Евродепутати разочаровани от позиция на Вигенин

Критиката им е заради отношението към дипломатите, сътрудничили на ДС
31 май 2013 21:10, Елка Василева
105
Евродепутати разочаровани от позиция на Вигенин
Евродепутати от ЕНП разкритикуваха становище на Вигенин. Снимка: архив, Reuters

Евродепутатите Елмар Брок и Михаел Галер (Германия) от Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент отправиха критика към новия български министър на външните работи Кристиан Вигенин по повод негови становища, свързани с отношението към дипломатите, сътрудничили на бившите служби за сигурност при режима на БКП.

В изявление на двамата евродепутати се посочва, че те са научили с разочарование как доскорошният им колега от външната комисия на ЕП е поставил сред приоритетите си "реабилитацията на сътрудниците на комунистическите служби". Те оценяват коментара на министъра, че тези дипломати са били "репресирани и унижени", както и че "капацитетът им не трябва да бъде пропиляван", като напълно неуместен.

Според двамата евродепутати основен европейски принцип е да се отдава почит на жертвите на тоталитарния режим, а не на сътрудниците на тайните служби, обвързани пряко или косвено с извършените репресии. Евродепутатите отбелязват, че Народното събрание е осъдило комунистическия режим. Те заявяват, че в последните четири години българските власти са направили стъпки за преосмисляне на миналото, включително с осигуряването на достъп до поверителни документи.

Брок и Галер приветстват позицията на българския президент, изразил намерението си да не одобрява кандидатури за посланици на хора, свързани с комунистическите тайни служби, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
77
 
! Отговори
ПутКин и ВагинАнин преди 10 години
Така ще е оттук нататък. Плюхте, плюхте по Бойко, на ви сега комунистите. Това е само началото. Очаквам пак да се върнат доста променени закони от ГЕРБ. Първо пушенето по заведенията, после всичко останало. Край с магистралите и бетона на Бойко, пак ще газим в родната кал.
41
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой ли не се меси за нещата в България?Американски бази,учения на турски и израелски самолети.Европа размахва пръст.Парламента в Турция се кара за изборите в България,дали да подкрепят К.Дал или Местан.
40
0
 
41
 
! Отговори
Изотзадзев преди 10 години
Любимата позиция на невръстния гей е "партер". Не е нужно да му се чудят и втрещяват, могат да се наредят прилежно и да го уважат последователно. Доволни ще останат.
39
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" *** "- това име казва всичко .
38
1
 
79
 
! Отговори
БСП - Гейове преди 10 години
БСП е единствената партия в света която може да върне само за 2 дена държавата с 10 години назад.
37
1
 
58
 
! Отговори
Българин преди 10 години
****алчето Вегенин от хомо-дружинката на Станишев е отявлен национален предател.
36
2
 
40
 
! Отговори
??? преди 10 години
До ЗАОТ ДЪЛГИ ГОДИНИ СЪМ ЗАБЕЛЯЗАЛ, ЧЕ ЩОМ ЕВРОПА И САЩ НИ ОПЛЮЯТ ЗА НЕЩО, ТОВА Е ДОБРЕ ЗА РОДИНАТА! В случая тия от дс с какво по - то4но допринасят за благополучието на родината?
35
30
 
17
 
! Отговори
Изявление на ДС 2 преди 10 години
Всички които слагат минуси на първото изявление .... АМИ ПЪРВО ВАС ЩЕ ПРОЧИСТИМ А ПОСЛЕ ЩЕ ЗАХВАНЕМ И ДРУГИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ... тук явно бъка от противници на България, но ДС ще ги изчисти .... СКОРО И ВЪВ ВАШИЯ ГРАД ...
34
52
 
31
 
! Отговори
Петър преди 10 години
Същите тези евродепутати не се гнусяха да подкрепят 4 години една мутра престъпник и бивш член на БКП.
33
5
 
54
 
! Отговори
Shop преди 10 години
в ДС доказано работеше елита на нацията---------------- В ДС са работили същите елементарни циници, каквито работят в момента в БСП. Просто трябва да можеш да казваш на бялото черно, без да ти мига окото, и ставаш. Получаваш си хонорара и си ок.
32
34
 
22
 
! Отговори
ЗА преди 10 години
ОТ ДЪЛГИ ГОДИНИ СЪМ ЗАБЕЛЯЗАЛ, ЧЕ ЩОМ ЕВРОПА И САЩ НИ ОПЛЮЯТ ЗА НЕЩО, ТОВА Е ДОБРЕ ЗА РОДИНАТА!
31
1
 
40
 
! Отговори
BKP преди 10 години
Skoro shte stane iasno che Belene se vrashta za vsichki, koito sa protiv BKP i darzavna sigurnost! Hora izlezte na ulicite da iztrieme srama komunisticheski ot liceto na zemiata, s tia drugari tuk po foromite se doblizavame do Severna Koreia !!!
30
0
 
39
 
! Отговори
по-широк ПОГЛЕД преди 10 години
Не ги искат не само в ЕС, не ги искат и в USA ЦЯЛ ЗАКОН НАПИСАХА СРЕЩУ ТЯХ "Магнитски". А за убийството на Магнитски ВИЖ https://youtube/watch?v=y0QYb2b6yR8&feature=youtube_gdata_player
29
5
 
64
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 10 години
ДОЛНИ МРЪСНИ *** САМО ЗЛИНИ НОСЯТ НА БЪЛГАРИЯ БОГ ДА ГИ СЪДИ
28
1
 
39
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До Lele kakoСподелям напълно. Неслучайно вчера топ съдии рекоха, че много се радват, дека ке има експертно правителство сос министърка - експерт. Ама това дека ги притеснява е....дека ни го познават ни го знаат тоа експерт. Това показва, колко е и експерт...експертот...да ни е честита новата петилетка! :))))))))))
27
26
 
30
 
! Отговори
jeronimo преди 10 години
Евродепутатите да го духат ! Ако имаше ДС ,намаше да могат да грабят безнаказано , защото в основата на грабежа са именно те !
26
28
 
26
 
! Отговори
елита на нацията преди 10 години
Хубаво, че се появиха списъците на много сътрудници на ДС. Защото отново лъсна истината, че в ДС доказано работеше елита на нацията, Creme de la Creme, както казват французите. Сега няма ДС, но има мафия, начело с пожарникар (агент Буда), физкултурник-подслушвач, президент-к*ртизан на пожарникаря, Маджо, Пашата, ***, Бендо, Маргините и всякаква друга криминална ***!
25
21
 
23
 
! Отговори
по немските медии! преди 10 години
Елмар Брок и Михаел Галер са едни най-обикновени педофили. Това излезе наскоро по немските медии!
24
0
 
51
 
! Отговори
Lele kako преди 10 години
Леле, нема как - трябва да споделя впечатления от Панорамата тази вечер: супер куха лейка е новата министърка на Правосъдието. Защо ли? Може би аз бъркам, ако има и други стова мнение нека споделят
23
40
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борисов е мръсен долен *** и ПРЕСТЪПНИК който е регистриран в ЦРУ като нарко-трафикант и мафиот! Цветанов е нагъл, грозен и съскаш ***. Плевненлиев е смешен, малък ***. Всички които дойдоха с тоя *** пожарникар са до един некадърници, крадци и ***. Това са жалки подобия на хора с криви и уродливи лица и с интелект равен на 0 и самочувствие до небето за няма нищо.