Горещ спор в ЕП за съставянето на кабинет у нас

ЕНП и социалистите кръстосаха шпаги
23 май 2013 18:31, Елка Василева
75
Горещ спор в ЕП за съставянето на кабинет у нас
Горещ спор се разрази в пленарната зала на Европарламента. Снимка: архив, Reuters

Евродепутати направиха днес политически оценки в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург по повод предстоящото съставяне на следващото българско правителство.

Краткият, но разгорещен спор, бе открит с изявление в рамките на времето за гласуване на председателя на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП Жозеф Дол, предаде БТА. Той коментира изявление от тази седмица на председателя на парламентарната група на социалистите и демократите Ханес Свобода.

Предизборната кампания в България приключи, резултатите са налице. Днес може да бъде съставено правителство в България, посочи Дол. В търсенето на мнозинство българските социалисти не изключват и подкрепа - явна или скрита - на партия "Атака", допълни той. Дол се обърна към Свобода, като уточни, че ако трябва да вярва на неговите изявления, Свобода изглежда е готов да преглътне "този горчив хап". Ще бъдете ли заложник на Сергей Станишев, председател на БСП и на ПЕС, попита Дол.

По неговите думи, една "националистическа и ксенофобска партия на екстремисти" отхвърля европейския път на България, а нейният председател приема "чуждите инвеститори и европейските посланици за колонизатори, които трябва да бъдат изгонени". Дол изрази съмнение, че подкрепа, дори и "скрита", чрез процедурни хватки в Народното събрание, би била начин да се компрометира подобно правителство пред Европа. Бичувате някои правителства, а за други си затваряте очите, но вярвам в демокрацията, която изповядват социалистите, за да защитят Европа, заяви представителят на ЕНП. Това не е нашето виждане за Европа, добави той.

В последвал писмен отговор Свобода посочва, че не желае уроци по морал "от партията на Виктор Орбан и Бойко Борисов". Той определя изявлението на Дол като неприемливо. По неговите думи представител на политическото семейство, от което българска партия е била "уличена в измами на парламентарните избори и в незаконно подслушване", няма моралното право да критикува БСП.

Свобода добавя, че БСП поема водещата роля в опитите за съставянето на правителство на европейските ценности, което "да поправи грешките на предишни правителства", както и да даде на българите това, което заслужават - основни ценности, работа и възможности.

Жал ми е за г-н Дол, който се чувства длъжен да защитава политици като Виктор Орбан и Бойко Борисов, чиито партии са част от ЕНП. Радвам се, че в моята група нямаме такива, добавя Свобода.

В пленарната зала Антония Първанова (НДСВ, АЛДЕ) се обърна към Дол, като отбеляза, че преди четири години ГЕРБ също са съставили правителство с подкрепата на "Атака". Изглежда сте си взели поуки, коментира тя.

Евродепутатът Ребека Хармс (Зелени, Германия), коментира, че ЕС не трябва да се тревожи само за България, когато става дума за въпроси от демократично естество, че има много европейски държави, където защитата на демокрацията и нейните ценности стават все по-трудни. Тя отбеляза, че напоследък ЕП е обсъждал въпросите с демокрацията в Унгария, Румъния и Италия, а скоро ще трябва да обърне внимание и на Гърция заради партията "Нова зора".

По повод изявлението на Жозеф Дол от своя страна лидерът на ПЕС и БСП  Сергей Станишев каза: „Ясно  е, че евентуално правителство оглавено от г-н Пламен Орешарски, ще бъде подкрепено от две политически сили - Българската социалистическа партия и Движението за права и свободи, първата е член на Партията на европейските социалисти, а другата член на либералното европейско семейство. От наша страна ясно беше заявена идеологическата несъвместимост между партия „Атака” и БСП особено по отношение на европейската политика. От своя страна лидерът на Атака Волен Сидеров също неведнъж и особено отчетливо обяви, че няма да подкрепи кабинет оглавен от г-н Орешарски“, посочи Станишев.

„Г-н Доул вероятно страда от някакъв вид амнезия, защото явно е забравил факта, че правителството на малцинството на г-н Борисов, ГЕРБ, член на ЕНП, бе избрано на 27 юли 2009 година с гласовете на партия „Атака”, която дори обяви подкрепата си от парламентарната трибуна,. Освен това, три години поред ГЕРБ приемаше бюджета и преодоляваше вотовете на недоверие към правителството си с подкрепата на същата тази партия „Атака”,  добави лидерът на ПЕС и БСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
30
 
! Отговори
DNE$.BG преди 10 години
НАРОДЪТ ЯВНО Е БЕЗ ГЛАС! ! ЗАЩО ЛИ ? МИ НАЛИ ИЗБРАХТЕ ГЕРБ ! КАКВО СТАВА ТУКА ? НИЕ КАКВИ СМЕ? ТЕ ЛИ РЕШАВАТ ? ТЕ ЛИ СА ДЪРЖАВАТА ?
19
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е троянския кон за червените идеи. Войната въобще не е свършила. Семената на комунизма са посяти по цял свят. Повечето деца и внуци на бивши соц. величия дори и от по-малък ранг са емигранти на запад. Защо не са в Русия примерно? Червената идея за безплатен обяд е заразна. На кой не му се иска да не работи а да получава колкото този който си скъсва от работа. Кражбата и престъпността е заложена в идеологията на комунизма и това определя широката и подкрепа в слаборазвитите страни.
18
33
 
26
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Поздравления, за новото турско робство !!!500 години са ни мачкали турците, обаче явно на нас ни харесва и пак им позволихме да ни поробят!Утре, ако по новините кажат за Българите ***, не се стряскаите, ще свикнете.ТУРЦИ ще командват държавата!!!Отворете си очите, ГЯУРИИИИИ!!!!!
17
21
 
39
 
! Отговори
адвокат преди 10 години
Новата коалиция се нарича вече 'Коалиция на трите чуми' - комунизъм, фашизъм и ислямизъм.
16
15
 
26
 
! Отговори
lebovski преди 10 години
Преди малко при цветанка ризова, Пешо Стоянов/ оня със зъбите/ , каза че швейцарският модел на управление у нас се лансирал или от провокатори или от кръгли ***?!?! ТОВА Е ТАКАВА НАГЛОСТ! Абе Пешоо, швейцарците *** ли са бе, че така се управляват??? Аман от масонски по.логи! АМАН!
15
1
 
43
 
! Отговори
На дали преди 10 години
ВСЕ МИ Е ТАЯ КОЙ ЩЕ СЪСТАВЯ КАБИНЕТ!ВСЕ МИ Е ТАЯ КАКВО ДЕБАТИРАТ В ЕВРО ПАРЛАМЕНТА!!! ЗА МЕН - ОБИКНОВЕНИЯ ПЛАНЕТЯНИН НА ПЛАНЕТАТА "ЗЕМЯ" Е ВАЖНО , КАТО СЕ СЪБУДЯ СУТРИН ДА МОГА БЕЗ ТРЕВОГА ДА ОТИДА НА РАБОТА,ДА МОГА ДА СЕ ЧУВСТВАМ КАТО НОРМАЛЕН ЧОВЕК,ДА НЕ СЕ СТРАХУВАМ ЗА СЕМЕЙСТВОТО СИ,ЗА РАБОТАТА СИ ,ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА МИ!!!!!!ЗАТОВА СМЕ ВИ ИЗБРАЛИ ДАМИ И ГОСПОДА!!!А НЕ ДА СИ ГЛЕДАТЕ ДУПЕТАТА!!!!ОТ КОЙТО ЩЕ ПАРЛАМЕНТ ДА СТЕ!!!СПРЕТЕ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЕЖБИ И НАПРАВЕТЕ НЕЩО КОНСТРУКТИВНО!!!!
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като не си дорасъл-кучета те яли./народна мъдрост/
13
20
 
30
 
! Отговори
бушон преди 10 години
Честито на Гея и Бея за правителството!Много хитър ход с Орешарски.Като се вдигне народа на бунт следващата зима, ще мине през орехотрошачката и Гея с Бея пак ще спечелят мнозинство на предсрочните избори следващата пролет.Буда и Цвък ще се хапят що не дадоха енегийни помощи и не либерализираха пазара на тока, ограничавайки грабенето с зелената енергия. Сега щяха те да са на власт...
12
11
 
26
 
! Отговори
aaa преди 10 години
Преди 4 години Атака не бяха анти-европейска партия,май някой друг е с амнезия! А "войната" срещу монополите Волен я води от 1 год.
11
0
 
36
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 10 години
заразата на българската политика , вече е факт в Брюксел - алал да ви е западняци !
10
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По неговите думи, една "националистическа и ксенофобска партия на екстремисти" отхвърля европейския път на България, а нейният председател приема "чуждите инвеститори и европейските посланици за колонизатори, които трябва да бъдат изгонени" Леле леле леле, кръв пикаят!
9
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия се набъркаха и попиха от БГ политиката! Cкоро очаквам европейски кебапчета в Cтолипиново
8
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правителството на Герб беше подкрепено от Атака! ЕНП да не се правят и те на тикви!
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гошо, много си ***, Гошо!
6
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на СИВ му таковахме мамата,ред е на ЕС
5
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия пък къде се бъркат и защо се гаврят с вотът на народа?!? Да си гледат службичките и столчетата в ЕП и да мълчат!
4
9
 
17
 
! Отговори
ghero преди 10 години
Tozi "Dol drenki" sega li se seti za anti-evropeiskite nastroeniq v ataka? Predishnoto pravitelstvo s glasovete na koi ocelqvashe?
3
16
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наистина, този Дол защо не обелваше и дума, когато Атака подкрепяше Герб в парламента, а сега се сети да я нарича "ксенофобска партия на екстремисти", когато се обърна против Герб?!
2
42
 
46
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
европейците тепърва ще разбират що е то българин и как може от тъпотия да си избере комунисти и турци да го управляват
1
8
 
19
 
! Отговори
pileto преди 10 години
нямам думи