Решено: Майчинските скачат на 310 лева от 1 юли

Кабинетът намери близо 27 млн. лева за социални мерки
Обновена: 5 юни 2013 14:41 | 5 юни 2013 12:29, Веселина Йорданова
249
Решено: Майчинските скачат на 310 лева от 1 юли
Пламен Орешарски Снимка: БТА

Обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години да стане 310 лева от 1 юли. Тази мярка ще подкрепи правителството при второ четене на законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

На първото си заседание кабинетът на Пламен Орешарски одобри пакет от социални мерки за най-засегнатите от кризата. Общите средства за финансиране на мерките през 2013 г. са в размер на 26,9 млн. лв. Те ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите в рамките на утвърдените бюджети на Държавното обществено осигуряване и на МТСП.

Ще бъде увеличена еднократната целева помощ за първокласници от 150 лева на 250 лева за семействата, отговарящи на условията за социално подпомагане. С парите ще бъдат подкрепени 45 000 деца. Първоначално се предвиждаше помощта да бъде увеличена двойно и да стане 300 лева.

Ще се разшири и кръгът от хора, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за новия отоплителен сезон. Номиналното увеличение на границата за достъп до целевата помощ е в размер на 15 лева за всички групи.

Още в първите дни на новото 42-ро Народно събрание на първо четене в парламента бяха приети два законопроекта за увеличаване обезщетението за отглеждане на дете до 2 години.

Още по темата
Този на ГЕРБ предвижда помощта за майките да се увеличи от 240 лева на 310 лева от 1 юли, а този на БСП – от 1 октомври, пак със същата сума. Бившите управляващи отчетоха като грешка, че не са вдигнали обезщетението по-рано.

Вчера левицата настоя правителството да направи точна преценка и увеличението да стане възможно най- скоро, още от 1 юли. БСП поиска още детските надбавки да се увеличат на 50-60 лева.

За да бъдат увеличени майчинските от 1 юли, са необходими 17 млн. лева, вече изчисли социалният министър Хасан Адемов.

Очаква се пресконференцията на премиера Пламен Орешарски и министрите на финансите и социалната политика Петър Чобанов и Хасан Адемов, на която ще бъдат дадени подробности за мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
3
 
0
 
! Отговори
ГОГО преди 10 години
на *** ще давате ли.... по добре не.
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, сега вече *** ще намерят чалъм да износват бебетата не по 9 ,а по 6 месеца,това изобщо нямя да ме очуди! Защо никой не стимулира производството в тази държава? Може би защото и управляващите ни така са възпитавани- кражби,кражби и пак кражби.Това,което е причинил социализма на тази държава никой друг не е причинявал.
192
1
 
3
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Целта е да си подсигурят активния електорат за следващите избори......... наесен!
191
1
 
7
 
! Отговори
Митко преди 10 години
Те така си плащат за купените гласове. Това е малък кахър. Проблема е в покварата в Българското общество. Тези които чакат "да им дадат" са повече от тези които са готови "да допринесат" за България.
190
1
 
7
 
! Отговори
божеее преди 10 години
Когато писах тук, че БСП е анти-българска партия, много ме обвиняваха, че съм герберист, а аз въобще не съм гласувал за тях. :)Колков пъти съм писал, че Евророма е в коалиция с БСП, че Станишев говореше за увеличение на *** (т.нар. детски) надбавки от поне една година. Че старците измират и БСП за да задържи кокала облажда другия им електорат-***. Това е национално предателство, защото ще доведе до свръхсоциална тежест и свръхпрестъпност. Но 50% не гласуваха!!!Е кой ни е виновен тога
189
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Попитали *** , кога семействата им ще живее по-добре, когато иммат по 2 деца или когато имат по 8 ? Всички отговорили - 8 !!!!!Логиката е - повече детски, майчински , повече "работна " ръка- повече постъпления....
188
2
 
4
 
! Отговори
teo преди 10 години
За сетен път българите се увериха, ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ЧЕРВЕНОТУРСКАТА МАФИЯ ПОДКРЕПЕНА ОТ АТАКА-ДПС, А ИМЕННО КУКЛОВОДИТЕ СерГЕЙ-ибрика, Местан-павел и Волен Сидеров-другия ибрик !!! ТЕЖКО НА БЪЛГАРИЯ!!! БЪЛГАРИ, СЪБУДЕТЕ СЕ И ИЗХВЪРЛЕТЕ ТЕЗИ МАФИОТИ, КОИТО ВРЪЩАТ БЕЛЕНЕ, ВРЪЩАТ ПУШЕНЕТО ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ НАЧИН, КАТО ЗАМАЗВАТ ОЧИТЕ НА КАТО ПУЩАТ ТРОХИЧКИ, КОИТО ЩЕ ВРЪЩАМЕ В ЗАЛЪЦИ И КОМАТИ ОТ ВАС ЗАСПАЛИ БЪЛГАРИ! БЪЛГАРИ СЪБУДЕТЕ СЕ !!!
187
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре дошло за ромите,те освен чавета друго не могат да произвеждат.
186
2
 
9
 
! Отговори
к преди 10 години
До 217ами крайно време е всеки, който се осигурява парите му да отиват в лична сметка, така няма да сме вечно солидарни с някой, който не е работил цял живот. Просто всеки ще си използва натрупаната сума било то за майчинство, било за здраве и т.н. преди 3 год. лежах с дъщеря ми в детска педиатрия, платих си по 10 лв. за придружител без право на легло и храна, за сравнение от ромите, с които бе претъпкано отделението никой не плати нищо. Бива солидарност, но това е геноцид спрямо българите.
185
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
обект на тази помощ са социално слабите,сиреч ромите.толелират се мързеливите,неуките,безинициативните,лентяите.изпивате кръвчицата на работещите родители,като им смъквате кожата от данъци.нали обещахте данъчни облекчения за тях.няма родител,който да не е погнусен от щедростта,с която раздавате нашите пари на ,,първокласници-ромчета,, детски-на ромчета,безплатен ток-на ромчета.не са ли равни всички деца или някои са по-скъпи на държавата.
184
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** ще се скъсат да раждат още-повече.
183
3
 
5
 
! Отговори
до 217 преди 10 години
Абсолютно подкрепям казаното от Вас. Писна ми хората в България да разчитат само на държавата! Докато не се научим, че тя не ни е длъжна и виновна за всичките неволи не мисля, че ще се оправим скоро. Айде, няма нужда всичко да е безплатно, както е в момента. Нека направят раждането 1000 лв., както е в другите страни, да видим колко от *** ни събрятя ще се осмелят да имат деца. За информация - майка съм на дете на 2 год, работя и съм бременна в 6 месец.
182
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
как не ви е срам,това е геноцид на българските деца.моите 3 деца явно са ненужни на тая държава.не трябва да има ограничения за доходи-давате с шепи от нашите изстрадани пари,на ***.не само че ни принуждавате да плащаме осигуровки и данъци,ами толерирате развъждането на ***.или просто трябва да изпълните ангажиментите си към електорта си.
181
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм против. Едно семейство с 5 деца ще получава 2х310 + 5х30 = 750лв без да работи. Не че тези пари са много за 7 човека, но ние имаме едно дете защото не можем да си позволим повече и работим за да узкараме пари. После от моите данъци отиват да изхранват други. Аз искам гаранции, че парите не отиват при мързеливци, и такива за които раждането е професия.
180
3
 
8
 
! Отговори
tribun преди 10 години
Това не мога да го разбера,къде ги намери тези 27 млн. при положение ,че държавата ние фалирала,когато слушам обещанията на правителството се чудя ,дали ни лъжат или наистина има пари????
179
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук в Америка няма такива работи. Майчински, детски.. Аз примерно нямам деца. Защо трябва да плащам данъци за да взима майчински този който има. Че това си е негов проблем. Като е правил деца да си ги гледа. Нали затова го свалихме Тодор Живков, всеки да си решава съдбата или пак партията решава кой какво да прави.
178
2
 
4
 
! Отговори
муспи преди 10 години
213 ROM е показал *** в опит за размисъл. Прочетете го още веднъж.
177
4
 
5
 
! Отговори
kir преди 10 години
Майчинските добре се увеличават.Това са за работещи майки, които са полезни за обществото.Но тези детски трябва напълно да се премахнат.Просто няма никакъв смисъл в тях.Ако нямаш доходи да гледаш дете, ами не си прави такова, или си намери работа.
176
1
 
1
 
! Отговори
проклятие, преди 10 години
от което и с 310 нищо неструващи лева няма да избягате !!!
175
8
 
1
 
! Отговори
ROM преди 10 години
DOBRE 4E YA IMA EVROPA DA SPASI ROMITE OT BALKANSKIYAT GENOCIT . 2013 GODINI PRODALJAVA RAZGRABVANETO NA ROM RIM OT BARBARITE.