АЕЦ "Белене" ще реши съдбата на новия кабинет на България

Руски сайт: Въпросът е какво ще стане с руския иск за ?1,25 млрд.
Обновена: 3 юни 2013 18:22 | 3 юни 2013 18:22, Елка Василева
116
АЕЦ "Белене" ще реши съдбата на новия кабинет на България
Снимка: архив, Reuters

АЕЦ „Белене“ ще реши съдбата на новото правителство в България, се твърди в публикация на сайта news.mail.ru.

В материала се припомня, че бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка заради нарастването на цената на електроенергията и масовите протести, а новият премиер Пламен Орешарски заяви веднага след назначаването си, че проектът АЕЦ „Белене“ може да бъде размразен след проучване на икономическата му целесъобразност.

Целесъобразна ли е или не евтината атомна енергия за българите е риторичен въпрос. Затова пък е съществен друг въпрос: какво ще стане с иска за 1,25 милиарда евро на руснаците към българската НЕК, се казва в материала.

Цитирана е професор Нина Дюлгерова от Варненския свободен университет, която отбелязва, че всяко решение, свързано с енергийни проекти на България с Русия, носи политически характер. Тя пояснява, че политическото решение подразбира политическа воля за започване на изграждането на АЕЦ-а. Тя е убедена, че е необходимо това да бъде направено. Животът показва, че без нова АЕЦ, а може би и без нефтопровода „Бургас-Александруполис“ България няма да мине. Работещата вече 40 години АЕЦ „Козлодуй“ фактически представлява фундамента на енергийната сигурност на страната. Новият АЕЦ е допълнителен източник на евтина енергия, надежден финансов ресурси, възможност страната да се превърне в износител за съседните страни, пише в публикацията. 

Според Дюлгерова в България има сериозно енергийно лоби, което се обявява както „за“, така и „против“ проекта, както и по въпроса за неговия изпълнител.

Тя смята също така, че проблемите на енергетиката, отношението към руските проекти до голяма степен определят устойчивостта на всяко българско правителство.

Дюлгерова прогнозира завръщане към руския проект за изграждане на АЕЦ „Белене“, а след това и прокарване на петролопровода „Бургас-Александруполис“ в случай на нарастване на напрежението в Сирия и усложняване на доставките на енергоносители от Персийския залив за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
16
 
! Отговори
До ВВВ преди 11 години
Ей ВВВ промит мозък, Само човек, който неживее в тази страна не милее за нея или ще се облажи от сделката с АЕЦа би бил толкова настоятелен? Ти от кои си?Или си просто ***, който си чеше ръцете по клавиатурата......понякога сам си чудя защо им се паля на тези продажници.
31
4
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 11 години
проблема е че направят ли всички работи които (само) правителството иска цените пак и пак ще поскъпват и то за всичко вместо да поевтиняват!!!!
30
2
 
29
 
! Отговори
void преди 11 години
България ще има полза от изграждането на нова АЕЦ, която да произвежда евтин ток - това е безспорно и всички го знаем. Въпросът е в това, че АЕЦ Белене е невъзможно да произвежда евтин ток поради високата цена, която проектът е натрупал през годините, невъзможността на НЕК да го финансира и необходимостта от чуждестранен инвеститор за минимум 49% от централата. Аналог в по-малък мащаб е AES Гълъбово и всички знаем цената на нейната енергия. Този проект е мъртъв, останалото е чист популизъм.
29
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВВВК*етени ! За какво ни е ток като нямаме производство? Ударно ! 2013 година за м.Февруари изразходвания ток се равняваше на този за същия месец ама 2003 ! ! ! Срам, позор и зор - НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ
28
2
 
14
 
! Отговори
фАЛИТ!!!!!!! преди 11 години
ФАЛИТ!!!!!!! На 15 ЮЛИ: ГРЪЦКИТЕ БАНКИ В БЪЛГАРИЯ ФАЛИРАТ, ИЗТЕГЛЕТЕ ПАРИТЕ СИ!1kam1.eu
27
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Новият кабинет няма да го има след дни,какъв ти белене каквити 5 лева.Самонадейни ***.Пък и толкоз мерак небахме виждали до сега за власт.Но уви.
26
11
 
28
 
! Отговори
Ф-1 преди 11 години
След българските комунисти Русия /катодържава/ е дай-големият враг на БЪЛГАРИЯ,
25
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скъпи руски приятели, след Боковото управление- ПАРИ НЕМА! Ако искате елате и направете Белене АЕЦ, па разходите ще си избиете от търговията на произведената ел. енергия! Друг вариант не виждам!Поздрави!Кумчо Вълчанов
24
41
 
16
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
КОИТО НЕ ИСКА АЕЦ БЕЛЕНЕ ИСКА ДА ВНАСЯМЕ ТУРСКИ ТОК
23
11
 
10
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
Има информация, че френската компания Areva отново проявява интерес към АЕЦ "Белене.
22
6
 
13
 
! Отговори
BKP преди 11 години
Drugari Komunisti, toest prostaci ! V Belene komunisticheskata partia e zakopala hiliadi inakomisleshti,hora koito sa bili protiv rezima ! Imam chustvoto che s Belene shte dokarate revoliucia i nakraia, horata shte kazat ne na komunisticheskata naglost ! Chervenite Babichki niama da mogat da vi spasiat ot obichta na naroda ! Ne vie na kasmet Belene drugari !
21
24
 
21
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 11 години
АЗ НЕИСКАМ ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ ОТ АЕЦ......ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ НА 7ЛВ ЗА КИЛОВАТ, КОЛКОТО Я ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА НА ОЛИГАРСИТЕ ОТ ГЕРБ!!!КОНГРАЧУЛЕЙШЪН ТИКВИ И БУДАли...
20
11
 
7
 
! Отговори
Shark преди 11 години
До аз. За какво изнудване говориш бе, ако ти поръчам аз нещо, което да произведеш, и да имаме подписан договор че ще го купя на опредлена цена и после се отметна какво ще направиш, а?! Вложил си пари - материали, труд и т.н и аз ти казвам че няма да го взема щото ей така решихме у нас семейно. Дали няма да си търсиш правата. А вместо да скачате против Белене помислете за това че Турция ще стори АЕЦ на границата ни. За това що никой не говори бе, що не пискате!
19
3
 
7
 
! Отговори
455 преди 11 години
До ехххЕХХХ Сгради мама!! Научисе за пишеш правилно и тогава давай акъл как хората обедняват от атоми и нефт!!Тъпчоооооооооо!!
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименто първия референдум трябваше да е за конституцията, ама от тогава поне се видя никой не ни бръсне за сливи от т.нар. "политическа класа"
17
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАРОДА - ще реши съдбата на новия кабинет на БългарияМРЪСНИ КОМУНИСТИ
16
21
 
7
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
ИСКАМЕ ДА ИМАМЕ ИКОНОМИКА А ОТ КЪДЕ ДА СЕ ЗАХРАНВА ОТ СКЪПИЯ ЗЕЛЕН ТОК ИЛИ ОТ ВЯТЪРНИТЕ МЕЛНИЦИ ДА ЧАКАМЕ АКО ДУХА КРИЗАТА НЯМА ДА Е ВЕЧНА ТОК ЩЕ ТРЯБВА КОЗЛОДУЙ СЛЕД 10 ГОДИНИ Е ПЪТНИК А ТЕЦОВЕТЕ МОЖЕ И ПО РАНО ТОГАВА ОСТАВАМЕ НА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ И ДУПЕ ДА НИ Е ЯКО СЕГАШНИТЕ СМЕТКИ ЩЕ БЪДАТ ДЕТСКА ИГРА С ТОВА КОЕТО НИ ПРЕДСТОИ БЕЗ БЕЛЕНЕ НЕ ГЛЕДАЙТЕ САМО СЕГА ЗАЩОТО СЛЕД 10ГОД ЩЕ Е РАЗЛИЧНО СЛЕД 2030 ОЩЕ ПОВЕЧЕ БЕЛЕНЕ ЩЕ РАБОТИ ПОНЕ 60 ГОДИНИ
15
13
 
22
 
! Отговори
еххх преди 11 години
Икономически погледнато не ни трябва АЕЦ ние и сега изнасяме ток а и новите згради са със висока енергийна ефектовност,България има много остър недостиг на пари и силен дефицит по текущата сметка.Това е много скъп проект който не можем да си позволим а нефтопровода ще затрие туризма ни и ще носи едва 70 000 000 долара годишно чисто а това са парите от десет хотела на слънчев бряг.Но другарите ще ги направят тези проекти нали са взели комисионни.Като не ядете асфалт ще ядете атоми и ще пиете нефт
14
12
 
24
 
! Отговори
ванката преди 11 години
Ето на почна се.Покровителите на гея,бея и болния започнаха да се обаждат все по често.*** рашани да вземат първо собствения си *** да оправят,че народа им извън Москва и Петербург тъне в мизерия.Няма пътища,няма тоалетни,но виж/водка има.Така,че-стройте си там центарли,тук нарда каза-НЕ
13
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Начетох се на глупости. За и п/в Белене. Истината е че нямаме рефереднум за влизане в ЕС. То и за това оня *** си подви опашката - Костов.