Започнем ли "Белене", Москва се отказвала от иска за ?1 млрд.

Градежът може да почне 2015 г., смята шефът на Атоменергопроект
5 юни 2013 16:43, Елка Василева
334
Започнем ли "Белене", Москва се отказвала от иска за ?1 млрд.
Руското арбитражно дело за АЕЦ "Белене" може да бъде преустановено. Снимка: архив, Булфото

Ако България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ "Белене" може да бъде преустановено, каза във Варна вицепрезидентът на "Атоменергопроект" - Русия, Генадий Тепкян, който участва във форума БУЛАТОМ.

През юли 2011 г. руската компания Атомстройекспорт внесе иск срещу НЕК в Международния арбитражен съд за 58 милиона евро за разходи по проекта АЕЦ „Белене“, а през септември същата година искът нарасна на 1 милиард евро.

Тепкян също заяви днес, че искът срещу държавата ни ще бъде около един милиард евро. Той посочи, че до края на тази седмица руската страна вече ще внесе всички документи в Международния арбитражен съд. Той коментира, че сумата, за която е искът, е на база на точни разчети и не може да бъде променяна произволно.

От своя страна изпълнителният директор на Националната електрическа компания /НЕК/ Иво Лефтеров коментира, че вероятно до края на седмицата или в началото на другата България ще получи официалния иск на руснаците по делото, заведено срещу НЕК от "Атомстройекспорт" за спирането на проекта АЕЦ "Белене". Той обясни, че НЕК ще има три месеца да отговори и да го опровергае.

Още по темата
Времето минава и стойността на проекта "Белене" се повишава, но не мисля, че увеличението е много голямо, посочи още вицепрезидентът на "Атоменергопроект" Тепкян. Той уточни, че Русия няма нови условия за изпълнението на централата. По думите му е необходимо да се намери инвеститор, без значение дали ще бъде руски, американски или от Западна Европа.

Тепкян коментира, че готовият проект на руската страна е сред най-безопасните и евтини в света. Според него строителството на "Белене" може да започне още през 2015 година. Тяпкин каза още, че оборудването за два блока на централата е изцяло готово и може веднага да бъде транспортирано до България.

Според Иво Лефтеров страната ни има нужда от нови ядрени мощности и винаги ще има. Според него въпросът е кога тя трябва да бъде създадена и кога да заработи. Всички много добре знаем, че голяма част от мощностите, на които разчитаме в момента, са изключително стари, каза още Лефтеров. По думите му тези мощности малко по малко трябва да бъдат затваряни и подменяни с нови.

В отговор на въпрос какви са шансовете да рестартираме проекта "Белене", Лефтеров посочи, че това е политически въпрос и най-скоро ще бъде намерен неговият отговор.

Лефтеров каза още, че в момента се изключват мощности защото потреблението е изключително ниско. Той допълни, че очаква още следващите няколко месеца увеличение на потреблението и съответно увеличение на износа. Според него всичко в енергетиката зависи от икономиката на държавата и в момента, в която тя получи някакъв тласък, нещата ще се оправят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
1
 
6
 
! Отговори
СС преди 10 години
БелеНЕ! Марш в Сибир, руски ***, погребващи България!
243
1
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
314 Господа бъдещето на електропроизводството е в неговата децентрализация , сиреч доближаване на производството до консуматора , отива се към малки но гъвкави мощности , такива мастодонти , на които да е заложник цялата енергийна система чисто и просто не са необходими .Заводите за които говориш първо за да бъдат конкурентноспособни ще е необходима да са енергийно ефективни и второ биха могли необходимата им енергия да си я прозивеждат сами , господа малко по креативно мислене влагайте .
242
1
 
2
 
! Отговори
Якорита Уташака преди 10 години
До marsian> Ти ми обясни на кого ще продаваш тока ,след като съседите ни си произвеждат достатъчно за себе си ?Или смяташ ,че във всеки град ще бъдат построени 5-6 завода?Няма да е зле да бъдат построени по 5-6 завода. В нашия град (12 хил. жители, районен център) преди 20 години имаше 4 броя. Безработни нямаше нито един. А сега от десетилетия са затворени без надежда за реанимация. После затвориха и болницата. После и 2 от 6 училища. Сега в града живеят под 7 хиляди души предимно на пенсия.
241
0
 
4
 
! Отговори
Whaaaat? преди 10 години
До българинКакво ще стане ако се построй Белене и се окаже толкова скъпо че тока дори го вдигнат? Какъв е плана да се разшири консумацията на ток и пазара?
240
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
GLEDAITE V BADESHTETO A TO E S ELEKTROMOBILI TO4NO V TOZI ETAP BALGARIA SHTE SE OKAJE BEZ KOZLODUI PO PROSTATA PRI4INA 4E SHTE E VZEL DAL I TAKA SHTE SE NALOJI DA KUPUVAME YA OT RUMANIA YA OT TURTSIA NA MNOGO PO VISOKI TSENI OT SEGASHNITE RAZBIRA SE TOGAVA I DA ISKATE MOJE I DA NE MOJETE DA SI POSTROITE SAMI ATOMNA-TSENTRALA
239
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дайте й на Москва един милиард и оставете Българската земя чиста. Заради пари ли ще погубвате земята и хората? Пари се печелят и пари се губят и КАКВО ОТ ТОВА?
238
0
 
8
 
! Отговори
умерен преди 10 години
Освен Белене ще ни трябват и 5-6 завода за буркани, понеже тока ще трябва да го консервираме за по-добри времена...
237
0
 
4
 
! Отговори
Щастливец преди 10 години
До Долу монопола !Без илюзии! Бъди щастлив, докато не ти наложат данък за дишания въздух. След това - гледай сериозно на офертата за Марс. Тва си е далавера -еднопосочен билет! При това за червената планета. (китайците водят засега с 10000 кандидати).
236
0
 
10
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До АнонименТи живял ли си на Урал в Екатеринбург при Елцин, ял ли си козе месо на опашка и с купони и знаеш ли що е то "Възстановено мляко"? Или говориш наизуст?
235
3
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
цената на турската АЕЦ "Аккую" е 18.7 млрд. доларана каква цена ще ти продават? ------------------ Ами цената на Белене е пак толкова. На каква цена очакваш да ти продават?
234
2
 
13
 
! Отговори
Shop преди 10 години
От Белене има смисъл само ако руснаците я построят, а ние после им я национализираме, тоест експроприираме. Тогава може и да има евтин ток.
233
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Злопаметная виж каква беше русия при елцин и я виж пак сега па тогава дрънкай глупости, жалко че нямаме такива политици като путин в бг.
232
2
 
15
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До иваничОоо, друже, Путин изобщо не е ***. Той е толкова хитра лисица КГБ възпитаник от Кремъл - ум да ни зайде. Той е хитър манипулатор и умно псе. Те с Медведев се менят на Президент-Премиер от години. Там се играе голяма игра за стотици милиарди. Путин ограби богата държава като Русия и остава народа й беден. Същото се мъчат да направят и с Украйна и с България в контрата на НАТО.
231
5
 
9
 
! Отговори
иванич преди 10 години
Putin е ***, ние имаме всичко на всичко 2500 мегавата потребление (нощно). И сме принудени да спираме Кузлодуй, те Белене искат да строят. Ненормалници. Как ли управляват там, кой знае какъв е терор.
230
4
 
21
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
Проекта "Белене" цели корпоративен интерес на червените и на Станишев, който е руска маша. Путин и дружките му вече обраха Русия, но не се срамуват да обират и 16-та република. Забравихте ли че по времето на социализма БЪлгария я смятаха за 16-та република на СССР? Или не го знаете. Този корпоративен интерес в шуро-баджанащина цели единствено двете олигарски страни да гушнат по един тлъст комисион. Честито ви Белене, което ще изплащат внуците ни.
229
4
 
19
 
! Отговори
Долу монопола ! преди 10 години
Руснаците да си строят в Русия атомни електроцентрали, ние искаме от нашите управляващи комунистически долни ***, закон който да насърчи поставяне на слънчеви колектори, генератори на всеки покрив за частно производство на електроенергия за бита. Държавния ток да го ползват за държавни цели. Фабрики и заводи също да се захранват със собствена слънчева енергиина система, Ние знаем как да си го направим, искаме от вас долни ***, да не ни дерете кожите затова че ще ползваме Слънцето,
228
2
 
16
 
! Отговори
Юрий преди 10 години
Като им дадем 20 млрд, как няма да се откажат от 1 млрд?То не е луд който изяжда баницата...
227
1
 
16
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Какви печалби от Белене очаквате, като ще се строи с чужди капитали, тоест ще е чужда? Печалбата ще отива у инвеститора, а цената на тока ще е свободнопазарна. Това ДКЕВР скоро няма да съществува.
226
0
 
6
 
! Отговори
BKP преди 10 години
Okolo tova Belene, shte se sluchi , kakvoto ima da se sluchva na KOMUNISTICHESKATA PARTIA ! Te sa Bezboznici ne viarvat v nishto osven v parite ! Tam tolkova mnogo choveshki sadbi sa zatriti v tova Belene ! Po ironia na sadbata, atomnata centrala triabva da bade tam!!!
225
1
 
19
 
! Отговори
Bojo преди 10 години
Да спрем Козлодуй и да почнем да строим Белене !!! Трябва да си изключително НАГЪЛ, за да предлагаш такова нещо !!! Комунистите са абсолютни ***, които за рубли, пардон за "твърда валута" биха продали и майките си !!!! Бабите и *** нямат нужда от Белене, на тях им трябват свещи , другари комунисти !!!