Започнем ли "Белене", Москва се отказвала от иска за ?1 млрд.

Градежът може да почне 2015 г., смята шефът на Атоменергопроект
5 юни 2013 16:43, Елка Василева
334
Започнем ли "Белене", Москва се отказвала от иска за ?1 млрд.
Руското арбитражно дело за АЕЦ "Белене" може да бъде преустановено. Снимка: архив, Булфото

Ако България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ "Белене" може да бъде преустановено, каза във Варна вицепрезидентът на "Атоменергопроект" - Русия, Генадий Тепкян, който участва във форума БУЛАТОМ.

През юли 2011 г. руската компания Атомстройекспорт внесе иск срещу НЕК в Международния арбитражен съд за 58 милиона евро за разходи по проекта АЕЦ „Белене“, а през септември същата година искът нарасна на 1 милиард евро.

Тепкян също заяви днес, че искът срещу държавата ни ще бъде около един милиард евро. Той посочи, че до края на тази седмица руската страна вече ще внесе всички документи в Международния арбитражен съд. Той коментира, че сумата, за която е искът, е на база на точни разчети и не може да бъде променяна произволно.

От своя страна изпълнителният директор на Националната електрическа компания /НЕК/ Иво Лефтеров коментира, че вероятно до края на седмицата или в началото на другата България ще получи официалния иск на руснаците по делото, заведено срещу НЕК от "Атомстройекспорт" за спирането на проекта АЕЦ "Белене". Той обясни, че НЕК ще има три месеца да отговори и да го опровергае.

Още по темата
Времето минава и стойността на проекта "Белене" се повишава, но не мисля, че увеличението е много голямо, посочи още вицепрезидентът на "Атоменергопроект" Тепкян. Той уточни, че Русия няма нови условия за изпълнението на централата. По думите му е необходимо да се намери инвеститор, без значение дали ще бъде руски, американски или от Западна Европа.

Тепкян коментира, че готовият проект на руската страна е сред най-безопасните и евтини в света. Според него строителството на "Белене" може да започне още през 2015 година. Тяпкин каза още, че оборудването за два блока на централата е изцяло готово и може веднага да бъде транспортирано до България.

Според Иво Лефтеров страната ни има нужда от нови ядрени мощности и винаги ще има. Според него въпросът е кога тя трябва да бъде създадена и кога да заработи. Всички много добре знаем, че голяма част от мощностите, на които разчитаме в момента, са изключително стари, каза още Лефтеров. По думите му тези мощности малко по малко трябва да бъдат затваряни и подменяни с нови.

В отговор на въпрос какви са шансовете да рестартираме проекта "Белене", Лефтеров посочи, че това е политически въпрос и най-скоро ще бъде намерен неговият отговор.

Лефтеров каза още, че в момента се изключват мощности защото потреблението е изключително ниско. Той допълни, че очаква още следващите няколко месеца увеличение на потреблението и съответно увеличение на износа. Според него всичко в енергетиката зависи от икономиката на държавата и в момента, в която тя получи някакъв тласък, нещата ще се оправят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
2
 
20
 
! Отговори
до 273 преди 10 години
Абе какъв АЕЦ е бъдещето бе,след 20 год производството на ядрена енергия ще бъде морално остарял метод и забранен,все едно сега да се возиш на Москвич от 1984 год.Целта на *** е да лапнат комисионките от руснаците и да си оправят живота на 2-3 поколения напред,както са го правили много пъти в миналото,примери много.
223
1
 
14
 
! Отговори
Стар Хъш преди 10 години
КГБ апаратчиците нямат търпение Московеца да рестартира бездънния "Гьол" на "вечната дружба" !
222
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И да внасяме ток ще е в пъти по-евтино от строежа на Белене и по-разумно...
221
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повече от 1 000 човека извън АЕЦ Козлодуй нямат вземане даване ,но пък крадене сигурно е доста доходоносно...
220
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никъде не съм написал че трябва да внасяме.За да се справим с енергийните проблеми ни трябват големи ВЕЦ и ТЕЦ. и 2-3 атомни реактора, НЕ повече
219
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до худиниОбясни и кой ще плати за "печалбата" от тока на Белене!!!!!
218
0
 
3
 
! Отговори
до 280 преди 10 години
това че и 6 АЕЦ да отворят няма да са полезни, ама явно не можеш да четеш и не схващаш написаното
217
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОМУНИСТИ МРЪСНИ БЕЛЕНЕ ЩЕ ИМА АМА НЕ КАТО АЕЦ
216
0
 
6
 
! Отговори
до худини преди 10 години
поинтересувай се малко от енергетика и по-точно как се покриват различните части на денонощието.Не може да сравняваш АЕЦ с.ТЕЦ колкото и ,странно да ти звучи, за да еаботи една енергийна с-*** и трябват маневрвни мощноати , такива които да се включват и изключват за минути. Е АЕЦ-а не е такава, на нея и трябват дни дори да е в резерв, затова бачка постоянно, а ТЕЦ-овете и ВЕЦ- овете ги включват,и,изключват през денонощието в зависимост от сезона и дневното натоварване.
215
2
 
4
 
! Отговори
дп худини преди 10 години
абе пич, кой строи АЕЦ с цел да печели пари и да открива работни места.АЕЦ се строи да покрие ГЛАВНИТЕ енергийни нужди,на една държава. Ако се ппстроят 2 блока по1-1.2 GW то държавата ще има общо 4-4.4 GW. Сресното потребление в страната е 5GW, това означава да се изключат поне 3 електроцентрали, което ще значи СЪКРАЩЕНИЯ.
214
1
 
6
 
! Отговори
КНК преди 10 години
До худини : момче младо и зелено,много си активен във форума,но ръсиш много глупусти.Та краен продукт с висока принадена стойност се получава с малко материали и много ум.За целта трябва инвестиции в образование и инфраструктура,здравеопазване за да се съхранят наред с другите и умните и можещи хора.При реформа и инвестиране по 3 млрд.лв ежегодно в образование,за 7 години (строителството на АЕЦ и цената) 21 млрд.лв ще завладеем света и ще настигнем водещите.А сега настигаме изоставащите ...
213
1
 
2
 
! Отговори
EU преди 10 години
ПО КОМУНИСТИЧЕСКО ВРЕМЕ СЕ ПРАВЕШЕ " БЕЛЕНЕ " СЛЕД 1989 СЕ ПРАВИ " БЕЛЕНЕ " ТОВА СА ПОЧТИ 40 ГОДИНИ ВСЕ СЕ ПАРВИ И НЕ СЕ НАПРАВИ. 11 септември се събориха 2 небостъргача и след 10 години отново се направи. БЪЛГАРИ БЪЛГАРИ къде ви е БЪЛГАРСКОТО!!! О ДА ПАРИТЕ И ЛЪЖИТЕ СА БЪЛГАРСКИ. ПОЗДРАВ EU
212
1
 
2
 
! Отговори
EU преди 10 години
ПО КОМУНИСТИЧЕСКО ВРЕМЕ СЕ ПРАВЕШЕ " БЕЛЕНЕ " СЛЕД 1989 СЕ ПРАВИ " БЕЛЕНЕ " ТОВА СА ПОЧТИ 40 ГОДИНИ ВСЕ СЕ ПАРВИ И НЕ СЕ НАПРАВИ. 11 септември се събориха 2 небостъргача и след 10 години отново се направи. БЪЛГАРИ БЪЛГАРИ къде ви е БЪЛГАРСКОТО!!! О ДА ПАРИТЕ И ЛЪЖИТЕ СА БЪЛГАРСКИ. ПОЗДРАВ EU
211
2
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
худини не се хаби, говориш празни приказки.Поинтересувай се АЕЦ Козлодуй на кое място е като дънакоплатец.
210
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз си искам земената енергия от фотоволтаиците, искам да плащам по 7 лв за кв час. Не ми трябва евтин ток от аец. Даже искам да затворят и Козладуй и там да направят фотоволтаици.
209
5
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
най-добрата инвестиция за България е да се построи космодрум, и след това всички червени *** да бъдат пратени на родната им червена планета.
208
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до худиниАми тази "печалба" на АЕЦ-а ,нали ще я плати народа ,бе ***...За какъв "евтин" ток тогава пишеш?
207
5
 
14
 
! Отговори
666 преди 10 години
Ако изчакаме до есента за да ги изметем, ще е късно. Вече ще са подписали.
206
4
 
15
 
! Отговори
Българофил! преди 10 години
Ще му писне на народа и тогава ще е късно да бягате в Русия!
205
8
 
2
 
! Отговори
GERBerastin преди 10 години
При количеството простотия в тази държава, АЕЦ действително не трябва!!!Нека нормалните си намерят нова родина и да оставят чалгарите да си псуват комунистите и тънат в мизерия до ГРОБ!!!