Държавни фирми ще държат до 25% от парите си в една банка

Кабинетът даде 10 млн. лв. за спиране на 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй"
Обновена: 22 май 2013 16:49 | 22 май 2013 16:46, Веселина Йорданова
21
Държавни фирми ще държат до 25% от парите си в една банка
Снимка: архив, Булфото

Правителството прие промени в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. В края на април служебният премиер Марин Райков съобщи, че в една банка са съсредоточени 54% от парите на държавата.

Заради банковата тайна Райков не съобщи коя е тя, но беше категоричен, че трябва да има правила за депозирането на парите на държавните фирми.

Според промените търговските дружества с над 50 на сто държавно участие ще могат да държат в една банка до 25% от парите си, а изборът на кредитна или финансова институция ще се извършва на база на представени оферти от най-малко пет институции. Ограниченията за концентрация ще се отнасят за възложители с балансова стойност на паричните средства над 3 000 000 лева.

Нарушения на стойност 8.9 млн. лева при обществени поръчки е установила Агенцията за държавна финансова инспекция за 2012 година. Отчетът на АДФИ за миналата година беше приет днес от Министерския съвет.

Проверени са общо 2 446 обществени поръчки на стойност 9 862 896 203 лева. От тях 7 817 961 026 лв. е стойността само на една от тях - за избор на изпълнител за изграждане на АЕЦ „Белене", проведена от „НЕК" ЕАД през 2006 година. Финансовите инспекции констатират 2 373 нарушения при 1 235 процедури за обществени поръчки и 310 случая на непроведени процедури за обществени поръчки при наличие на основания за това.

Министерският съвет взе решение за предоставяне на общо 13 млн. лв. от централния бюджет за 2013 г. по бюджета на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. От тях десет милиона лева ще отидат за финансово осигуряване на дейностите по извеждане от експлоатация на първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй". С останалите три милиона лева ще бъде осигурена програмата за национална туристическа реклама за 2013 г.

Правителството прие постановление за предоставяне на допълнителни 4 000 000 лв. по бюджета на Българската академия на науките за подпомагане на дейностите по научно обслужване с висока обществена и държавна значимост.

Кабинетът увеличи с 3 млн. лева средствата за национални доплащания за животни за 2012 г., които ще бъдат изплатени през настоящата година. Увеличението е заради промени в законодателството и регламенти на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя *** Плевнелиев съсипва държавата само за да угоди на Прокопиев. И вместо дъравата да печели отлихва, сега ще е на загуба. малоуми
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и сега вместо да се печели от лихви, само ще се губи,само защото на Плевнелиев и Прокопиев не им изнася
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога не са публикувани обяви за работа в Корпоративна Търговска Банка .......ЗАЩО ??????
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къдрав, а онова тъпо ченге Цецо вАСИЛЕВ ЛИ ИСАКШ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ТИ ПРОМИВА МОЗЪЦИТЕ?
10
1
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
ей го в на! ВМЕСТО ДА СЕ БОРИМ ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ ТОК ОТ ЕДИНСТВЕНОТО НИ ОСТАНАЛО НЕЩО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ИСКАМЕ ДА ГО ЗАТВОРИМ ЛИ?ПРОДАЖНИЦИ..... ОТНОВО И ОТНОВО..... ААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААкак може да не се борите за българското и защо някой не застане и не каже от къде му се дърпат конците! срамежливци...!
9
2
 
1
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До АТАКУВАЩНека поумнееш...нека...
8
1
 
11
 
! Отговори
Рашко Орешарски преди 10 години
Каквито и системи да измислят ще са все в при пудели и олигарси . 90% от бившите и настоящи депутати и техните приближени са или собственици или с дялово участие я във ВЕИ хазарт или финансовият сектор . Няма доходен бизнес в БГ в който да няма набъркани влиятелни политици , полицаи или пИдали . А сега стига сте ми цъкали минуси ми вървете да ручате жабета и чакайте да чуете с кой номер ще гласувате за АТАКА и Волен дето пак ще ви метне че за вас мисли инак добре се продава мастията мъжка
7
0
 
4
 
! Отговори
преди 10 години
Много по-удобно е да има повече от една сметки, така се пести от цената на банковия трансфер :)
6
0
 
9
 
! Отговори
Коки преди 10 години
А Орешарски обеща да ограничи държавните пари за офшорки (следователно и за банките, собственост на офшорки), нали?
5
10
 
13
 
! Отговори
АТАКУВАЩ преди 10 години
СРАМ! Още повече затъваме в колониалното робство! Гарантирано от лицето Райков и ГЕРБ! Нека ги извадят от експлоатация реакторите...нека! Нека не изнасяме нищо...нека! Нека нямаме собствено производство...нека! Нека се гъзим още на Европата...нека!
4
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво ще стане след това решение освен,че държавните фирми ще загубят по-големите лихви които сега получават,защото българските банки дават доста по-големи лихви от европейските,които сами изнасят печалби от България.
3
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето затова Бареков и тв7 скачат толкова настървено срещу ГЕРБ. Тв7 е собственост на Цв. Василев, който държи и Кооперативна тръговска банка. Явно не му е изгодно държават да си вземе всичките пари обратно от него и сега здраво е настъпило Бойко с черен пиар.
2
3
 
17
 
! Отговори
един друг преди 10 години
Кооперативна търговска
1
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сибанк?