Плевнелиев бесен заради Пеевски, доверието му се изчерпало

НС да избере нов шеф на ДАНС, настоява президентът
Обновена: 14 юни 2013 18:01 | 14 юни 2013 15:34, Камелия Цветанова
284
Плевнелиев бесен заради Пеевски, доверието му се изчерпало
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев остро се противопостави на решението на парламента да избере за председател на ДАНС депутата от ДПС Делян Пеевски.

Държавният глава дори настоя Народното събрание незабавно да преразгледа решението си. „Когато подписах указа за обнародването на промените в Закона за ДАНС, не знаех кой ще бъде избран за председател. А закона не върнах, защото вярвам, че демокрацията повелява на всяка ново управление да се даде шанс да реализира идеите си”, обясни държавният глава.

Той отново заяви, че няма да кадрува, но настоява всички назначения на новата власт да бъдат аргументирани публично.

„Промени в законите се правят с ясна визия и дългосрочен ефект. Не възразявам председателят на ДАНС да се избира от парламента, но очаквам да има повече публичност, да се мотивира изборът му и да се чуе гласът на хората. Процедурата, по която беше избран Пеевски, няма нищо общо с поетия ангажимент пред мен и народа за прозрачност. Жалко. Дадох кредит на доверие и обещах 100 дни толеранс, но след това назначение и начина, по който това беше извършено, кредитът ми на доверие е изчерпан”, отсече Плевнелиев.

Още по темата
„Не мога да се съглася председателят на тази институция да бъде номиниран и избран за 15 минути, без дебат, без концепция, това е недопустимо, то е с крайни последици и от него не следва нищо добро в сектор „Сигурност”, каза още той.

Според него шефът на ДАНС трябва да е човек с висока репутация и авторитет, на когото хората да вярват, човек познат и с доверие в професионалните среди, защото това е много консервативна система.

„Организираната престъпност е транснационална и ако шефът на ДАНС не се ползва с доверието на международните партньори, оставаме в изолация и не мога да приема, че по тези теми имаме право да подхождаме чисто политически, без да се чуе гласът на професионалните среди”, настоя държавният глава.

„Дължим на обществото откритост и мотивираност на всяко свое действие, това не се случи и не мога да подкрепя този модел на действие, настоявам парламентът незабавно да преразгледа решението си”, заключи президентът.

Той съобщи още, че свиква Консултативния съвет по национална сигурност на 20 юни от 9 ч. и очаква политическите лидери и премиерът Пламен Орешарски да защитят цялостната си концепция за реформа в сектор „Сигурност”. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виждате ли къде са били мутрите през цялото време? Изобщо не са били никога при ГЕРБ. Жалко, че тези неща ги разбирате по такъв начин само след свършен факт. Мутрите винаги са били при ДПС и БСП !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Айде сега ги подкрепяйте пак и им гласувайте доверие.
194
7
 
8
 
! Отговори
кино вино преди 10 години
театър НАРОДНО СЪБРАНИЕ ПРЕДСТАВЯ :,, постна пица ала дянкуфф и зрелища" , главни герои от 1990 год несменяеми- режисьор чичо Сам Хамерикански
193
2
 
11
 
! Отговори
тото преди 10 години
Този човек би могъл да пробие в Холивуд.
192
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България наистина ври и кипи!Създава се една истинска революционна ситуация!Интернет е нажежен!Българите прекрасно разбират, че ДАНС в ръцете на ДПС значи: България в ръцете на турските служби!Много хора говорят за бунт!Някои дори за гражданска война!Защото да се даде националната сигурност, да се даде ДАНС в ръцете на етническите турци е национално предателство!
191
3
 
15
 
! Отговори
Baba-meca преди 10 години
sega ostava da si slojim za 6ef na MVR Mitio O4ite i programata e pulna )))
190
3
 
32
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Мутренска работа.. тъкмо взехме малко да се европеизираме и пак всичко тръгне към мутренските и мафиотските истории. Как може да сложат за председател на ДАНС тоя *** глупавия, нито вид има нито някаква кариера в тези служби.. ужас просто ! Турците и комунистите си правят каквото си искат.
189
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на Президента! Това е края на правителството на БСП-ДПС и Атака.
188
1
 
16
 
! Отговори
detelina преди 10 години
О=ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ-ДОЙДЕ ЛИ НА МОЯТА!?МИ,ТО НАРОДА ВЕЧЕ 23ГОДИНИ Е СВАЛИЛ ВСИЧКО И Е ВДИГНАЛ ВЪЦЕ ОТ ВАС,АМА НАС НИКОЙ НЕ НИ ПИТА!?ВЪРТИТЕ СУЧИТЕ-ВСЕ ВИЕ ДА СТЕ ДОБРЕ!?МИ,ТО ВИЕ НАДМИНАХТЕ ТОДОР ЖИВКОВ!?ТАКА Е УЧЕНИЦИТЕ,ВИНАГИ ИЗПРЕВАРВАТ-УЧИТЕЛЯ СИ!?НАРОДА САМО ГО СТРИЖЕТЕ И ДОИТЕ!?СЪБЛЯКОХТЕ НИ ПОСЛЕДНАТА РИЗА ОТ ГЪРБА-ЗАЩОТО, ВСИЧКИ МИСЛИТЕ САМО ЗА НАРОДАШКОЛКО СТЕ НАГЛИ САМО!?АМА ЗА ВСИЧКО НАРОДА Е ВИНОВЕН,ВСЕ ЧКА НЯКОЯ МЕСИЯ-ТРЯБВА ДА СЕ СЪБУДИМ НАЙ-НАКРАЯ-НИКОЙ,НЯМА ДА НИ ПОМОГНЕ?!
187
21
 
16
 
! Отговори
Леля Зойка преди 10 години
Милия ми Роско,да вземе да пийне една студена вода и да се укроти вече.
186
14
 
20
 
! Отговори
avram_bakalina преди 10 години
Като го слушах с тоя гласец колко бесен беше, ме напуши на смях.
185
4
 
5
 
! Отговори
sistemata преди 10 години
Няма ли ,най-после да проумеете,партопоклонници,че ако нещо може да се оправи в страната,то е,че ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ЦЯЛАТА ПАРТИЙНО-ОЛИГАРХИЧНА МАФИЯ и че ако това не стане,ще има да духате партините фалоси,докато ви издухат от пределите на страната,а ако някои имат "щастието" да останат,да бъдат смачкани ,като ***.
184
12
 
16
 
! Отговори
маргото преди 10 години
Тебе как те ,,избраха " бе мишок? Цецко те вдигна на ръце много маймунски.Пред жена си така ли избесняваш?Ако работи за хората няма значение кой е.
183
4
 
14
 
! Отговори
Гарибалди преди 10 години
И Плевнелиев дойде от нищото,Борисов дойде от нищото,Цветанов дойде съвсем от нищото и яхнаха държавата. Да не би болшинството от българският народ са били във възторг от издигането на десетки и стотици хора от нищото и сложени на високи постове. Аз също не съм във възторг от избора на Пеевски. Но нали искахме демокрация. Демокрацията не винаги издига най-достойните,най-честните,най-можещите... Вие виждате...При едни избори 50-55 % си стоят по домовете. И 25-30 % решават съдбата на родината.
182
1
 
2
 
! Отговори
Ъъ... преди 10 години
"Демокрацията е и винаги е била само една илюзия, шизоидна утопия от прашните книги." Юлиана Дончева, "Вътрешен Космос или сбогом на маските"
181
14
 
30
 
! Отговори
глас от народа преди 10 години
Президента е единствения човек пряко избран от народа! Трябва да го подкрепим!
180
5
 
15
 
! Отговори
Janina преди 10 години
Какво е бесен бе?! Когато гласуваха определени закони в негов ущърб къде блея?!! Сетил се сега! ***!
179
1
 
9
 
! Отговори
luben.pandev преди 10 години
Вероятно това е игра на халки в цирка който ни играят от лани насам. Сега трябва да ги тръшнем по гръб от най-високото.
178
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гаврата е абсолютна.
177
1
 
20
 
! Отговори
янки преди 10 години
винаги съм се чудил колко трябва да си *** за да гласуваш за атака.такъв човек не познавам сигурно са в някоя друга социална прослойка.
176
0
 
7
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
има ли някой информация колко човека има на митинга?