашето. Избори до пълна победа, няма да слушаме тези глобалисти, либерали и чуждопоклонници. Сигнализирахте за неуместен коментар
25
10
 
27
 
! Отговори
акуд преди 11 години
Но най-лошото е, че дпс пак е в парламента като партия
24
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На всичко сте готови,*** бургии,само и само да си въртите далаверите!***!
23
6
 
32
 
! Отговори
! преди 11 години
Какви глупости дрънка тоя, за да имаш ценностен разлом трябва да имаш някакви ценности.
22
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХАХА,СЕГА ВСИЧКИ РАЗЧИТАТ НА АТАКА!МАМА ВИ Д*БА!ВОЛЕН НИКОГА НЯМА ДА ПОДКРЕПИ ГЕРБ,НИТО ДПС!СПОРЕД МЕН ЩЕ ИМА НОВИ ИЗБОРИ,ЗАЩОТО НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО!
21
5
 
9
 
! Отговори
И още нещо преди 11 години
Забравих да допълня, че ако ДПС подкрепи Орешарски, то тогава излиза, че ДПС подкрепя десен премиер и алибито ви за неинтелигентността на ДПС се изпарява
20
10
 
2
 
! Отговори
Do 30 Родопите преди 11 години
Де да имаше десница в България, с която ДПС са де коалира, но такава няма, и в последното десетилетие това е десницата, която напада ДПС, защото тази партия на малцинството е по-либерална и демократична от имагинарната десница
19
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Местан, казват, че си интелигентен, но:1.ДЕСНИЦАТА е онази, която ви изведе на сцената през 1989.2.ДНес ДЕсницата е унищожена.3.ДПС трябва да е ДЯСНА партия? А???4."Различията между ДПС и Атака не са само политически, ние имаме ценностен разлом с тях."5.А със столетницата БКП/БСП ... СПОДЕЛЯТЕ ВСИКО: политика, ценности???!!!???6.Ами тогава ДПС е една ОГРОМНА ЛЪЖА.Или готови сте на всичко, само да осъществите да сте на власт- с БКП/БСП НАПРЕД към...???Двуличие.А искахте демокрация????
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нурхане всичко, което казваш на децата и рода ти да се стовари!! Амин
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НУРХАН: Ти който се молиш на алах да знаеш ,че това с което проклинаш е най- големия грях.
16
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да позволим на ДПС толкова години да е в парламента,да идват рейсовете от Турция,*** да ни пият кръвта и да решават съдбата ни,да се знае че им се плаща и никой нищо да не прави не е виновен Волен а ние защото не сме българи а залупен народ и си заслужаваме мизерията/Имахме шанса да изметем всички *** заедно с ДПС и АТАКА да стане водеща.Само АТАКА може и има смелостта да измете монополите и да заживеем като хора.В Европа работят за 2-3хил.евро а тук 300лв мизерия 24г.Сега ще мрем
15
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докога продажните медии ще промиват мозъците на хората!? Кога лидерът на ПП АТАКА е казвал,че ще прави коалиция с ДПС!? Аз поне никога не съм чувал такова нещо! Това са глупости! Сега всички тези дето тръбяха преди месеци,че АТАКА няма да влезе в 42 парламент,си късат косите и се чудят как да оплюят АТАКА!!!
14
18
 
7
 
! Отговори
НУРХАН: преди 11 години
Ти и този богат дал-взел когото пак го помня от Варна, когато нямаше пари за хляб и сега е на-богатия човек на *** пак благодарение на омразния Ахмед Доган...Аллах ще ви накаже защото вие се усрахте в паничката от която се хранехте....Аллах не обича тези кoито лажат, насилват и разделят правоверните на лагери...Благодарение на \"омиротворителя и лакея на Американските щати \" получихте това което имате на ръка...Загубихте всичко което искахте и очаквахте, въпреки пълната и безусловна помощ на Републи Турция....Втори път няма да имате...Проклети да сте, проклети да сте..Проклети д
13
10
 
11
 
! Отговори
НУРХАН: преди 11 години
Кормане, знам баща ти, той беше болен от рак, помоли Ахмет Доган, когото ти толкова много мразиш и презираш да те изучи и да те направи човек.Ти се изучи, но виждам , че човек не си станал.... Зере един може да се изучи, но никога да не стане човек...Ти и този богат дал-взел когото пак го помня от Варна, когато нямаше пари за хляб и сега е на-богатия човек на *** пак благодарение на омразния Ахмед Доган...Аллах ще ви накаже защото вие се усрахте в паничката от която се хранех
12
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ ,БСП и АТАКА без турци Господ да ги съди Местан
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешна работа. След Нова Година социолозите заявяваха, че при избори АТАКА ще получи 1 - 2 % от вота на избирателите. А те от самото си основаване до днес са все в Парламента. И ако не беше НФСБ, които привлякоха техти избиратели, и бяха направили коалиция с ВМРО, щеше да е трета политическа сила.
10
0
 
34
 
! Отговори
27 преди 11 години
хаха Волен и ДПС в коалиция... чухте ли го как не посмя да каже нищо против тях??Хаха, човек да се смее ли, да плаче ли :))
9
4
 
8
 
! Отговори
Потребител преди 11 години
Атакувайте,атакувайте...скоро всички ще сме от отряда на Че Гобара.