МС взима СДОТО от МВР, вече ще се казва ДАТО

Това е записано в промените в Закона за СРС, приети от правната комисия
Обновена: 6 юни 2013 21:46 | 6 юни 2013 21:45, Камелия Цветанова
17
МС взима СДОТО от МВР, вече ще се казва ДАТО
Председател на временната комисия е Христо Бисеров от ДПС. Снимка: Булфото, архив

Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" /СДОТО/ да бъде извадена от МВР и да бъде обособена в агенция към Министерския съвет - Държавна агенция "Технически операции" /ДАТО/. Това предвиждат промени в Закона за специалните разузнавателни средства /СРС/, които временната комисия по правни въпроси прие на първо четене. Измененията са внесени от депутати от "Коалиция за България" и ДПС.

Председателят на новата агенция ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера. Предвидено е мандатът му да е четири години.

С промените се предлага да бъде въведен механизъм за контрол на прилагането на СРС чрез бюджета. Предвидено е осигуряването и прилагането на специални разузнавателни средства от ДАТО за всеки конкретен случай да се осигурява финансово от органа, който е заявил искане за тяхното използване.

Възстановява се Националното бюро за контрол на СРС като независим и действен контрол над цялата дейност по прилагането на специални разузнавателни средства. Националното бюро ще се състои от петима членове, които ще се избират от Народното събрание и ще имат мандат пет години.

Ежегодно до 31 май то ще внася доклад в Народното събрание за своята дейност и състоянието на сектора, включително и за това как се спазват и защитават правата и свободите на гражданите срещу незаконно използване на СРС.

Нов момент в закона е въвеждането за първи път на механизъм на контрол чрез бюджета. Предвижда се закрепването на принципа на финансовата обвързаност. Идеята е заявителите на СРС чрез своя бюджет да осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на СРС от ДАТО, щом са преценили, че е нужно и са го поискали. Така ще бъде ясно кой за какви разходи носи отговорност и дали тези разходи са били поне относително ефективни, смятат вносителите.

ДАТО ще е правоприемник на всички активи и пасиви на СДОТО заедно с материална база и техника, а така също и на информационния фонд и архива. Целият личен състав и всички служебни и трудови взаимоотношения, изцяло запазени, ще се прехвърлят в новата агенция.

Към мотивите на вносителите е записано, че основна цел на промените е да се пресече безконтролното подслушване и проследяване, да се сложи край на възможностите за престъпна злоупотреба с власт и да се възстанови и доизгради ефективен и незаобиколим контрол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Gerotheone преди 10 години
Да ни е честито! Колегата от коментар 13 го е написал най-добре: ДАТО = Държавна Агенция за Тотално Осиране. Не знам за Вас, но мен лично тръпки ме побиват, като го гледам този от снимката. Не беше ли този, който носеше куфарчетата от митниците по времето на Костов? И когато Костов го изрита от СДС (с неясни мотиви, но най-вероятно е пипнал в кацата с мед) , той се приюти не къде и да е, а в ДПС. И тези днес "коват закони" (като се изрази украинският хамстер вчера). ЛЕВСКИ е написал: НАРОДЕ???
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата работа се вмириса още в началото.....тва ли беше най - важното ????? а ресорите икономика, земеделие, търговия които са проблемните и жизнено важни ....... ***
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BRAVO!!!!!!!!NEKA DA GI PORAZMARDAT LEKO TIA 4INOVNITSI BIUROKRATI SHTOTO XEPTEN SA SE SXANALI SLED MANDATA NA GERB !!!!!!!!!!
10
2
 
5
 
! Отговори
ха преди 10 години
Управлението на тези *** е също толкова лизгярско,колкото и на ГЕРБ!
9
4
 
5
 
! Отговори
Геноцид преди 10 години
Разгонване на цялото МВР е решението. Подслушване и решение за контрол на парите- това си призна, че правят органите един пореден техен профан.
8
3
 
14
 
! Отговори
БГ! преди 10 години
Ако все още е мила Родината ви - среща пред парламента на 9 юни в 12 ч!!!Туция за една градинка се изтрепаха, а на нас тук не ни стига АЕЦ - Белене, тютюнопушене в сградите и налагане на турски вьрху децата ни! Народе - СЬБУДИ СЕ! НИЕ СМЕ СИЛНИ ЗАЕДНО НАВЬН, А НЕ ПО ФОРУМИТЕ!!!!
7
1
 
18
 
! Отговори
ехолог преди 10 години
цялата работа е пълна порнография, защото освен МВР, служби за подслушване имат и ДАНС и военното разузнаване. От цялата схема щеше да има смисъл ако новата служба беше единствена. А сега баровците през ДАНС ще си слушат който поискат, а будалите ще си мислят, че има контрол на подслушването.
6
2
 
20
 
! Отговори
някой преди 10 години
почнаха да разхлабват колана мутрите пак ще плъзнат ,честито на мирните граждани
5
4
 
22
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Тоест сега украинското еврейче ще може да ни слуша безконтролно...
4
1
 
14
 
! Отговори
FAKT преди 10 години
VIJTE LITSETO NA TOZI POMIQR!!E DOVOLNI LI STE?
3
2
 
15
 
! Отговори
bai Ivan преди 10 години
Предлагам да се казва Д-то, за по-кратко.
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Na 9 juni ot 12 4asa na protesti vsi4ki balgari
1
7
 
26
 
! Отговори
тъпчо преди 10 години
преведено: Унищожаваме ГДБОП за да няма кой да ни пречи в кражбите. Подслушването минава на наше разпореждане -т.е. само ние и само който искаме. Мафиота на снимката е вносител на закона Ванко 1. Е, не се сърдете, ***, малко кръвопускане в държавата може и пък да бъде здравословно/не за вас/