България отстъпи назад в упреците си към Хизбула

Чужди издания за изказване на министър Вигенин
6 юни 2013 16:11, Елка Василева
37
България отстъпи назад в упреците си към Хизбула
В ЕК се води дебат дали Хизбула да бъде обявена за терористична организация. Снимка: архив, Булфото

Чужди издания коментират изявлението на новия български министър на външните работи Кристиан Вигенин, който каза пред БНР, че доказателствата за връзката на Хизбула с бомбения атентат в Бургас миналата година не са категорични и че ЕС не може само на това основание да обсъжда включването на групировката в списъка с терористичните организации.

България отстъпи назад в упреците си към Хизбула, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Близо година след бомбения атентат срещу израелски туристи в Бургас, в който загинаха израелски и български граждани, новото правителство се опитва да прехвърли отговорността за това нападение, тегнеща досега на плещите на Хизбула.

Думите на Вигенин идват в момент, в който в ЕК се води дебат дали Хизбула да бъде обявена за терористична организация и в момент, в който ливанското шиитско движение признава своята голяма подкрепя за президента на Сирия Башар Асад, отбелязва вестникът.

През последните няколко седмици Франция и Германия се присъединиха към Великобритания в призивите към ЕК Хизбула да бъде обявена за терористична организация, което сериозно би ограничило способността на движението да набира средства в Европа. Великобритания официално поиска посочването на движението за терористично въз основа на доказателството, че Хизбула е замесена в атентата в Бургас и въз основа на осъдителната присъда на агент на Хизбула в Кипър през март заради планиране на нападение, подобно на това в Бургас, добавя изданието.

Вестникът припомня и предходната позиция на правителството на ГЕРБ относно ролята на Хизбула в атентата в черноморския град. Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви на пресконференция през февруари, че доказателствата насочват към версията, че Хизбула е организирала атентата. Същият месец в интервю той обяви, че са идентифицирани двама от участниците в заговора за нападението - канадец и австралиец - и двамата членове на Хизбула с ливански корени. Разследването на атентата в Бургас постави България притисната геополитически между по-големите европейски страни, които подкрепят идеята за обявяването на Хизбула за терористична организация и страните, които са против това решение. България също така изразява безпокойство, че ако Хизбула бъде обявена за терористична организация, това ще изложи на риск нейните исторически тесни връзки със страните от Близкия изток, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Още по темата
Подобни са коментарите и на ливанския в. "Ориан льо жур". За София ролята на Хизбула в атентата в Бургас не е доказана, пише вестникът. Новото българско правителство, доминирано от социалистите, даде заден ход по въпроса за обвиненията срещу Хизбула във връзка с Бургас, посочва вестникът.

Относно обявяването на Хизбула за терористична организация, в. "Джерусалем пост" подчертава, че Ирландия, която е ротационен председател на ЕС, оглавява групата на европейските членки, които са против подобно решение. В тази насока тя е подкрепяна от Финландия и Швеция, пише изданието и припомня, че за взимането на решението е необходимо единодушието на 27-те европейски членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
цивилизационен избор преди 10 години
До luben.pandevВ интерес на обективността, въпросният не ни набутва а ни вади от кюпа в който се набутахме като съмишленици на вакхабитски държави, носещи демокрация, но самите без конституция и избори където е достатъчно мъжът да плесне 3 пъти за да се разведе взимайки всичко от жената, която няма право на паспорт по рождение и ако са и дали шофьор за да може да излиза от къщи той, ако пие от кърмата и може да спи с нея по всяко време!!! Иначе и аз не съм и няма да гласувам за БСП!
30
1
 
9
 
! Отговори
bg преди 10 години
Mossad I CIA sa organizatorite na atentata,zaradi pustia Iran.
29
1
 
12
 
! Отговори
сектор Кабул преди 10 години
Никога не съм бил социалист, нито пък толераст и ***, но това, което заяви Вигенин, мога само да подкрепя и адмирирам като безпрецедентно за последните 24 години национално-отговорно действие. Иначе и за *** и *** в България беше ясно от самото начало, че терористичният акт в Сарафово е дело на израелските тайни служби, но на всички масмедии беше сложена информационна тапа, а от клоаката на проеврейските гнезда излизаше силно зловоние по адрес на Иран и Хизбула.
28
6
 
6
 
! Отговори
luben.pandev преди 10 години
Тук става дума за цивилизационен избор. Да видим къде ще ни набута Вагината. По-вероятно е той самият да изпита неприятно усещане за твърда близост отзад и то в много скоро време.
27
4
 
20
 
! Отговори
бонобо преди 10 години
Поздравявам Вигенин за това, че ни изми очите пред света! От послушковци започнахме да приличаме на нормална държава със свое, а не натрапено мнение. Тук един ***, присвоил си името на Хитроумния от древния епос задава *** въпрос. На мен, когато стана това нещастие, първата ми мисъл беше: "Тези си устроиха свой Пърл Харбър. Или по-скоро Тонкински инцидент". Защо ли?Shop-e, продължавай да мечтаеш! На такива като теб трябва да се наложи декапита...
26
6
 
19
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Герберите са продажници и биха продали и себе си за да угодят на бандитите от Америка.
25
16
 
17
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Малкия *** не може да се сдържи да не налее вода в мелницата на Путин. БСП трябва да се забрани със закон, на членовете и да се наложи децимация.
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Насрала даде изявление и Одисей да изчете маТрияла, ако наистина се интересува.Същият твърди за враговете на Иран и Сирия, че ще ги смачка като ***, така, че...
23
4
 
13
 
! Отговори
idiot преди 10 години
Е, няма общо само за кьоравите и глухите, щото те (Хузбуллато, Асад, Русия и Иран де) нали и без това сами си се хвалят колко се подкрепят. Който не го видял, разбрал, със сигурност е сбъркан нещо.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ходи пейС калинки не разговарям!
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не намерих тема- Бойко Велики! Поомооощ, комунизмът се завръща! Искам политическо убежище в Хамерика!)))))))
20
8
 
12
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Щом не са Хизбула , кой е според вас , кои организации по света се занимават с тероризъм насочен срещу държавата Израел.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сотире, от тебе ще излезе човек!
18
6
 
14
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
тука съм съгласен Крисито :) Другия пен*ел Младенов много бързо клекна на еврейчетата, ама нали са рода
17
7
 
10
 
! Отговори
демократичен терор преди 10 години
Е то не става да сочиш с пръст, понеже Цветанов и *** Натал ходеха през ден до Вашингтон и Тел Авив за инструктаж ...
16
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прав е Вигенин. Обоснованото предположение няма как да го наречеш категорично доказателство.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как какво? Бенджамин каза на 5 минута, че са те щото имали да връщат един атентат! ХАХАХАХА!
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оди сей- оди копай и няма да ядеш доматките с колците калинчок!
13
2
 
13
 
! Отговори
демократичен терор преди 10 години
А какво общо пък има Хизбула с "атентата" в Бургас ????
12
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безмозъчни калинки от Гроб, сбъркали сте темата! Идете на Бойко велики, тук дрънчите на празни тенекии! ХАХАХАХАХА!