Властта и работодателите срещу поправката "Янев"

Промените в Закона за публичност на имуществото били популистки
12 юни 2013 19:34,
35
Властта и работодателите срещу поправката "Янев"
Срещата на Михаил Миков с работодателските организации. Снимка: БТА

С промени в Закона да публичност на лицата, заемащи висши държавни длъжности, се е ангажирал председателят на парламента Михаил Миков на среща с работодателските организации.

На нея присъства и социалният министър Хасан Адемов.

В края на 41-вото НС беше приета т.нар. поправка "Янев", на името на вносителя й, която доста разшири обхвата на лицата, които трябва да подават имуществени декларации по този закон.

Сред тях влязоха членовете на Съвета за тристранно сътрудничество, шефове на големи дружества, които подлежат на регулация от ДКЕВР, кандидати за народни представители, евродепутати и други.

В последния момент от текстовете отпадна идеята на Яне Янев и членовете на ръководствата на НПО-тата да са задължени да подават декларации пред Сметната палата.

Днес Миков и представителите на работодателите се обединиха около тезата, че тези промени в Закона за публичност на имуществото са били силно популистки.

По думите на Миков въпросната промяна в "условията на силен предизборен популизъм" е довела до напускане на работодателите от тристранката.

"Смятам, че са необходими промени в закона. Кандидатите за народни представители силно затрудниха работата на Сметаната палата", обясни Миков, визирайки факта, че на предсрочните избори всички кандидати за НС е трябвало да подадат декларации заради промените "Янев".

"Тази инициатива ще бъде консултирана с парламентарните групи", обясни Миков и допълни, че ГЕРБ също са поели определени ангажименти за промени в закона.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България коментира, че законът трябва бързо да се промени.

"Отчитаме, че тези поправки са силно популистки и се изисква мъжество и компетентност да се каже това", заяви Велев, като допълни, че подобна практика няма в ЕС, а и по света.

Той обясни още, че разбира, че обществените нагласи са други, но промените трябва да бъдат направени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
5
 
! Отговори
black sea преди 10 години
Niamalo po sveta i Evropa takiva popravki. Ami. Parlament I pravitelstvo kato na6te ima li?
25
0
 
4
 
! Отговори
Do anonimen 17 преди 10 години
Ami predppolagai si - te si glasuvaha zakon s koito da ukrivat dohodi puk Ti si predpolagai
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Maleee - hak da vi e na vsichki koito vurnahte mafiata ! Chestitka ot men !
23
0
 
11
 
! Отговори
Янка може да е .... преди 10 години
Но това беше актуално предложение. Я вижте как " БИЗЗЗСМЕНИТЕ " скачат като ужилени.Тъй я, що нещо са окрали , как се крие? В потвърждение: Колко са фирмите осигуряващи служителите си на РЕАЛНОТО възнаграждение ???????Та нали ако премахнат СИВАТА икономика, трябва да плащат данъци като обикновените хора.Твърдя, че поне 80% от бизнесмените са в нарушения. Тоест, КРАДАТ от държавата.
22
0
 
10
 
! Отговори
ASEN преди 10 години
E TAKAVA TAPOTIA NIAMA NIKADE,SAMO VIJTE KOI SA RABOTODATELITE SAMO GI RAZGLEDAITE DOBRE,VSICHKI TEZI *** KOITO SMAKNAXA OT BG PO 5 RIZI SEGA ISKAT I DOXODITE SI DA NE POKAZVAT.*** MRASNI NIAMA DA STE VECHNI BOKLYCI CHERVENI
21
0
 
10
 
! Отговори
Balkansky преди 10 години
Tarpi narode,tarpi.Sled kato ste ni izbrali ,sega triabva da bude kakto nie reshim.Ti narode samo stoi i gledaj.Tarpenie e mu e maikata,nali se razbrahme.
20
1
 
22
 
! Отговори
gnevnia преди 10 години
Бесен съм.Тия *** вместо да търсят начини да намалят безработицата,да повишат доходите на хората,да се заемат със здравеопазването,образованието и много други неща които не търпят отлагане,те се чудят как да си скрият доходите.Ми защо бе другари управляващи,ако доходите са законни къкъв е проблема.Да благодарим на ВОЛЕН СИДЕРОВ че ни ги натресе тия.Волене няма вечно да ДЕПУТАТ и тогава ще усетиш НАРОДНАТА ЛЮБОВ.Това което ти направиха ДПС и БСП из отзад ще ти се стори песен.
19
1
 
25
 
! Отговори
Мико преди 10 години
С това ли започват управлението? ДА си гласуват нещата и да си гепат на спокойствие. Браво!!! Ясно е от тук на татък какво ще става.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тракторите ... да дойдат!
17
0
 
21
 
! Отговори
Иван преди 10 години
А уж щяха да са прозрачни ама как ще носят чувалите - преди да помислят за работни места решиха да покрият имотите и банковите си сметки.Честито българи - духайте супата.Какви сте вие че да знаете какво печели Божидар Данев или мазния Донев като се отърква в Станишев и Орешарски.А клакьорите Пеевски и Бареков и цялата гладна свита имат за задача да омайват народа със Цветанов и Борисов колко много са крадливи докато новите натрупат пачките че времето им е кратко.
16
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предполагам по- малко ще крадът от мафиотите на ББ,и човека с големите уши ЦЦ!!
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
WSEKI PETI SI STQGA KUFARITE NO NKOI NESI PRAWI SMETKATA TSHE NA TSHUJD TEREN E PO ZLE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! EWROPA E SASHTINSKI AD W MOMENTA SA SHTUJDENCI!!!!!!!!!!!!!!!
14
3
 
36
 
! Отговори
инженер преди 10 години
Докато ви занимават с измислени скандали с Цветанов такива закони ще си приемат, че после ще ми скачате и протестирате но ще е късно.
13
3
 
28
 
! Отговори
инженер преди 10 години
***. За кой ли път БСП ви води за носа. Защо избрахте тези крадци? Как така ще променят закона!!!!
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво васко , браво велев ти си истински мъж! но защо клякаш като пикаеш?
11
0
 
16
 
! Отговори
То е преди 10 години
ОЧЕВАДНО Е, че има лява и дясна мафия.А ние сме помежду им и обираме парсата.Е, не сме слепи и глухи, както им се иска на всички леви и десни мафиоти.
10
0
 
26
 
! Отговори
Ха преди 10 години
Така значи, това което не ви е изгодно - наричате популизъм.А кък ще наречете това, което ви е изгодно???На мен ми изглежда много правилно и изобщо не е популизъм, а точно обратното.
9
1
 
25
 
! Отговори
felikc преди 10 години
СЕПТЕМРИ ЩЕ БЪДЕ МАЙ
8
0
 
38
 
! Отговори
denim58 преди 10 години
Популистка ,ама друг път ! Сакън да не им лъсне богатството придобито по абсолютно измамен начин ! Сакън ,да не им се наложи да доказват от къде са парите....
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mrasni mo6enizi ,van ot parlamenta ,da izgonim taya ***.