Горещ спор в ЕП за съставянето на кабинет у нас

ЕНП и социалистите кръстосаха шпаги
23 май 2013 18:31, Елка Василева
75
Горещ спор в ЕП за съставянето на кабинет у нас
Горещ спор се разрази в пленарната зала на Европарламента. Снимка: архив, Reuters

Евродепутати направиха днес политически оценки в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург по повод предстоящото съставяне на следващото българско правителство.

Краткият, но разгорещен спор, бе открит с изявление в рамките на времето за гласуване на председателя на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП Жозеф Дол, предаде БТА. Той коментира изявление от тази седмица на председателя на парламентарната група на социалистите и демократите Ханес Свобода.

Предизборната кампания в България приключи, резултатите са налице. Днес може да бъде съставено правителство в България, посочи Дол. В търсенето на мнозинство българските социалисти не изключват и подкрепа - явна или скрита - на партия "Атака", допълни той. Дол се обърна към Свобода, като уточни, че ако трябва да вярва на неговите изявления, Свобода изглежда е готов да преглътне "този горчив хап". Ще бъдете ли заложник на Сергей Станишев, председател на БСП и на ПЕС, попита Дол.

По неговите думи, една "националистическа и ксенофобска партия на екстремисти" отхвърля европейския път на България, а нейният председател приема "чуждите инвеститори и европейските посланици за колонизатори, които трябва да бъдат изгонени". Дол изрази съмнение, че подкрепа, дори и "скрита", чрез процедурни хватки в Народното събрание, би била начин да се компрометира подобно правителство пред Европа. Бичувате някои правителства, а за други си затваряте очите, но вярвам в демокрацията, която изповядват социалистите, за да защитят Европа, заяви представителят на ЕНП. Това не е нашето виждане за Европа, добави той.

В последвал писмен отговор Свобода посочва, че не желае уроци по морал "от партията на Виктор Орбан и Бойко Борисов". Той определя изявлението на Дол като неприемливо. По неговите думи представител на политическото семейство, от което българска партия е била "уличена в измами на парламентарните избори и в незаконно подслушване", няма моралното право да критикува БСП.

Свобода добавя, че БСП поема водещата роля в опитите за съставянето на правителство на европейските ценности, което "да поправи грешките на предишни правителства", както и да даде на българите това, което заслужават - основни ценности, работа и възможности.

Жал ми е за г-н Дол, който се чувства длъжен да защитава политици като Виктор Орбан и Бойко Борисов, чиито партии са част от ЕНП. Радвам се, че в моята група нямаме такива, добавя Свобода.

В пленарната зала Антония Първанова (НДСВ, АЛДЕ) се обърна към Дол, като отбеляза, че преди четири години ГЕРБ също са съставили правителство с подкрепата на "Атака". Изглежда сте си взели поуки, коментира тя.

Евродепутатът Ребека Хармс (Зелени, Германия), коментира, че ЕС не трябва да се тревожи само за България, когато става дума за въпроси от демократично естество, че има много европейски държави, където защитата на демокрацията и нейните ценности стават все по-трудни. Тя отбеляза, че напоследък ЕП е обсъждал въпросите с демокрацията в Унгария, Румъния и Италия, а скоро ще трябва да обърне внимание и на Гърция заради партията "Нова зора".

По повод изявлението на Жозеф Дол от своя страна лидерът на ПЕС и БСП  Сергей Станишев каза: „Ясно  е, че евентуално правителство оглавено от г-н Пламен Орешарски, ще бъде подкрепено от две политически сили - Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи, първата е член на Партията на европейските социалисти, а другата член на либералното европейско семейство. От наша страна ясно беше заявена идеологическата несъвместимост между партия „Атака” и БСП особено по отношение на европейската политика. От своя страна лидерът на Атака Волен Сидеров също неведнъж и особено отчетливо обяви, че няма да подкрепи кабинет оглавен от г-н Орешарски“, посочи Станишев.

„Г-н Доул вероятно страда от някакъв вид амнезия, защото явно е забравил факта, че правителството на малцинството на г-н Борисов, ГЕРБ, член на ЕНП, бе избрано на 27 юли 2009 година с гласовете на партия „Атака”, която дори обяви подкрепата си от парламентарната трибуна,. Освен това, три години поред ГЕРБ приемаше бюджета и преодоляваше вотовете на недоверие към правителството си с подкрепата на същата тази партия „Атака”,  добави лидерът на ПЕС и БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
20
 
! Отговори
чоки преди 10 години
Кабинет "Опустошарски" от експертен или програмен, премина в политико-експертен. Тея като лъжат и мажат, мислят ли си, че ние лапаме мухите и не разбираме какво се случва. Наесен ще го усетят.
59
0
 
20
 
! Отговори
ДО 65 преди 10 години
След демонизирането на Костов дойде и ред на Борисов/ГЕРБ.Забрави ли защо тройната коалиция бе изритана преди 4 години?Заменките,батко-братко,спрените евродондове,премиер,който не знаеще къде се намира?А юнаците от поколението на бащата на Станишев,които докараха страната до фалит-сртавка доклада на ПМладенов пред Конгреса на БКП-януари 1990?Следващия подвиг на тези патриоти бяха правителствата на еничара Луканов и Виденов.Това забравихте ли или пропагандата ви е насочена само към ***?
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой и кога видя екстремизъм в България от страна на АТАКА?? Какви ИНВЕСТИТОРИ и къде?? Инвеститори,там където има далавера и номерът минава с правителства-маши.Даваш подкупи за 1,получаваш от тъпанарите 101.Много добре чуха за национализация,за ревизия на договорите и приватизацията,ама никой нищо не казва за 73-те евро на месец пенсия и 150-те евро заплата!! Това тях не ги засяга,то казват си е политика на държавата да се справя с този проблем!! Рибата се вмирисва откъм главата господа от ЕС!!
57
3
 
8
 
! Отговори
666 преди 10 години
До 55 Ти най-точно си прозрял къде е ключът за бараката!Докато в държавата всичко е в частни ръце така ще е и никой не може да помръдне и на педя нещо в нея.Докато капиталът притежава средствата за производство народът ще е зле и ще затъва повече и накрая се стига до робство, което го има и сега у нас!Вече има хора, които работят ден за ден за единия хляб и за 10 лева надница а други не си боят и парите защото се изнасят в чужбина!
56
1
 
3
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
до 4 катастрофа
55
8
 
10
 
! Отговори
ivo преди 10 години
До й 59Вярно направи 400 000 безработни , 100 000 фалирали фирми , от 1500 на 52 фирми участващи в държавни пшоръчки . Прав си развиваме се успешно
54
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За много кратко социалистическото правителство във Франция доведе страната до рецесия. Остава само да чакаме какво ще се случи у нас.
53
4
 
24
 
! Отговори
DORIAN преди 10 години
Валери Симеонов е абсолютно прав! Атака са ***! 24-каратови ***!Тълковен речник:***=Човек извън своята класа и обичайната си работа; бедняк, скитник
52
4
 
21
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Нито изборите, нито това фалшиво правителство са легитимни! Докато няма лустрация и връщане в хазната на ограбеното, все ще е така...
51
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До й. Айде стига с това Бойко е направил много. Като питаш какво и като *** много, ама кво еми много. Тоест нищо.
50
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахха, ей...щом някой подкрепя Боко , Е ПОДКРЕПА?! но щом подкрепя Станишев е КОАЛИЦИЯ!? Туй герберите големи софисти ще излязат. Не че знаят какво е.
49
7
 
18
 
! Отговори
до 19 преди 10 години
Ей, на комунистите чедата бяха министри допреди 3 месеца! И стига си ръсил глупости като не познаваш материята! Маркс казва, че трябва да работиш толкова, колкото да имаш какво да ядеш и да облечеш, сиреч (на банкянски) не бъди алчен! А неговата философия не е приложена никъде правилно, следователно комунизъм никой не е видял!
48
19
 
20
 
! Отговори
до 53 и 55 преди 10 години
Как няма да подкрепят Тиквата, той нали в тях наливаше милярдите от контрабанда, рекет и корупция почти 4 години в най-голямата криза!
47
13
 
26
 
! Отговори
Пепа преди 10 години
комунисти, комсомолци, етническа партия на лъжата + националисти .Това дири не е и сънувано.Това може да го забърка само УКРАИНСИ БОЛЕН МОЗЪК, обогатен от суперкариеристки домогвания.На България - майната и.Така разсъждава СерГЕЯ.Иначе на думи - също както при ТРОЙНАТА, лъжи, слагачества, мазания, заблуди, ЖАЛЪК......
46
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жозеф Дол, якият брюкселски касапин (за незнаещите, това му е професията преди политиката) изпитва особени симпатии към Боко Тиквата, човек с вид на нашенски касапин от групировките СИК, Ипон и ОПГ ГЕРБ.
45
16
 
14
 
! Отговори
otneseni преди 10 години
Признавам, доста големи наглеци са тези от ЕНП. Нима комисията по корупция в същия този парламент е разглеждала някой друг, а не точно Бойко Борисов?
44
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голям герберски рев .Много бързо забравихте, че Атака ви подкрепяше в предния парламент.Тогава беше добра, след това си купихте депутати и Атака стана излишна, сега когато са против герб станаха лоши.Това е нормалното герберско отношение.Докато могат да ви използват сте добри после ставате "матриал".
43
7
 
8
 
! Отговори
ASO преди 10 години
EI TAZI DOLNOPROBNA PACHAVRA TONI FARMA OSHTE LI SE GYSHI VAV EVROPLAMENTA,TAZI MRASNICA DETO OT KAKTO E VAV EVROPARLAMENTA RABOTI SAMO S/Y BALGARIA
42
5
 
16
 
! Отговори
ан преди 10 години
до 23а какво стана с националните ни борци знайни и незнайни за свободаза това ,което е в момента ли са се борилихора без работа и самочувствие безпътицаалчни костюмари крадци без грам морал ни се перчат и казватвижте ни ние можем всичкоа вие добрите скромни учили можещи стойте там и ръкопляскайтетези 2 мазници -орешарски и станишев с какво повече са допринесли за това общество,че те трябва пак да ни чертаят светло бъдещеима умни хора но не се търсят,ей това момче харвардс
41
3
 
6
 
! Отговори
доко преди 10 години
До stoneg ти си пълен *** ,косово е 10 пъти по-добре от българия, не си отваряй повече тъпата уста