Токът ни евтин, пък хората протестираха, чуди се Плевнелиев

Президентът пресметна, че плащаме три пъти по-евтино от датчаните
Обновена: 28 май 2013 16:12 | 28 май 2013 13:47,
789
Токът ни евтин, пък хората протестираха, чуди се Плевнелиев
Снимка: БТА

Длъжни сме да преосмислим начина, по който адресирахме енергийната тематика в България, обяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно с еврокомисаря по въпросите на климата Кони Хедегор участва в откриването на дебат за икономическите и екологичните ползи от създаването на енергийно ефективно и нисковъглеродно общество в България.

"Енергията в България е най-евтина в Европа, тя е три пъти по-евтина от цената на тока в Дания, два пъти по-евтина от цената на тока в Англия, в Германия - защо тогава хората излязоха да протестират срещу високи сметки за ток, какво се случи, какво се обърка в нашите стратегии, така че въпреки поддържането на най-ниската цена, хората да бъдат толкова недоволни", попита президентът и добави, че е абсолютно убеден, че отговорът се крие в правилните или съответно неправилните приоритети.

Плевнелиев определи като "приоритет на приоритетите" на бъдещото правителство този, свързан с нова енергийната политика на България - устойчива, с мисъл за следващите поколения и с мисъл за ефективност.

Още по темата
Той отбеляза, че най-евтината енергия е икономисаната и имаме "златен шанс" да санираме жилищата в страната.

"Неслучайно служебното правителство постави като много съществена тема създаването на единен национален орган за управляване на мащабната българска програма за енергийна ефективност, която искаме да започнем", каза Плевнелиев и отбеляза, че досега винаги е работено на "парче", което не е добре.

Държавният глава посочи, че е доволен от факта, че държавата си е поставила ясни цели, като посочи, че те са изпълними до 2020 г. и ще бъдат изпълнени.

"Дали сме заявка за 16% дял възобновяеми енергийни източници до 2020 г., 20 на сто подобряване на енергийната ефективност и с 20% намаляване на емисиите от парникови газове", похвали се Росен Плевнелиев.

В присъствието на еврокомисаря по въпросите на климата той заяви, че в ЕК винаги сме виждали много обективен и коректен партньор, а не началник или някой, който само да ни сочи проблемите.

На свой ред  Кони Хедегор отбеляза, че в страната ни енергията се използва много неефективно и за дадена производствена нужда е необходима 4-5 пъти повече енергия в сравнение със средното потребление в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


789
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
32
 
! Отговори
123 преди 11 години
Хайде, Росенчо, пресметни колко кВт/ч електроенергия може да закупи със заплатата си един бъгларин и един французин, пък след това ще разбереш защо хората протестираха!!!
37
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя женски полов орган все това дудне - санитане, та саниране. Има обръч от стоителни фирми, занимаващи се със саниране, та им е намерил работа.
36
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С малката разлика, че в Дания средното заплащане е около 27 лв на час (няма минимална работна запалта). А тука е 2лв.. Президента може да смята (предполагам).
35
0
 
32
 
! Отговори
Анна преди 11 години
Тоя или не може да смята или ни мисли за ***!
34
0
 
41
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Плевнята е мултимилионер, натрупал парите си с незаконен трафик на черноработници за Германия !! Въобще не се учудваме на изказването на този наглец !!!!
33
0
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 11 години
22 а защо не направиш сравнение между останалите стоки на пазара , кои стоки са ти два пъти по евтини от средноевропейските
32
0
 
39
 
! Отговори
рико преди 11 години
Аз не мога да разбера едно нещо-защо по цял ден разни криви политически мутри ни говорят небивалици за цената на тока,а никой не обсъжда заплатите?!?!?Кога ще се вдигне този стандарт,нещастници?!По цял ден ни облъчват всякакви медии с глупости,жизнения стандарт на хората,а не на малцинствата кога ще е приоритет?
31
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много, ама много необмислени изказвания! Срам за един президент да говори подобни глупости! А и за възобновяемата енергия какво се хвали, нали част от проблема е и там.
30
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Президентче, не очаквах такъв гаф и от вас! Ако вашата заплата е равна на датската, нашата е 20 пъти по ниска. Осъзнай се и стига гледа да си набуташ фирмите с тази енергийна ефективност и това саниране? откъде да ги измкнем тези пари?
29
1
 
20
 
! Отговори
rumen221 преди 11 години
Плевнелиев,ТРУДА Е СТОКА КАТО ВСЯКА ДРУГА, ФАКТ:- ЖИЗНЕНИЯ МИНИМУМ В БЪЛГАРИЯ Е 241лв., А СОЦИАЛНИЯ Е 566лв (да се облечеш, сгрееш и да си пратиш билетчето за работа, но всеки човек трябва да отгледа наследника си = два социални мин.)ИЗВОД:- МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА трябва да е 1 124лв. А МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ЗА ТРУД 566лв., СЛЕД ПЛАЩАНЕТО НА ВСИЧКИ ОСИГУРОВКИ И ДАНЪЦИ(които за трета категория труд са 37,5% +20%ДДС + 10% акцизи и други данъци = Общо 67,5%, и 30
28
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Луд ли е, или се прави на луд?
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нахалник !
26
0
 
33
 
! Отговори
Методи преди 11 години
Аз се чудя на президента, който преди това е бил бизнесмен. Той не знае ли да смята. Ако в България тока е 3 пъти по евтин от Германия, в България средната работна заплата сигурно е 6-7 пъти по-малка от Германия. Да не говорим за средната пенсия, коята вчера бе публикувано, че за България е около 150 евро, а за Германия сигурно е 20 пъти по-голяма. За това господин президент хората протестират. Защото реалната безработица, като включим и тези които не са се рагистрирали в БТ сигурно е около 20%.
25
1
 
40
 
! Отговори
* преди 11 години
Дори няма да си правя труда да изчета статията до край. Щом е толкова добре с математиката, защо не сметна колко пъти е по-висока минималната работна заплата в изброените страни? Наистина ли са толкова тесногръди и не виждат по-далече от носа си? Нали не мисли, че хората, които имат проблем с високите цени за енергия, храна, качествено образование, здравни грижи и т.н. са със заплати, като в президентството или парламента?! Отвратена съм от всичката тази наглост и безхаберие! Всичките са леш!
24
1
 
37
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
***
23
1
 
40
 
! Отговори
Somebody преди 11 години
Г-н Президент вие с всичкия си ли сте ?Независимо каква е цената на тока, вижте какви са ДОХОДИТЕ на хората и тогава ни сравнявайте с нам кого си!Днес мой познат плати сметка за ток за необитаем имот с потребление 1KWза месец!Няма значение"потреблението"-сумата заплащане беше0.20лв с ДДС! Нали тока поевтиня?Защо 1KW е на цените от преди нова година?И стига с тая енергийна ефективност!Искате да създадете поставени фирми изпълнители, които да усвоят парите от ЕС за ЕФ! Що не си е** м**...
22
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този на какво основание ще ни сравнява с Дания?Тя е високо развита индустриално-аграрна страна. В промишлеността преобладават малки и средни предприятия. Водещи отрасли са металообработване, машиностроене, хранително-вкусова, химическа, текстилна промишленост. Добива се нефт (9 млн. т годишно) и газ (5 млрд. куб. м). Селско стопанство високо продуктивно, механизирано. Обемът на земеделската продукция и животновъдството надвишава три пъти потребностите на населението на Дания.
21
1
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 11 години
10 Трябва да си голям лаик за да смяташ ,че за депутата нещо значи ведомостта на която се рзаписва всеки месец или пък другата ви легенда за депутатските кюфтета , бъде спокоен изобщо не ги интерсуват те ядат отсреща в клуба в къщата на Яблански , а Волен е един популсит ии нищо повече , блаженни са верующите както се казва
20
1
 
30
 
! Отговори
ЦИНИЗЪМ преди 11 години
СПРЯМО КОЕ ГО СРАВНИ ТОЯ РОСКО, ЧЕ ДА РАЗБРА, ЧЕ БИЛ ЕВТИН ТОКА? СПРЯМО ТОВА, КОЕТО ПЛАЩАТ В АВСТРИЯ , ГЕРМАНИЯ ЛИ? ДА АМА ТАКА НЕ СЕ СРАВНЯВА! ДАЙТЕ ДА ГО СРАВНИМ СПРЯМО ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО, КАТО ВЗЕМЕМ ПРЕДВИД ЗАПЛАТИТЕ В ТЕЗИ СТРАНИ И В БЪЛГАРИЯ. НЕ МОЖЕ ТАКА МЕХАНИЧНО ДА СЕ СРАВНЯВАВАТ ЦЕНИТЕ!
19
2
 
21
 
! Отговори
sexa преди 11 години
''тя е три пъти по-евтина от цената на тока в Дания, два пъти по-евтина от цената на тока в Англия, в Германия - защо тогава хората излязоха да протестират ''Колко получават там бе ***????