Русия чака ще размразим ли общите енергийни проекти

Експерти предсказват затопляне в отношенията между Москва и София
Обновена: 30 май 2013 14:43 | 30 май 2013 08:49, Елка Василева
83
Русия чака ще размразим ли общите енергийни проекти
Новият български премиер може да поднови енергийното сътрудничество с Русия, смятат в Русия. Снимка: архив, Булфото

След горещи дискусии в българския парламент за кабинета, предложен от новия премиер Пламен Орешарски, гласуваха 120 депутати от общо 240. Това фактически го прави правителство на малцинството, пише в. "Росийская газета" и се пита колко стабилно ще е новото управление.

Бъдещето на кабинета зависи главно от това дали ще успее да спечели доверие сред населението, чийто протестен потенциал вече се прояви в началото на годината. Хората чакат бързи решения, които да облекчат положението на обикновените българи, поевтиняване на горивата и комуналните услуги, повишаване на заплатите и пенсиите и т. н. В най-близко време ще стане ясно дали Орешарски - практик финансист, ще се реши на подобни мерки, посочва руският официоз.

Русия според него едва ли трябва да очаква сериозен напредък в двустранните отношения с България, въпреки че страната "продължава да се стреми да привлича руски инвестиции в икономиката си, предимно в недвижимите имоти, туристи - на своите плажове и планински курорти, да развива взаимоизгодна търговия с руски партньори".

Колкото до големите проекти, новият премиер има резерви към идеята да бъде реанимиран проектът за АЕЦ "Белене", замразен от кабинета на предишния министър-председател Бойко Борисов. По всичко личи, че газопроводът "Южен поток" не се отхвърля от София и работата по него ще продължи, както предвиждат сключените споразумения. Твърде вероятно е да има отрицателно решение за съдбата на петролопровода "Бургас-Александруполис", обобщава вестникът.

Новият български премиер може да поднови енергийното сътрудничество с Русия, прогнозира "Комерсант", чиито експерти "предсказват затопляне в отношенията между Москва и София" и смятат за "много вероятно да бъдат размразени общите енергийни проекти".

Става дума на първо място за АЕЦ "Белене"; може да бъдат подновени и дискусиите за бъдещето на "Бургас-Александруполис", уточнява изданието.

Точно когато Орешарски бе финансов министър в кабинета на Сергей Станишев (2005-2009 г.), България и Русия подписаха пакет от двустранни енергийни споразумения, включващ изграждане на газопровода "Южен поток", петролопровода "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене" с два реакторни блока, напомня "Комерсант".

Продължаването на проекта "Белене" бе сред основните обещания на БСП в предизборната кампания. Социалистите може да вземат сериозен реванш по въпроса, в случай че към "Белене" има частен инвестиционен интерес", заявява пред всекидневника бившият съветник на парламентарната комисия по енергийна политика Валентин Стоянов, Проектът за петролопровода "Бургас-Александруполис" обаче не бе реалистичен и по него никога не се е работило сериозно, допълва той.

Проектът "Белене" ще изисква по-малко държавни средства, а "евтиният ток" е нещо, което добре се харчи сред избирателите, коментира Георги Стоев от консултантската компания "Индъстри уоч", който също смята, че кабинетът на Орешарски ще се опита да поднови строежа на централата.

Професор Атанас Тасев от Българския енергиен форум обаче е убеден, че новият премиер ще направи стъпки за "размразяване на проектите" с Русия "едва след подробен и комплексен анализ на ситуацията", добавя "Комерсант", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
er преди 10 години
Рано или късно петролопровод ,ще има ,въпрос на време ,както и турски АЕЦ на границатаРевете , мучете ,плюйте това е решено от големите държави а не от някакви зелени,кучкари и временни еко министри.Разбира се ,че не искам да се случи , но какво можем да направим - след 20г. тук ще има 2мил. възрастни хора.Е да благодарим на демокрацията
64
0
 
4
 
! Отговори
Да се размразиме преди 10 години
Че - хем икономисвам , хем мръзна , хем си плащам ? Що е то ?
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде че измръзнах тази зима .
62
0
 
3
 
! Отговори
Затопляне на отношен преди 10 години
И затопляне на Апартаментите ни !!!
61
4
 
5
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
ДАНО ИМА БЕЛЕНЕ ЯДР.ЕНЕРГЕТИКА Е НАЙ-ЕФТИНИЯ ИЗТОЧНИК НЕЗАВИСИМОСТ И ХИЛЯДИ РАБОТНО МЕСТА ДАНО ДАНО ДАНО
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СотировА с какво по-добре е Република на Европейския Съюз?Много ли по-добре сме след като РЕАЛНО станахме такава?
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия чака ще размразим ли общите енергийни проекти - HE
58
0
 
3
 
! Отговори
galinski преди 10 години
Sys segashniq AEC ima izlishak, no segashniq AEC spira da raboti sled 5 godini. Do togava trqbva da se napravi neshto povyprosa,zashtoto segashnite 2 bloka proizvejdat 34 % ot energodobiva na BG. 4uli nedo4uli - vseki si dava mnenieto
57
1
 
3
 
! Отговори
До Одисей 1 /отново/ преди 10 години
До Одисей 1, op.41, G-durНе ме просвещавай, хитроумний Одисей! Не си служи с моите доводи, не е коректно. Къде в моя пост прочете за социализъм и екология? И на първолачетата е ясно, че там,където има вятър, ще има и вятърни станции, че на Шпицберген няма да се строят фотоволтаични, а в Сахара - ВЕЦ-ове. Нека не си губим времето с празни приказки, а! Аз се надявам, че за разработване на действаща термоядрена централа ще се намерят пари, въпреки нефто-газовите лобита. Това е бъдещето -ТОКАМАК!
56
4
 
10
 
! Отговори
В траур преди 10 години
Горко на България и нормалните хора, които живеят в нея
55
0
 
8
 
! Отговори
info. преди 10 години
И още нещо!Преди референдума за АЕЦ лично аз бях писал в този форум че този проект го искат частен,коментарите ми на тази тематика тогава се изтриваха,вие си мислете този сайт що за сайт е
54
3
 
12
 
! Отговори
поля преди 10 години
То за тва беше голямата борба за кокала, не че им дреме за бедна България, просто комисионните са раздадени и Русия натиска комисионерите да си оправят проектите..мисля
53
3
 
17
 
! Отговори
info. преди 10 години
Със зъби и нокти ще се борят за отварянето на тази далавера наречена Белене.Истината уважаеми е следната:Това е проект засягащ пряко държавата и по-пряко народът и,всичко е сведено до това че този в този проект имат интерес частни интереси.Лично аз уважаеми!НЕ ЖЕЛАЯ ЧАСТЕН ИНТЕРЕС НА МОЙ ГРЪБ.И още нещо!ЧАСТЕН АЕЦ ЩЕ БЪДЕ РАВНО НА БОМБА.
52
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
втора тройна коалиция - само това имам да кажа и всеки народ си заслужава сътбата
51
2
 
6
 
! Отговори
Ало преди 10 години
До оптимистите и всички,дето се "канят"да свалят правителството...Ами,че,първо си сменетеизборния закон,бре,че то пак ще се налива "...от пусто ,в празно!".
50
1
 
15
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
И ще стане. Нали всички министри случайно или не говорят руски език. Сега пак ще се ръзвържат едни чували около Белене за много пари. За наши и ваши фирми с по 5 посредници, подизпълнители, консултанти и още ала-бала похвати.
49
4
 
13
 
! Отговори
Сотиров преди 10 години
БССР - Българска Съветска Социалистическа РепубликаВ това ни превръщат братлета
48
5
 
10
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
Централите на природен газ произвеждат по-евтина енергия от атомните централи и особено Беле(пише го и в доклада на HSBC), при по-малки рискове. Колкото до емисиите от въглероден-диоксид те могат да се редуцират до 80% с алгае инсталации, при което ще се получава още био-дизел и хранителни добавки за животни.
47
5
 
7
 
! Отговори
Някой преди 10 години
нека си смятат. Няма да я бъде.
46
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вчера, сръбския парламент одобри заем от 500млн от Раша, като на същото заседание вдигна и данъците. Заема доколкото разбрах е за закупуване на по-нови(не най-нови) самолети от Раша. Обикновенно "помоща" от там идва по този начин Интересно, почваме абсурда БеляНЕ, и всичко щяло да ни е без пари :) :) :)