Няма да има сътресения във финансовата система!

Очакват за 6 месеца държавни фирми и банки да свикнат с новите правила
Обновена: 23 май 2013 21:26 | 23 май 2013 21:26, Веселина Йорданова
17
Няма да има сътресения във финансовата система!
Снимка: архив, Булфото

Няма да има сътресения във финансовата система заради новите правила, които прие кабинетът за парите на държавните фирми, увери служебният финансов министър Калин Христов.

Служебното правителство одобри вчера постановлението за управлението на финансите на дружествата и предприятията, които са с над 50% държавно участие. Правилата се отнасят до тези с капитал над 3 млн. лева. Текстовете гласят, че нетната експозиция на възложител към една финансова институция няма да надвишава 25% от паричните средства на възложителя.

Още по темата

Правилата бяха въведени, след като служебният премиер Марин Райков съобщи, че в една банка са съсредоточени 54% от парите на държавата. Тази банка няма да фалира, ако от нея се изтеглят пари, увери и министър-председателят.

Калин Христов напомни, че има шестмесечен период на приспособяване и за двете страни, така че да се гарантира стабилността на финансовата система. Тези шест месеца са гаранция, че не могат да се очакват никакви катаклизми или притеснения от въвеждането на тази регулация. Правилата са направени така, че да се постигнат желаните от тях ефекти, без да има сътресения нито във финансовата система, нито върху работата на тези дружества, заяви финансовият министър.

Той уточни, че правилата се отнасят за дружества с над 3 млн. лева капитал, защото когато парите не са толкова много, „няма смисъл да имаш прекалено много банки“. Това е свързано с допълнителен разход за поддържане на банкови сметки, обясни той. Прагът е бил определен по време на анализи и консултации със заинтересованите страни.

Всяко тримесечие ще има отчет за концентрация на средствата, но за всеки месец в рамките на тримесечието. Финансовият министър заяви, че при публичната консултация е имало само три предложения какво да се подобри в правилата – от Асоциацията на търговските банки, от Фондация „Банки, инвестиции и пари“ и от Асоциацията на индустриалния капитал.

Досега имаше пожелателни правила, оттук нататък правилата са задължителни за всички дружества с над 50% държавно участие. Въвежда се наказание за изпълнителните директори на компании, които не изпълняват тези правила, въвежда се изискване за задължителни търгов с минимум 5 оферти от банки, посочи той. Според Калин Христов принципите постигат общата цел да има диверсификация и намаление на риска, да има прозрачност и да се носи отговорност за изпълнение на тези правила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
DORIAN преди 10 години
Лансират се планове...план "Орешарски", план "Сидеров", план "Местан"...Един истински план това е пълна и ясна координация между наличните ресурси и крайните очаквани резултати в икономиката! А тези планове са пълно неведение и кьор фишек голи пожелания!
14
1
 
19
 
! Отговори
Пасам преди 10 години
Браво!Това е изключително правилно решение на служебния кабинет и по-специално на Калин Христов, Райков. Ясно, че волята за това е и на президента.Корупцията и всичките и последствия тръгват, когато частния 'бизнес' прави пари от държавната баница.Това деформира и развращава пазара и конкуренцията!На великите ни частния банкери бизнеса им е с ... държавни пари!Ей това е.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кризите се пренесят от САЩ и ЕС към България, а не се правят от комунистите.
12
2
 
11
 
! Отговори
тиква преди 10 години
хора, никой нормален инвеститор няма да дойде в българия при тази несигурност и тези непрекъсната менящи се правила и закони, съответно ,няма да има нови работни места, няма и икономиката да се развива.Ми то в природата нещата са по-постоянни
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 10. Пропусна да уточниш хората гласуват за *** и престъпници. Да. Обаче има една разлика . БСП извършват повече икономически престъпления, а ГЕРБ освен икономически и криминални престъпления. През управлението си извършиха десетки представления, а уж дойдоха с друг морал. Вълкът козината си мени но нрава -не. В ББ и ЦЦ генетично е заложено престъпното начало и те го доказаха по един категоричен начин. Такова престъпно управление не е имало и едва ли ще има.
10
5
 
11
 
! Отговори
DORIAN преди 10 години
Народа, под действието на Кемтрейлс, никотинамиди и други химикали тотално полудя!Това се вижда поне от 2 факта:1.Гласува за *** и престъпници - БСП, Атака...2.Държи си парите по банките и се надява на светло бъдеще!?
9
6
 
9
 
! Отговори
DORIAN преди 10 години
Народа, под действието на Кемтрейлс, никотинамиди и други химикали тотално полудя!Това се вижда поне от 2 факта:1.Гласува за *** и престъпници - БСП, Атака...2.Държи си парите по банките и се надява на светло бъдеще!?
8
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистите умират за власт и я вземат и в най-тежките моменти просто защото нямат намерение да оправят каквото и да е освен себе си !
7
19
 
28
 
! Отговори
DNE$.BG преди 10 години
ПОМНИТЕ ЛИ КУПОНИТЕ? ЗА ХЛЯБ, ОЛЕО, ЗАХАР, ТОГАВА СЕ ВЪРТЯХА ЯКИ ДАЛАВЕРИ НА ДРУГАРИТЕ ОТ БКП СЕГА ШЕ ВИ ГО ПРИПОМНЯТ, КАТО ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА! ОЧАКВАЙТЕ ТАЗИ СЦЕНАРИЯ НА СТАНИШЕВ !
6
3
 
20
 
! Отговори
нямко преди 10 години
Не не, няма да има, и криза няма да има, кога сме ви казали че няма да има нещо и да сме ви излъгали, никога не се е случвало такова нещо.
5
9
 
8
 
! Отговори
Иван преди 10 години
до 1: Има да чакаш - в сряда ще е 9.септември 1944 г
4
4
 
23
 
! Отговори
Сашка Васева преди 10 години
Сашка Васева - Левовете В Марки Сменям Азvbox7/play:e272fb2fСамо за който знае какво ще стане - Специален ПоздравТеглете и обръщайте в ОЙРО/$, CHF/ и под възглавницата ....
3
3
 
53
 
! Отговори
коко преди 10 години
"На маймуни ни направихте,маскари с маскари!!!" Обръщение на Бай *** към политиците.След 120 години няма нищо ново...
2
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Парите в държавата привършват и се търсят всякакви начини да се източи и това, което останало от държавни фондове и сметки в банки.
1
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
23 години ни уверяват, че след няколко месеца всичко ще бъде наред. Докога бе?