Служебният кабинет смени състава на КЗП

Установени били множество нарушения
22 май 2024 19:10, Анисия Иванова
13
Служебният кабинет смени състава на КЗП
Снимка: БГНЕС

Служебното правителството определи нов състав на Комисията за защита на потребителите, досегашният председател и двамата членове на Комисията са освободени.

От пресслужбата на Министерския съвет информират, че за работата на действащото към момента ръководство на Комисията в Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията са постъпили общо 132  сигнала, насочени срещу дейността му.

При извършените проверки е установено, че в голямата си част, описаните твърдения в сигналите, отговарят на действителността, като това компрометира Комисията като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите.

Установените нарушения най-често се отнасят до неспазване на законоустановени срокове, посочени в Закона за защита на потребителите, неизвършване на проверка по всички проблеми и въпроси, повдигнати от потребителите в подадените от тях жалби.

Системно неработещата електронна система и електронен портал за подаване на жалби е препятствало подаването на жалби и сигнали от потребители. Установени са още нарушения, допуснати при осигуряване на кадровата обезпеченост на КЗП в т.ч. назначаване на служители и прекратяване на служебни и трудови правоотношения в нарушение на трудовото законодателство. Установени са неправомерно сключени граждански договори, които представляват скрити трудови договори, както и забавяне на изпълнението на дейности по приключване на административнонаказателно производство с произнасяне на административнонаказващия орган и допуснати процесуални нарушения при осъществяване на производствата. Липса на регламентация с вътрешни правила на осъществяването на контрола за нелоялни търговски практики също са сред нарушенията, посочват от правителствената информационна служба.

От Министерския съвет допълват, че всичко това компрометира КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите.

Новото ръководство на Комисията за защита на потребителите е в състав: Мария  Филипова – председател; Александър Колячев и Цветислава Лакова – членове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: КЗПнов състав
Още от Общество
Ще правят 3D проект на Националната детска болница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен То пък изобщо не значи, че като са ги сменили изведнъж ще "заработят".
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Брово,особенно корумпирана комисия ,вдигнаха ни таксите от операторите и пп не си мръднаха пръста
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нищоправещи търтей, връзкарчета лежът за заплата това е КЗП
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Намерете снимка и вижте как изглежда въпросната Мария Филипова - ГЕРБ отново залива Държавата с калинките си.
8
0
 
12
 
! Отговори
тракторист преди 3 седмици
На тази служба и аз мога да бъда , но трябва ти някой мафиот на високо държавни ниво да те предложи !
7
3
 
10
 
! Отговори
факт преди 3 седмици
Мария Филипова е свидетел срещу В.Божков , и го обвинява срещу опит за изнасилване , и ето с този пост е наградена от ОПГ .
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди малко писах жалба за схемата намаление ама на всеки втори продукт на Лидл, ако пак ме отсвирят напускам държавата честно, 20 години наливам макс осигуровки да не говорим за данъци от апартемент, коли и подобни, това е много по лошо и нагло дори от тел. измамите защото обират нашите родители буквално!
5
1
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 седмици
" От пусто , в празно ! ". Губещите са винаги най-бедните и честните хора в Република България от български произход. Служителите и изготвящите реклами са алчни , арогантни и брутални в действията си към обикновените и най-честните хора от български произход. Извършва се грабеж над тези малцина останали съвестни и честни хора от български произход. Всичко се помни и бъдете сигурни , че попаднете ли ми ще бъда многократно по-брутален и отмъстителен към всички вас ,които и до ден днешен ме грабите
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КЗП изобщо не работи. Не знам какви нарушения може да направят като нищо не правят.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Надявам се новите да свършат работата си. Да отпадне сградната за тези без договори към Топлофикация.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ей добре, надявам се сега да ми обработят жалбата за сиренето с повишено водно съдържание в Лидл и Кауфланд, ще ги тествам!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди да ги уволнят да ги уведомят , че поне десет от последните години да не им се зачитат за трудов стаж към НОИ. Тези не заслужават трудов стаж .