Решено: Майчинските скачат на 310 лева от 1 юли

Кабинетът намери близо 27 млн. лева за социални мерки
Обновена: 5 юни 2013 14:41 | 5 юни 2013 12:29, Веселина Йорданова
249
Решено: Майчинските скачат на 310 лева от 1 юли
Пламен Орешарски Снимка: БТА

Обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години да стане 310 лева от 1 юли. Тази мярка ще подкрепи правителството при второ четене на законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

На първото си заседание кабинетът на Пламен Орешарски одобри пакет от социални мерки за най-засегнатите от кризата. Общите средства за финансиране на мерките през 2013 г. са в размер на 26,9 млн. лв. Те ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите в рамките на утвърдените бюджети на Държавното обществено осигуряване и на МТСП.

Ще бъде увеличена еднократната целева помощ за първокласници от 150 лева на 250 лева за семействата, отговарящи на условията за социално подпомагане. С парите ще бъдат подкрепени 45 000 деца. Първоначално се предвиждаше помощта да бъде увеличена двойно и да стане 300 лева.

Ще се разшири и кръгът от хора, които имат право на достъп до целеви помощи за отопление за новия отоплителен сезон. Номиналното увеличение на границата за достъп до целевата помощ е в размер на 15 лева за всички групи.

Още в първите дни на новото 42-ро Народно събрание на първо четене в парламента бяха приети два законопроекта за увеличаване обезщетението за отглеждане на дете до 2 години.

Още по темата
Този на ГЕРБ предвижда помощта за майките да се увеличи от 240 лева на 310 лева от 1 юли, а този на БСП – от 1 октомври, пак със същата сума. Бившите управляващи отчетоха като грешка, че не са вдигнали обезщетението по-рано.

Вчера левицата настоя правителството да направи точна преценка и увеличението да стане възможно най- скоро, още от 1 юли. БСП поиска още детските надбавки да се увеличат на 50-60 лева.

За да бъдат увеличени майчинските от 1 юли, са необходими 17 млн. лева, вече изчисли социалният министър Хасан Адемов.

Очаква се пресконференцията на премиера Пламен Орешарски и министрите на финансите и социалната политика Петър Чобанов и Хасан Адемов, на която ще бъдат дадени подробности за мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
8
 
17
 
! Отговори
х преди 10 години
По статистика за 2012г. в България са родени 65000 бебета от тях 45000 са ***. Кого ще подпомагат сами си направете изводи. С такива управляващи и такава структура на раждаемостта България загива, а без българския етнос този територия може да бъде всичко друго, но не и българска. Добре е че поне няма да бъдем живи.
153
2
 
11
 
! Отговори
тя преди 10 години
До KatinarСпи спокойно, брате! Братята, пардон - "сестрите" няма да взимат тези 310 лв. Те се полагат на майките, които са били осигурени/работещи към момента на излизане в майчинство. Колко от тия, дето се размножават всяка година, работят, за да се възползват от възможността да получават "майчинство" през втората година? Масово приключват с обезщетението до навършване на 1 година на детето. Или раждат друго, или не отговарят на изискванията за втората година.
152
5
 
2
 
! Отговори
55 преди 10 години
Каза Бат Бойко и отряза!!!!
151
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно как заварените в ужасно състояние министерства ще отделят пари за тези добавки и увеличения? Сигурно са имали някой лев на Позитано и сега ги вадят та да помогнат в тежката ситуация... Свестни хора ви казвам...
150
10
 
9
 
! Отговори
Милена преди 10 години
И аз го направих снощи, чудех се как мога да изразя несъгласието си и аз реших да отворя сайта на БСП. Написах им коментар под статията, но и моят не е публикуван. Правете си изводите колко се съобразяват с мнението на народа. Не е лошо някой от хората им да почне да чете коментарите под новините, най-малко за да се ориентира в настроенията сред хората.
149
6
 
20
 
! Отговори
Българин преди 10 години
социалният министър Хасан Адемов. ........ нямам думи само мога да добавя и това : "...Но кълни, майко, проклинайтаз турска черна прокуда,дето нас млади пропъдипо тази тежка чужбина -да ходим да се скитаменемили, клети, недраги!..."За това са се борили ...
148
5
 
27
 
! Отговори
Katinar преди 10 години
Честито!От втори юли очаквам новини със заглавие "*** племе главоломно се множи!"В тоя парламент освен национални предатели други няма!
147
3
 
13
 
! Отговори
emigrant преди 10 години
bravo na pravitelstvoto,a sega vsi4ki vie BRATQ BALGARI trqbva da rabotite pove4e tezi pari za da gi dadem na *** trqbva da gi vzemem ot vas da sa vi 4estiti novite ministri i pravitelstvo
146
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZASHO V TURKEY NQMA MINISTAR S BULGARSKO IME????????
145
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
namerili kradat ot naroda i davat na *** ,kakto v momenta se boriat za kokala t.e.pak da kradat za sajalenie zaspalia narod nexae i shte si plati esenta jestoko.
144
10
 
18
 
! Отговори
trendi преди 10 години
Майчинството не може да се увеличава, ако няма пари за това. Същото важи за пенсии, детски добавки и пр. социални плащания. Кризата още не ни е подминала и основна цел на правителството би следвало да е как да напълни хазната, а не как да я опразва
143
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЩО НЕ ГИ УВЕЛИЧАТ САМО НА ОСИГУРЕНИТЕ МАЙКИ- / ЩОТО ИМ ТРЕБВА ЕЛЕКТОРАТ /
142
7
 
15
 
! Отговори
до 167 преди 10 години
Добре де, само в България ли се разболяват децата? Как се справят в другите страни в тези ситуации? Има много други начини, отколкото да се стимулират майките да си седят по 2-3 год вкъщи. И какво, след това не се ли разболяват децата, като станат на 5-6 год?! Дай да не работим до 18 год възраст, щото детето ще се разболява...Който има желание да работи намира и начин. Всичко друго е извинение и мързел!
141
2
 
3
 
! Отговори
ema преди 10 години
tova e dobre triabva da se uvelizat parite za otglezdane na malko de no kak da razpredelim pensiata si kazete pensionerite s 150-180 lv pensia kak da svarzvat dvata kraia za tok elektrizestvo lekarstva hrana za edin mesez ako moze niakoi da mi kaze kak da gi razpredeliom ili kaze na vsizki pensioneri kak da stane razpredelenieto shte im blagodarim a te sa pensioneri na 63-70 godini zivee im se oshte
140
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много хубаво, но къде ще отидат тези пари - пак в *** и в тези с доходи от сивата икономика. Необходимо е освен да вдигат парите да направят нещо за да излезат наяве доходите, защото има самотни майки, които отглеждат деца с много усилия, но не могат да попаднат в класацията, защото са с легални доходи. Освен това като се определя дали попадат в тази целева група се взема под внимание брутното възнаграждение, а не нетното, което не е правилно, защото децата данъци не ядат.
139
1
 
20
 
! Отговори
до 162 преди 10 години
То.... така се раждат две деца, първо девет месеца дебелееш, схващат ти се краката, боли те кръста, потиш се повече, всичко те боли, после раждаш ако си късметлия от 3-5 часа до 2-3 дни (ако не си късметлия), ако си късметлия имаш 1-2 шева, ако обаче не си имаш 20-30-40 колкото може, после следва 40 дни хранене през 2-3 часа, през останалото време слугинаж, после още 2 години детски плач и скърцане на биберон... та, не е проста работа, аз лично предпочитам да работя друго :-)
138
3
 
16
 
! Отговори
Бургас преди 10 години
И като прочетох "министър Хасан Адемов." и ми стана кофтак
137
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 151516515656115516А бре *** вземи да млъкнеш, че колко има да гладуваш като бъдат свалени тия дето сега раздават парите от осигуровките на работещите хора, което със сигурност не включва теб, че като гледам колко ти интелигентен изказа направо ме напушва смях и се съмнявам че и за оператор на биологична единца ще те вземат макар че то вас *** само това ви влече - комбайни и овце
136
3
 
10
 
! Отговори
до "настояща§бъ преди 10 години
Нужда от нови детски градини има само в София и някой други, по-големи градове. В малките градове и селата има достатъчно места. България не е само София!Жените остават вкъщи за дълго майчинство или и след него, защото липсват работни места или защото работодателите са склонни да наемат пенсионери, но не и жени с малки деца. Дано детето Ви е здраво и нямате проблеми, но дори да се върнеш на работа, постоянно ти трябват болнични и отпуски.
135
6
 
9
 
! Отговори
висок преди 10 години
Е как така, нали хазната е изпразнена, наследството на ББ са доставени и неплатени мотриси, хеликоптери, самолети..Сключени договори без обезпечение за милиарди, изхарчен до стотинка фискален резерв, валутни резерви.... Ей добре, че БСПДПС взеха власта, ето на пари от Марс и Юпитер докараха и ще увеличан майчинските, ще нахранят гладните роми, ще построят Белене, Бургас-Александрополис...