ГДБОП в ДАНС! Това е политполиция, скочи Борисов

И Цветанов бе против, но БСП, ДПС и "Атака" го одобриха
Обновена: 31 май 2013 14:29 | 31 май 2013 13:48,
208
ГДБОП в ДАНС! Това е политполиция, скочи Борисов
Снимка: Булфото

ГДБОП се влива в ДАНС, решиха депутатите, като приеха на първо четене законопроекта за промяна на закона за родното ФБР.

Той бе внесен от Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков и Христо Бисеров и предвижда вливането на антимафиотите в ДАНС и избирането на шефа на агенцията от депутатите. Измененията позволяват също на ДАНС да извършва разследвания в пълния обем на тази дейност по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс.

В пленарната зала присъстваше вътрешният министър Цветлин Йовчев, който подкрепи законопроекта.

„МВР има достатъчно ресурси да организира борбата с престъпността“, категоричен бе Йовчев и допълни, че по тази причина изваждането на ГДБОП от МВР и вливането й в ДАНС не би довело до трайна невъзможност за справяне с престъпността.

Според него в момента функциите на ГДБОП до голяма степен се припокриват с функциите на полицията, а изваждането на дирекцията от МВР би довело да разграничаване на тези функции.

„Стилът и методът на работа на една полицейска и на една разузнавателна служба е различен“, заяви Йовчев. Той изтъкна, че и ГДБОП, и ДАНС са спецслужби и затова сливането им би довело до добро взаимодействие.

„Мога да поема отговорност пред вас, че МВР ще направи всичко възможно една такава промяна да не доведе до сътресение в ГДБОП или някоя друга структура“, заяви Йовчев.

Още по темата
По думите му законопроектът предлага достатъчно гаранции, че никой няма да може да се възползва от ресурса на МВР и ДАНС. МВР шефът твърди, че законопроектът ще позволи НС, МС и президентът да са в състояние да получават информация по различни канали.

ГЕРБ единствени се противопоставиха на сливането, което не беше изненада. БСП, “Атака“ и ДПС пък го подкрепиха, основно с мотивите, че трябва да се спре със съсредоточаването на всички правомощия в една дирекция.

„Законопроектът просто възстановява ролята на ДАНС. Обръщам се с молба за подкрепа на този законопроект“, призова Сергей Станишев от парламентарната трибуна.

По думите на лидера на левицата предложените промени връщат парламентаризма, защото предвиждат председателят на ДАНС да се избира от народните избраници. По думите му създаването на ДАНС е било наложително заради членството ни в ЕС и недоверието в правоохранителната ни система от страна на европартньорите ни.

„ДАНС не беше застрахована срещу грешки, включително и в кадрово отношение“, призна червеният лидер.

Според лидера на ДПС Лютви Местан с приемането на този законопроект се отнемат възможностите МВР да продължава да битува като репресивен орган, както и да се разрушат възможностите за авторитарно управление.

„Очаквам категоричната ви подкрепа“, обърна се Местан към депутатите.

Централизацията и концентрацията на властта беше в основата на внесената промяна от ГЕРБ в закона през 2009 година, коментира той.

„Противопоставихме се на свърхконцентрацията на власт в ръцете на един човек, а днес берем плодовете на тази свръхконцентрация“, отсече Местан, връщайки лентата към 2009 година, когато кабинетът на Борисов внесе промени в Закона за ДАНС, които орязаха правомощията й.

„ДАНС, както и някой специфични функции на държавата, не може да бъдат под едноличната опека на който и да било министър на вътрешните работи, независимо как се казва той и независимо от кое Народно събрание е избран“, отсече Местан.

Липсва стратегическа визия за тази реформа, възмути се на свой ред доскорошният зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков, сега депутат от ГЕРБ.

„Внимателно сме прочели всики предизборни програми и никъде подобни промени не можем да открием. Липсват каквито и да било обществени обсъждания“, обясни той.

Според депутата мотивите за промяната са по-скоро политически.

„Тази реформа наподобява греховното раждане на ДАНС“, обясни Вучков. По думите му тогава експертната общност е била изолирана, а сега се прави същото.

„Привнасят се полицейски правомощия на ДАНС. Не може една контраразузнавателна служба да има полицейски правомощия“, обясни още той.

„Господин Вучков, не мога да разбера вашето нахалство да излизате да говорите за полицейщина", отвърна му лидерът на “Атака“ Волен Сидеров.

Според него бившият заместник-министър също е отговорен за скандала в подслушването и се закани, че лично ще се погрижи Вучков да отиде на съд.

Традиционно най-дълго беше изказването на ексвътрешния министър Цветан Цветанов.

От парламентарната трибуна той видя връзка между политическите партии и организираната престъпност. „Искате да ликвидирате ГДБОП? Разбирам вашите атаки чрез мен“, заяви още той.

„Аз знам, че няма да ме уважавате и ще я има тази агресия“, отсече Цветанов. Според него с настоящите промени системата за сигурност се връща назад. „Не го правете“, настоя Цветан Цветанов.

„Константин Казаков вчера си подаде оставката, защото не иска да участва в това, което се опитвате да направите в тази система. Калин Георгиев подаде оставка, защото не иска да участва с вас във фалирането на МВР“, категоричен бе той.

„Те си правят политическа полиция по този начин. Искат разследванията на ГДБОП да бъдат заметени“, отсече Бойко Борисов в кулоарите на парламента по повод предложението шефът на ДАНС да се избира от НС.

По неговите думи с гласовете на БСП, ДПС и “Атака“ тази агенция става на практика неконтролируема и се режат правомощията на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
БОЖИЧ преди 10 години
ПО ВЪПРОСА НА МВР,И БОЙКО БОРИСОВ.-ХОРА НЕ ГО СЛУШАЙТЕ ,ТОЙ Е ПАК НЕЧЕСТЕН .ТАМ Е СИЛАТА НА БОРИСОВ И ЦВЕТАНО И ЩЕ ПЛАЧАТ ЗА МВР И ОТ МВР. -ТОВА СА САМОЗАБРАВИЛИ СЕ МИЛИОНЕРИ И ПОВЕЧЕ ,НО ТЕ ЩЕ СИ ПРИЗНАЯТ ,ДАЙ БОЖЕ.БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМ СТАНЕ ТЯСНА,"НАРОДА -ЛОША МАТЕРИЯ" ,ТЕ ОСТАНАХА "БОГОПОМАЗАНИТЕ" СРАМ ЗА ВСИЧКИ.
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Приветствам това решение на новите управляващи - трябва да се разформирова лично преданата преторианска гвардия на Цветанов, която надмина и Гестапо по репресии срещу политици, бизнесмени и обикновени граждани. Доживяхме да се стреснат недосегаемите от ГДБОП, начело с бившият им началник Флоров, които спретваха "раследване и дело" на всеки, който с нещо попречи на частните бизнес и политически интереси на най-личните гербери!!!
119
2
 
6
 
! Отговори
Ccc преди 10 години
Jedinstven GERB se opitvat da zapazi uderzeń ton. Sega si lichat gn Ganiovcite. Chest mu pravi na gn Borisov, che ne se priniziava do nikogo na balkanskite (Boże pomagaj) politici
118
1
 
4
 
! Отговори
Ccc преди 10 години
Znaete li po kakvo se otlichava nashata politicheska klasa i izbiratelite im ot tezi w eu - znajat, che sled izborite idva chas za rabota i satrudnichesto. Nie se psuvame prez cialoto vreme, nie ne umeem da sporym, nie se biem i kolim. Eto tova ni napravi 500 g lipsa na DARZAVA. Tolkova zapochna zloba, che chak mi se pripomnia Aleko i bezsmartnia mu geroj gnBalkanski
117
0
 
14
 
! Отговори
Стефан преди 10 години
Просто ми е тъжно, че баба ми цял живот се е скъсала да работи като медицинска сестра, а сега получава 195 лева пенсия, от които повечето отиват за лекарства, а депутатите от раз си гласуваха +200 лева върху иначе "малките" заплати.И лошото е, че това не е единственият и най-голям проблем, който хората имаме.Толкова много неправилни неща има, че не знам кое да ме дразни повече...
116
9
 
10
 
! Отговори
krass преди 10 години
O станaxте в българия само хората които не искат да работят а да получават добри доходи от въздуха избрахте сега най големите ***.те ще ви оглозгат до кокал утре ще отиде да стачкуватe и да ги махнете, а те пак ще ви излъжат катo направят нова партия която да влезе в коалиция с *** и така нататък извинете всичките нищо не става от вас *** вашта мама българска къде спахте на изборите къде гледате а сега да ви видя
115
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политполиция имаше от август 2009 до 12.05.2013г. Вече да се говори за такава е несериозно.
114
9
 
21
 
! Отговори
Стефан преди 10 години
Това е огромна грешка. Цялото ново правителство е огромна грешка. Лошото е, че не виждам някой, който да е читав.Аз съм на 23 години и тази година завършвам висшето си образование. Не послушах баща си, който искаше да ходя в чужбина. Останах тук. Не съжалявам. Тук е моето място и много искам нещата да се оправят. Още имам надежда. Дано успеем да бутнем нещата към по-добро.
113
0
 
9
 
! Отговори
дк преди 10 години
до 164какво искатевсички да избягат и да нямате родинатрябва да сте благодарни ,че стоим тука и ви поддържаме родинататрябва да сте благодарни на хората от селата ,че стоят там да не опустяват съвсемвиждалили сте опустяло селоняма по лоша гледкаами хората от планинататрябва да получават пари за това ,че стоят там и шетат по планината ,на която се радватегледай ги ти мушмуроци такива и се видяли в голямо огледало като работят навъно кей работете ,но всячески подкрепяйте родината си и
112
23
 
11
 
! Отговори
селяндур преди 10 години
боко , цецо и кумецо на почивка в пандиз палас , това заслужават ,най неграмотното , безхаберно и престъпно управление
111
3
 
8
 
! Отговори
КОС преди 10 години
До 162. В България останаха само "тарикатите" на които все някой друг трябва да им е виновен. Създаването на това нещастно преавителство не е добре за БГ, но в крайна сметка кой както си го направи. Казано е, "Всеки народ си заслужава съдбата.", нека сега българите да ги управляват най-големите крадци и лицимери. По мое мнение никой не е в състояние да оправи типичния българин. Нещастен и *** народ е българския и затова сме на този хал от край време. *** на всички.
110
1
 
10
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
До Daniel_BG Много отдавна сам напуснал бг и не печеля пари тук защото не ставате чакайте да ви храни всяка власт ама уви те хранят себе си ви сам се прецаквате сами все някой ви е виновен винаги.
109
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие бг сте мн плитогледи Б.Б. и Ц.Ц.в затвора и ок и другите баш баш мошениците за тях нищо я тънете в мизерия да се научите калпазани с калпазани чакате все правителството да ви храни.
108
4
 
17
 
! Отговори
турчин преди 10 години
с тази тройна коалиция може да има 2 възродителен процес
107
3
 
26
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Целта на протестите да изгоним мафията за да сложим създателите на мафията.Ние сме уникални в простотията си.
106
1
 
2
 
! Отговори
ya преди 10 години
ГДБОП или по-скоро Щурм Абтейлунг.
105
1
 
2
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
дО Българин на Дянков скоро на Найденов е много съмнително ,а на Масларова точно никога.
104
0
 
12
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До PROST NAROD ..ATAKAТо сега заплатите са размразееени. И като гледам как ще растааат 4 години. Барем Боко режеше едни лентички и откриваше разни неща. Аз от 2 години имам детска на 100 метра от блока. :) Сори - толкоз. :) Който се уредил - уредил. :)))))))))
103
22
 
11
 
! Отговори
голям кеф преди 10 години
Бойко плачкото риве и риве !!! Властта е най силен наркотик нали мутро проста тикво ????Толкова те е яд че стигна до Рим ,а не видя Папата ,че ако можеше щеше да си отхапеш голямо парче от големият ти *** !!!ГЕРБ са пред разпадане , само с парите заграбетни от народа няма да ги задържиш тиквуне ,защото сега на твойте хора и фирми ще врътнат кранчетата ,както ги врътна ти !!!Цецко е верно тъпо куче ,но няма да потъне сам защото е страхлив ,и ще си каже всичко ,ама всичко !!
102
9
 
29
 
! Отговори
SS преди 10 години
Абе, като чета коментарите на мангало - турците от бсп и дпс, ще хвана да си помисля че преди ГЕРБ в Българя е било рай. Абе, недоносчета слабоумни, ГЕРБ ли разградиха държавта? ГЕРБ ли създадоха групировките и олигарсите?ГЕРБ ли фалираха банките 97г.? ГЕРБ ли изгониха младите от бг.?