Евродепутати разочаровани от позиция на Вигенин

Критиката им е заради отношението към дипломатите, сътрудничили на ДС
31 май 2013 21:10, Елка Василева
105
Евродепутати разочаровани от позиция на Вигенин
Евродепутати от ЕНП разкритикуваха становище на Вигенин. Снимка: архив, Reuters

Евродепутатите Елмар Брок и Михаел Галер (Германия) от Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент отправиха критика към новия български министър на външните работи Кристиан Вигенин по повод негови становища, свързани с отношението към дипломатите, сътрудничили на бившите служби за сигурност при режима на БКП.

В изявление на двамата евродепутати се посочва, че те са научили с разочарование как доскорошният им колега от външната комисия на ЕП е поставил сред приоритетите си "реабилитацията на сътрудниците на комунистическите служби". Те оценяват коментара на министъра, че тези дипломати са били "репресирани и унижени", както и че "капацитетът им не трябва да бъде пропиляван", като напълно неуместен.

Според двамата евродепутати основен европейски принцип е да се отдава почит на жертвите на тоталитарния режим, а не на сътрудниците на тайните служби, обвързани пряко или косвено с извършените репресии. Евродепутатите отбелязват, че Народното събрание е осъдило комунистическия режим. Те заявяват, че в последните четири години българските власти са направили стъпки за преосмисляне на миналото, включително с осигуряването на достъп до поверителни документи.

Брок и Галер приветстват позицията на българския президент, изразил намерението си да не одобрява кандидатури за посланици на хора, свързани с комунистическите тайни служби, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
46
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Тоя *** като какъв се изживява!? Ясно, че е ***, но ако беше поне малко по-хитър, нямаше да говори. Путин да си го прибира в Москва!
61
1
 
25
 
! Отговори
До 64 преди 10 години
Не всички са маскари. Така е - обаче шофьорите от УБО не се натискат за дипломатически постове. Освен това и те не бяха хора /в хуманен смисъл/.
60
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАми защо протестира? Те протестите бяха откровено финансирани от Путин. Човек трябва да си помисли преди да направи нещо. Алчни за няколко смачкани рубли - после другите му виновни.
59
2
 
19
 
! Отговори
до68 преди 10 години
ама много си прав
58
6
 
30
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
До влизането на Сърбия и при продължаване на това управление сме изолирани а после директно изгонени.
57
5
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Не е важно, че в ЕС са разочаровани от новите ни управници! Важното е, че ще ни изолират!
56
10
 
59
 
! Отговори
Лазар преди 10 години
*** пак ни изложиха пред Европа!
55
4
 
43
 
! Отговори
Марко преди 10 години
Нищо ,ще се разочароват от позициите му,но пък ще останат доволни от позите му...
54
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен62 АМАН ОТ ПОДЛИЗУРКОВЦИ *** ЛИ СТЕ КАК БЕШЕ В ЧИЛИ САЛВАДОР И Т.Н КОЛКО НЕВИНИ ХОРА ЗАГИНАХА ЗАТОВА ЧЕ СА СЕ ОСМЕЛЯВАЛИ ДА СА ПРОТИВ ДЕМОКРАТИЧНИЯ МРАКОБЕСЕН САЩ И СЕГА ВИШТЕ КАКВО СТАВА ТАМ ТОГАВА СЕ ИЗКАЗВАИТЕ
53
12
 
35
 
! Отговори
мaорa преди 10 години
Зa кaкво ДС ми говорите кaто в моментa в СAЩ .....НСA aгенциятa може дa влезе по всяко време в домa ви дa ви претърси домa и дa ви aрестувa aко сте си пуснaл брaдa и съседa ви изпее нa ченгетaтa ,че някaкъв брaдaт съмнителен се рaзхождa в дворa ви!!!!!!! Вие нормaлни ли сте бе ***......ДС едно време е кaто новобрaнец в срaвнение с тия aгенции...дa не говорим зa Евреите кaкви структури имaт !!!! Много нaдценявaте ДС....aмa тaкa кaто нямa човек информaция и сaмо плещи тъпотии.....
52
12
 
34
 
! Отговори
мaорa преди 10 години
Дa не би дa мкслите че сегa нямa Дс или че сегa в държaвите от Зaпaдa нямa същите мрaкобеснически структури...????? Aко някой *** мисли тaкa дa се гръмне веднaгa и дa не пише тукa тъпотии. Тия институции товa им е призвaнието...дa пaзят стaтуквото строя и дa контролирaт обществото. Тaкa че тиквите които сaмо плюят дa се рaзкaрaт
51
8
 
27
 
! Отговори
мaорa преди 10 години
64....Блaгодaря зa товa инфо. Много вaжно зa непросветенкте мaлоумници които дрaскaт тукa без дa мислят. Сaмо 6 упрaвление беше против диверсиите и т.н. тоест почти винaги срещу нaродa ,но не сaмо. Aко всеки който е бил доклaдвaн и сa писaли доноси срещу него беше в зaтворa....хaхaх то хорa нямaше дa остaнaт бе. Всеки донос се рaзглеждaше и сaмо сериозните престъпления се рaзследвaхa и т.н Aмa нямa кaк дa знaят хорa извън системaтa. Колко тaкивa имa тукa във форумa с реaлнa информaция ,a?????
50
17
 
36
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
Структура на Държавна сигурност от 1969 до 1990 годинаПърво главно управление на ДС (ПГУ): разузнаванеВторо главно управление на ДС (ВГУ): контраразузнаванеТрето управление на ДС (ВКР): военно контраразузнаванеЧетвърто управление на ДС: техническо (икономическо от 1986)Пето управление на ДС (УБО): Управление Безопасност и охранаШесто управление на ДС: борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви НЕ ВСИЧКИ СА МАСКАРИ, КАКТО ИМ СЕ ИСКА НА НЯКОИ ПРОАМЕРИКАНСКИ *** ОТ СДС
49
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До мaорa И какво са работили според теб хората от ДС... доносници и явочници - работили са срещу народа, шпиони - работили са срещу западния свят... Нито едните нито другите имат работа в управлението на страната или в посолствата! Вигенин е най-голямата издънка в това правителство - човек за който 09.09 е празник - егаси дипломата - за него падане на страната му под чужда окупация е празник.
48
7
 
36
 
! Отговори
Един друг преди 10 години
Да обесня на драгите невръсни бспарчета какво е представлявала ДС по времето на комунизма.Та значи ако таткоти или дядо ти имат на ерение да правят нещо срещо парттията или да говорят нещо или не са от партията и са криви срещу некой от партията веднага някой от ДС прави донос до партията и те лежат до живот в затвора.ДС са вкарали толкова невинни хора по затворите че неможеш да ги пребройш.Те са следели всеки българин в държавата или по света да не се надигне срещу партията а не защита на блг.
47
11
 
23
 
! Отговори
мaорa преди 10 години
Лошото е че подготвените хорa зa дипломaция ,рaзузнaвaне и т.н сa все хорa от ДС. ТAКA ЧЕ трябвa дa се види кaкво точно сa рaботили и aко е било рaзузнaвaне и контрaрaзузнaвaне зaщо дa не рaботят пaк зa Бългaрия.
46
17
 
72
 
! Отговори
Дани преди 10 години
Ей ***, ще търсите Бойко.....
45
3
 
47
 
! Отговори
ЛОВЕЦА преди 10 години
До мдааа 52ВИЖДАМ ЧЕ, ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА СА СЕ СЪБУДИЛИ!МОГА СПОКОЕН ДА ЗАСПЯ!И "БОГ" ДА НИ Е НА ПОМОЩ В ИДВАЩИТЕ ДНИ!
44
7
 
69
 
! Отговори
мдааа преди 10 години
никога не пускай ***,комунист и коза в двора.Винаги ще направят някаква поразия.
43
30
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ako беше *** щеше да се сниши на евродебелобузите либерасти.Помислете за това. Герберасти, Буда много ли е убав, с партийната си клижка в швейцарски трезор?Щом Еврейските Нагли пИдали (ЕНП) ***, значи всичко е наред!Муахахахахахаха!