Борисов дебне кабинета "Орешарски" от засада

Чужди медии: Новото BG правителство трябва да вдигне стандарта на живот
30 май 2013 17:21, Елка Василева
145
Борисов дебне кабинета "Орешарски" от засада
Бойко Борисов. Снимка: Булфото

Българският парламент утвърди вчера икономиста Пламен Орешарски за премиер начело на правителство, претендиращо да е експертно, пише днес френският в. "Монд".

Орешарски заяви, че иска да сложи край на конфронтацията в обществото, да подобри стандарта на живот на сънародниците си в най-бедната страна в Европейския съюз. В речта при встъпването си в длъжност той изрази желание "да консолидира демокрацията, да насърчи предприемачите, да възстанови солидарността и социалната справедливост", а също "да подобри бизнес климата, за да се привлекат инвестиции и да се създават работни места". Той обаче ще трябва най-вече да спечели отново доверието на отвратените от корупционни афери граждани - едва половината от избирателите отидоха до урните на 12 май, отбелязва вестникът.

Петдесет и три годишният Орешарски е представян като ново лице. Министър-председателят обаче не е неизвестен. Започва кариерата си през 90-те години в редиците на десницата, бил е заместник-министър на финансите през 1997 г. През 2003 г. е отстранен от партията си, след като името му е свързано с бизнесмен с лоша слава. Две години по-късно той се появява отново в обществения живот, но от страната на левицата и става финансов министър в социалистическото правителство от 2005 до 2009 г. Сега Орешарски се завръща, този път "без етикет", коментира "Монд".

Орешарски ще трябва да балансира между политиката на строги икономии, водена от няколко години, и желанието на населението просто за достойни условия на живот. Точно този луфт предизвика падането на дясното правителство на Бойко Борисов на 20 февруари след месеци на масови протести.

Сформирането на новото правителство принципно слага край на месеците на политическа криза, но без парламентарно мнозинство то ще зависи от вот на недоверие в парламента. Лидерът на партия "Атака" се закани "да го свали, ако работи против българските интереси".

Специалистите не смятат, че кабинетът ще просъществува, като най-песимистично настроените му дават не повече от няколко месеца. Бойко Борисов дебне от засада. Партията му ГЕРБ излезе начело на последните избори, но бившият премиер не можа да сключи съюзи за съставяне на правителство. Все така силно популярен, независимо от аферите, в които беше замесено името му, той би могъл да ускори падането на новосъздадения кабинет, допълва всекидневникът, цитиран от БТА.

В опит да тласне България напред след предсрочните парламентарни избори, които не излъчиха категоричен победител, българският парламент вчера на косъм одобри правителство от технократи, водено от 53-годишният бивш финансов министър Пламен Орешарски, смятан за компетентен и безпартиен. Това пък пише в днешния брой на в. "Ню Йорк таймс" Матю Брънуосър.

Вестникът отбелязва, че избирането на ръководителя на представителството на ЕК в България Зинаида Златанова за вицепремиер по еврофондовете и за министър на правосъдието е смятано за опит да бъде спечелена подкрепата на Брюксел, който от години критикува България, че не успява да реформира съдебната си система или да подобри контрола върху използването на еврофондовете.

В статията се привежда мнението на политолога Кирил Аврамов от Нов български университет в София, който сравнява новия кабинет с "тюрлюгювеч", но също се надява, че той ще се залови с двата основни проблема в страната: общественото недоволство и злоупотребата с власт от държавните институции, смятани за
непредставителни и корумпирани.

Очакванията сред бизнес кръговете в България за добро управление на Орешарски са високи, заявява пред вестника управителят на фирмата "Нетера комюникейшънс" Невен Дилков. В същото време той отбелязва, че съществуват опасения относно популистките политически интереси на партиите, подкрепящи Орешарски. В предизборната кампания някои кандидати от БСП предизвикаха безпокойство, защото открито говореха за по-голяма държавна намеса в икономиката и въвеждане на прогресивно данъчно облагане, посочва Диков. Той подчертава, че плоският данък и финансовата стабилност в България са от решаващо значение за правене на бизнес в страната.

Чуждестранните инвеститори в България очакват също познанията на Орешарски да издигнат равнището на компетентност над това на правителството на Борисов, цитира вестникът думите на Кенет Лефковиц, съветник на чуждестранни инвеститори в базирата в София бутикова компания за корпоративни финансови и консултантски услуги "Ню Юръп Корпорит Адвайзъри ООД" .

Лефковиц заяви също, че очаква крехкостта на новото коалиционно правителство да насърчи добро управление. "Всяко погрешно движение ще ги изхвърли от властта, затова те трябва да бъдат много целенасочени и компетентни", отбелязва той, цитиран от "Ню Йорк таймс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
10
 
23
 
! Отговори
колибри преди 10 години
"Дебне" ? Нека си дебне - на някой ъгъл ще го видят..........
77
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече си младши сержант!
76
17
 
33
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ВНИМАНИЕ - ФАШИСТИ...!Слугата на ГЕРБ М.Константинов издаде същността на ГЕРБ - "С тази партия (БСП) трябва да се приключи един път завинаги" (ОКОНЧАТЕЛНО РЕШЕНИЕ - автор Шикелгрубер)Оказва се, че този интелектуален пигмей наистина е бил готов с цената на всичко да фалшифицира изборите.- ТАКА Е ЗАПОЧНАЛ и ХИТЛЕР...! ПЪРВО СА КОМУНИСТИТЕ, ПОСЛЕ ***, КАТОЛИЦИТЕ, НАКРАЯ ДЕМОКРАТИТЕ.- ВНИМАНИЕ - ТЕЗИ СА ИСТИНСКИ ФАШИСТИ! - ПРИ ТОВА ОТ НАЙ-ЛОШИЯ ВИД - ОТ ОНЕЗИ С КРЕМАТОРИУМИТЕ...!.
75
13
 
32
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 10 години
айде пак тъпите герберасти-"мачкай Бойко"!-Ще си мачкате ушите сега и за в бъдеще!нали ни мачкахте четири години-сега такава червена метла ще ви помете, че свят ще и се завие!ВЪН МУТРИТЕ!ВЪН КАЛИНКИТЕ И КАЛЛИНЧОВЦИТЕ!ВСИЧКИ НАЗНАЧЕНИ ОТ ГРЕБЕРАСТИТЕ-ВЪН!
74
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някакъв юноша бледен, може би, а котьо?
73
19
 
32
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 10 години
*** ,гадна мутра!Какво сравнение може да става между него и Орешарски?Да сравняваш интелекта на професор по финанси с интелекта на несъстоял се пожарникар е безнадеждна работа.
72
13
 
29
 
! Отговори
Сержант преди 10 години
Мачкай тази *** Бойко ние сме с теб. Сега избраното правителство ще изпълнява програмата на ГЕРБ. Още вчера каза новият финансов министър (трябва да спазваме финансова дисциплина) това нали ви е позната. За тези , които гласуваха против ГЕРБ ще остане надеждата за по добър живот. Пак ви излъгаха комунистита наивници не разбрахте ли , че Белене беше проблема
71
1
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
До ПатиланецНа 16 години си, нали???Моля преди да напишете коментар , помислете дали заслужава да споделите това с широката аудитория, защото чета вашите драсканици и виждам колко е деградирало обществото, не се изявявайте в такава светлина!Четете книги , мислете и след като имате достатъчно информация, тогава изкажете позиция или виждане!
70
9
 
27
 
! Отговори
Divine преди 10 години
БОРИСОВ ДЕБНЕ ЯНЕ ЯНЕВ В КЛОЗЕТА ОТ ЗАСАДА А НЕ КАБИНЕТА "ОРЕШАРСКИ", МОЛЯ ДА СЕ ПОПРАВИ ЗАГЛАВИЕТО.
69
9
 
26
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Какво е ГЕРБер-политик - артист от филма Ни чул ни видял!- Плевнелиев мери, реже и все късо му идва- Борисов е "вечно подведен"- Цветанов не знае кой (освен него) подслушва в МВР - Дянков не знаеше къде са парите- Лилянка не знаеше защо магистралата не се строи- Делянчо не знаеше какво става в енергетиката- Никой не знае кой е здравен министър- Цялата им партия не знае защо българите се самозапалватОще ли им вярвате?! - За бога братя, тези патологични лъжци ни гледат в очите, лъжат ни и са СИГУРНИ, че ще им се размине...
68
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Или едно Лъки ментолче?
67
3
 
19
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До Някой другЩо ми тоговяряш тогава!? :) Бре вече те "кафявото", затова си толкова кисел...па ги разправяй тия на баба ти, тя белким ти повечрва, че си хетеро. Ако ти се върже - ше добиеш самочувствие. :)
66
3
 
19
 
! Отговори
nadan преди 10 години
Борисов дебне да ги е--е
65
12
 
27
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ЗАЩО НАРОДА ИЗГОНИ СДС и ГЕРБНаселението в трудоспособна възраст декември 2012 г. е 4,503 млн. души, а работещите 2,1 милиона.(Източник: Investor.bg)ЗАДАЧКА ЗА 4 КЛАС: КОЛКО СА БЕЗРАБОТНИТЕ, в резултат управлението на СДС и ГЕРБ?(Отговор)- 2,4 милиона или 53% (само за последните 4г. - 800 000), а като добавим и 1,5 милиона избягали от икономическия погром на СДС, то БЕЗРАБОТИЦАТА, ПРЕЗ ПРЕХОДА ОТ НИЩОТО КЪМ НИКЪДЕ ДОСТИГНА- ФАНТАСТИЧНИТЕ 65% КАТО ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРИТЕ НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА!Гарантирано от СДС и ГЕРБ!!!.
64
1
 
20
 
! Отговори
Някой друг преди 10 години
До ПатиланецОставям те да си говориш сам, пак не позна, ама нямам време да ти слушам тъпите предположения!
63
4
 
18
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До Някой другТи плачеш срещу годините за пенсия - значи не ти е ок!? :)))) Ори си бръкни некъде да олабиш напрежението, па се врати на...чисто...кафево. :)
62
4
 
18
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До РеалистВъпрост с повишена трудност - оръжие лие меча!? Звънни на приятел, ако тие трудно...
61
1
 
19
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ВСЕКИ ще пада от власт, ако първите 3м. не направи:1. ШОКОВА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА2. МРЗ и необлагаем СОЦИАЛНИЯ МИН. от 566лв3. Премахване "ТАВАНА" за осигуровки - 2 200лв4. ДОД и ПЕЧАЛБА по 20% и ПЛАЩАНИЯ В БРОЙ до 5 000лвИ5. Изваждане от КСО на ПЕНСИОННОТО ВЗАИМНО ОСИГ.6. Инвалидните ПЕНСИИ да се плащат ОТ ЗДРАВНОТО ОСИГ.7. Спиране на СТИМУЛИРАНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА МАСОВА ПЕДОФИЛИЯ И ДЕТСКА РАЖДАЕМОСТ, чрез "МАЙЧИНСКИ" = МРЗ, но за МАЙКИ над 18г. и до 3-то дете. 8. Родителите до пълнолетие на децата им и МЛАДЕЖИ ДО 25г. - ДА НЕ ПЛАЩАТ ДОД.Иначе ИЗБОРИ
60
2
 
19
 
! Отговори
Някой друг преди 10 години
До ПатиланецНа мен живота си ми е ок, ти се грижи за своя! ЧАО!
59
3
 
21
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До Някой друг 53Ако си мислиш, че - без да работиш, ще си опраиш жиУота. За капак на всичко и раншко да се пенсионираш, пък да ти "копа" некой пенсийката - не си познал мой човек. :) Ако искаш да живееш достойно - ще бачкаш, а няма да стенеш, като настъпан червей. :))))