АЕЦ "Белене" ще реши съдбата на новия кабинет на България

Руски сайт: Въпросът е какво ще стане с руския иск за ?1,25 млрд.
Обновена: 3 юни 2013 18:22 | 3 юни 2013 18:22, Елка Василева
116
АЕЦ "Белене" ще реши съдбата на новия кабинет на България
Снимка: архив, Reuters

АЕЦ „Белене“ ще реши съдбата на новото правителство в България, се твърди в публикация на сайта news.mail.ru.

В материала се припомня, че бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка заради нарастването на цената на електроенергията и масовите протести, а новият премиер Пламен Орешарски заяви веднага след назначаването си, че проектът АЕЦ „Белене“ може да бъде размразен след проучване на икономическата му целесъобразност.

Целесъобразна ли е или не евтината атомна енергия за българите е риторичен въпрос. Затова пък е съществен друг въпрос: какво ще стане с иска за 1,25 милиарда евро на руснаците към българската НЕК, се казва в материала.

Цитирана е професор Нина Дюлгерова от Варненския свободен университет, която отбелязва, че всяко решение, свързано с енергийни проекти на България с Русия, носи политически характер. Тя пояснява, че политическото решение подразбира политическа воля за започване на изграждането на АЕЦ-а. Тя е убедена, че е необходимо това да бъде направено. Животът показва, че без нова АЕЦ, а може би и без нефтопровода „Бургас-Александруполис“ България няма да мине. Работещата вече 40 години АЕЦ „Козлодуй“ фактически представлява фундамента на енергийната сигурност на страната. Новият АЕЦ е допълнителен източник на евтина енергия, надежден финансов ресурси, възможност страната да се превърне в износител за съседните страни, пише в публикацията. 

Според Дюлгерова в България има сериозно енергийно лоби, което се обявява както „за“, така и „против“ проекта, както и по въпроса за неговия изпълнител.

Тя смята също така, че проблемите на енергетиката, отношението към руските проекти до голяма степен определят устойчивостта на всяко българско правителство.

Дюлгерова прогнозира завръщане към руския проект за изграждане на АЕЦ „Белене“, а след това и прокарване на петролопровода „Бургас-Александруполис“ в случай на нарастване на напрежението в Сирия и усложняване на доставките на енергоносители от Персийския залив за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
22
 
! Отговори
Атанас Буров преди 11 години
предлагам всеки български гражданин официално да се обяви за или против. ако е за, да плаща такса Белене, ако е против не плаща! тогава ще ги видим комуните какво ще правят като се окаже, че само пенсионери, *** и турци са за. а знем те колко са платежоспособни!
11
13
 
44
 
! Отговори
аз преди 11 години
Позицията на Русия не е партньорска, а си е живо изнудване.
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До дЗная само,че в Мариците интересите са големи,парите които се въртят там също.Не мога да си обясня,къде им идва сметката да се произвежда и колко струва енергия със суровина почти пръст,обогатявана по-късно с кокси и др.калорични добавки?Де Киро на кирия,а? И как и за чия сметка се издръжа футболен отбор,след като всички се оплакват от липса на работа,поръчки и консумация на произведената енергия?
9
13
 
44
 
! Отговори
Ксеркс преди 11 години
От 3 месеца насам СПИРАМЕ МОЩНОСТИ ЗАРАДИ ИЗЛИШЪК НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ, по оценки на експертите произвеждаме 5 пъти повече от колкото можем да потребим като държава, но комунистите-русофили искат да лапнат големите комисионни за най-голямата корупционна сделка - 20 милиарда. Тия са готови да я погребат тази държава.
8
40
 
22
 
! Отговори
do 3 преди 11 години
60% от гласувалите казаха ДА на Белене. а не гласувалите нямат думата
7
36
 
13
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН КОЗЛОДУЙ НЕ Е ВЕЧЕН ТЕЦОВЕТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ 8 МИЛИАРДА ИНВЕСТИЦИЯ В КРИЗАТА И ЗАТЪНАЛАТА НИ ИКОНОМИКА ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА ГАРАНТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ЗАЕТОСТ СТОПИРАНЕ НА ЕМИГРАЦИЯТА В НАЙ-БЕДНИЯ РЕГИОН В БЪЛГАРИЯ И ЕС.З АЕЦ НЯМА ДА СЕ БУТА БЮДЖЕТА КАКТО ЛЪЖАТ ГЕРБ ЗАЩОТО Е ИЗВЪН БЮДЖЕТНО ФИНАНСИРАНЕ АЕЦ БЕЛЕНЕ Е ПРОСТО ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ИМАЛО ИЗЛИШЪК НА ТОК АМА ЗИМАТА СПРЯХМЕ ИЗНОСА ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ БЕЛЕНЕ ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД 7-8 ГОДИНИ ДОТОГАВА ЩЕ Е МИНАЛА КРИЗАТА
6
9
 
34
 
! Отговори
сизиф преди 11 години
сега намалят мошности защото няма какво да се прави тока който е в повече от необходимото, а искат още 1 централа да се строи, а за евтин ток забравете, до като си избие себестойноста централата ще бъде затворена от ЕС поради: "нещо си там, бог знае какво"
5
12
 
11
 
! Отговори
455 преди 11 години
До дНай мразим промити "компетентни "мозъци! Дори не знаеш за какво говориш?? Но плюеш ,защото е модерно !
4
19
 
33
 
! Отговори
Ариана преди 11 години
Нагли руски изчадия, най-голямото зло за България от 150 години насам.
3
19
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите вече казаха НЕ! или поне тези, които имат мнение по въпроса. От тук нататък ако правителството не се съобрази с мнението на хората, ще трябва да си отиде.
2
39
 
14
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН КОЗЛОДУЙ НЕ Е ВЕЧЕН ТЕЦОВЕТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ 8 МИЛИАРДА ИНВЕСТИЦИЯ В КРИЗАТА И ЗАТЪНАЛАТА НИ ИКОНОМИКА ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА ГАРАНТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ЗАЕТОСТ СТОПИРАНЕ НА ЕМИГРАЦИЯТА В НАЙ-БЕДНИЯ РЕГИОН В БЪЛГАРИЯ И ЕС.З АЕЦ НЯМА ДА СЕ БУТА БЮДЖЕТА КАКТО ЛЪЖАТ ГЕРБ ЗАЩОТО Е ИЗВЪН БЮДЖЕТНО ФИНАНСИРАНЕ АЕЦ БЕЛЕНЕ Е ПРОСТО ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ИМАЛО ИЗЛИШЪК НА ТОК АМА ЗИМАТА СПРЯХМЕ ИЗНОСА ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ БЕЛЕНЕ ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД 7-8 ГОДИНИ ДОТОГАВА ЩЕ Е МИНАЛА КРИЗАТА ТИК ЩЕТРЯБВ
1
19
 
50
 
! Отговори
д преди 11 години
Евтина енергия от Белене? Вие май нещо сте се объркали!!!Аман от поръчкови статии! Мама ви руска, ей!