5% по-евтин ток – евентуално! Евентуално и от юли, но не от 1-ви

ДКЕВР още чака разчети, пък и промени в два енергийни закона
53
5% по-евтин ток – евентуално! Евентуално и от юли, но не от 1-ви
Ще падне ли цената на тока? Снимка: архив, Булфото

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не се ангажира твърдо с разчетеното от кабинета намаление на цената на тока с до 5% от 1 юли.

Считам, че е възможно да се случи, заяви председателят на регулатора Анжела Тонева, която уточни, че все още не са разглеждани конкретни цени.

Тя допусна, че новите цени на електроенергията може да влязат в сила не от началото, а от средата на юли например.

Вчера разгледахме възможностите за прилагане на такава схема на ценообразуване, която да отразява действителното състояние на пазара в момента и на присъединените мощности, както и сключените договори за задължително изкупуване на голяма част от енергията, заяви Тонева във връзка с обсъждания нов модел на ценообразуване.

Още по темата
Тя наблегна на две от промените като фактор цената да падне – финансиране на част от разходите за производство на електроенергия от възобновяеми източници чрез приходите от продажба на емисии парникови газове и оптимизиране на разходите за студен резерв.

От регулатора обаче предпочетоха финансовото министерство да даде данни в какъв размер може да са приходите от продажбата на емисии.

Комисията ще се стреми да бъдат определени такива цени на електрическата енергия, които да не доведат до скокове и промени в цените на парното и топлата вода. Евентуалното намаление на цените на тока с до 5% за домакинствата няма да е за сметка на стопанските потребители, увери и ДКЕВР, както вчера това направи енергийният министър Драгомир Стойнев.

Регулаторът обещава да продължат проверките във всички енергийни дружества, приоритет обаче в момента са цените.

Според регулатора настоящият модел при намаленото потребление в страната, ръстът на разходите за производство на енергия от възобновяеми източници и запазване на условието крайният потребител да плаща изцяло енергията, свързана със задължително изкупуване, би довел до минимум 16% ръст на цената за крайния потребител.

За да функционира новият модел на ценообразуване, са необходими промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяемите източници. От комисията не коментираха варианта по една или друга причина парламентът да не приеме новия модел на ценообразуване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
57
 
! Отговори
vesko5000 преди 10 години
Това си е чиста подигравка ако имаш ток 100 лева на месец тези 5 лева ще те оправят. Тока е вдигнат с 200 % смъкват ми го с 5 % и се бият в гърдите ..Когато премахнете всички добавки и преноси тогава може да говорим за намаление .Удавихте се преди сте започнали няма кой да ви търпи писна ни да се пробвате ....
19
1
 
47
 
! Отговори
ДОПЪЛНЕНИЕ ОТ НЕРАЗБ преди 10 години
Той г-н Премиерът Орешарски за съжаление доказа, на всички българи, ясно и без съмнение, че и до днес не е напускал "СЕДЯНКАТА", с която УНИЗИ, ОМЕРЗИ, ЗАГЪРБИ, НАДСМЯ СЕ на най- голямата стачка в България, проведена в годините след 09.09.1945г. -тази на БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ, която се проведе преди около пет години и която бе смачкана от Тройната коалиция с финансов министър г-н Орешарски. Тъжно!! Вероятно той е ПРЕКРАСЕПРОФЕСИОНАЛИСТ-ФИНАНСИСТ,но политиката е друго нещо !
18
1
 
46
 
! Отговори
Анoнимният преди 10 години
Е да де, няма да е от 1 юли, а 1 септември и няма да е 5%, а 50% и няма да поевтинее, а поскъпне.
17
1
 
52
 
! Отговори
Л. преди 10 години
Тия уклончиви наклоненя са много характерни за червенитв ***!! Тати ще ми купи колело, ама друг път :)
16
1
 
49
 
! Отговори
оставка и съд преди 10 години
Намалили тока с 5% щели да променят изборния кодекс по бтв бсп и дпс имали работни групи пишели 64 законопроекта в интерес на гражданите, а всъщност - 1. Преместиха борбата с орган престъпност в Нац сигурност 2. Първият внесен закон променя изискванията за шеф на ДАНС от Професионален стаж на може и адвокат от 10 год. на 8 колкото има пеевски и 3. По телевизията най- тържествено предаване на националната сигурност на дпс
15
1
 
53
 
! Отговори
Курвалан преди 10 години
Поредният кьорфишек с цел потушаване на недоволството или поне част от него. Бас ловя, че няма да се случи...червени евтини номера...
14
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това - "евентуално" ми звучи, като - абе стой сеа, глей сеа, виж сеа, абе ше видиме, или нещо като трай коньо за зелена трева.
13
1
 
41
 
! Отговори
ай преди 10 години
А тия такси за пренос какво ще ги правим? Колкото ток сме потребили още толкова пренос. До ноември миналата година нещата стояха по друг начин и сметките бяха по-нормални. От декември скочиха двойно и тройно заради разните такси и таксички. Вземете ги смъкнете и тях, за да се получат нещата по като хората!
12
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мама обеща да ми купи колело... ама друг път!
11
3
 
39
 
! Отговори
НЕРАЗБИРАЩ преди 10 години
Уж от първи юли, ама не от 1 юли, може и от петнадесети юли... Май се объркаха... Забравиха да споменат годината ! Нея ще я съобщят Станишев и Орешарски или Местан и Волен, някъде след... и аз се обърках във времето! И толкова шум за ПЕТ СТОТИНКИ!!!! НАГЛОСТ!!!
10
1
 
43
 
! Отговори
Adela преди 10 години
ЗНАЧИ от петък насам Плазмодию е хем депутат, хем шеф на ДАНС и като такъв е упражнил достъп до класифицирана информация; хем нито едното, нито другото. ................ Ще ви свалим от власт, а след вас ако дойдат герб и започнат да крадат и тях ще свалим. И ТАКА ДОКАТО СЕ ОТКАЖЕТЕ да крадете чрез парламента.Други въпроси?
9
12
 
41
 
! Отговори
чукча преди 10 години
Миналата година по това време ГЕРБ вдигнаха цената на тока с 13% и протестираха само 7 баби в Пловдив! Да върнем отново ГЕРБ! Искаме отново вдигане цената на тока!
8
0
 
45
 
! Отговори
3goro преди 10 години
Съд за всички служители на ДКЕВР до днес. Тази агенция не работи в защита на гражданите, а точно обратното. Защо няма яснота какво се случва с разследванията на прокуратурата в ДКЕВР ? ТЕ корумпирани държавни лежачи ще разследват ЕРП-тата, вие вярвате ли на това ?Председателя на ДКЕВР трябва да се избира от гражданите и на всеки 3 месеца да дава публичен отчет за свършената работа в сайт на агенцията..Иначе да се закрива ,няма смисъл от такава агенция.....
7
3
 
40
 
! Отговори
rOBIN HUD преди 10 години
До АнонименТе и да го удържат, както колегата SBS каза все пак юздите са в тях, що се отнася ДКЕВР. Очаквай на зима вдигане с 15%. Да не забравяме , че 3 дни след влизането на кабинета, в Европарламента - БСП гласува "ЗА" увеличаване цената на тока(ама тая новина я покриха повечето медии разбира се Свинеевски се намеси. Много интересно как 5- те члена на Герб в Европарламента гласуваха с Не, явно можело. Смятай тия БСП колко долни *** са с влизането и вече не ги *** ни за народ ни за ток....
6
1
 
51
 
! Отговори
Работодател преди 10 години
Пълна демагогия , дори и да намалят цената ,ще увеличат тази на индурстриалния ток и пак ще го поемем ние , които произвеждаме нещо реално в тази държава, а не пием кафета по цял ден!
5
1
 
39
 
! Отговори
xari potar преди 10 години
100PROCENTA LYJI .LESNOE .LUD ,KOITO VQRVA NA TIQ
4
4
 
63
 
! Отговори
Тодорова преди 10 години
Кого баламосвате с тези 5 стотинки бе?СМЪРТ! На въоръжена борба!!!
3
2
 
53
 
! Отговори
eeha преди 10 години
Не било Волга, а било Москвич! И не си го бил купил, а го бил ударил!
2
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако и това не удържат, въпреки че цената всъщност може и да се намали повече от 15%, значи управляващите няма да са същите тази есен... Тъжно, надявах се да са различни от предишните, обаче не стана.
1
2
 
63
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
За да си мислите,че някой ще ви се върже,трябва да е 50% надолу от първи юли.С нормалните печалби.Но понеже вие няма да го направите от лакомия ,логично ще сте аут!!Някой нещо да не е разбрал???