Цената на зелената енергия пада, но на тока – не

Новият ДКЕВР преработвал целият модел за ценообразуване
Обновена: 13 юни 2013 13:51 | 13 юни 2013 13:50,
35
Цената на зелената енергия пада, но на тока – не
Снимка: архив, Булфото

Намаляват се цените на зелената енергия от нови мощности от 1 юли тази година, но това няма да повлияе върху крайната цена на тока.

Това посочи шефката на ДКЕВР Анжела Тонева, след като днес в комисията бе проведено обществено обсъждане с представители на зелените централи, електроразпределителните дружества и НЕК.

"От миналата година вече не се отпуска капацитет за присъединяване на нови мощности с изключение на вече сключените договори за присъединяване на ВЕИ мощности", коментира Тонева и посочи, че са заявени едва около 21 мегавата мощности от биомаса.

Докладът на работната група на ДКЕВР предвижда цената на енергията от биомаса да бъде намалена чрез намаляване на заложената възвращаемост на инвестициите до 5,37% и намаление на признатите експлоатационни разходи.

Още по темата
 "Тъй като се получи интересна дискусия с много "за" и "против", нашето решение предстои да се вземе на закрито заседание на регулатора, който ще разгледа дали действително цената на енергията от биомаса ще бъде намалена", коментира Тонева.

По думите й обаче дори и да се намали, това няма да се отрази върху крайната цена на тока, защото става въпрос за малко количество нововъведени мощности.

От ДКЕВР са пресметнали, че в момента у нас има инсталирани 1000 мегавата мощности от фотоволтаици, 600 мегавата от вятърни централи, 29 мегавата – от биомаса, от малки ВЕЦ - максимум 50 мегавата.

Анжела Тонева заяви, че сега експертите от комисията преработват целият модел за ценообразуване, за да може да бъде отразена новата среда в енергийната система, а именно, че над половината от потребявана енергия в страната се изкупува от обществения доставчик по силата на договори за задължително изкупуване.

Тя каза, че моделът няма да е готов до края на тази седмица, както бе заявено това по-рано.

"Необходимо е да бъде преразгледана енергийната политика по отношение на подпомагането на ВЕИ производствата, тъй като в момента нямаме възможност да преустановим изкупуването на енергията, произведена от възобновяеми източници", коментира Тонева и подчерта, че е невъзможно само с регулаторни решения да се влияе върху ситуацията с ВЕИ производството при намаленото потребление на енергия в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
9
 
! Отговори
Активист преди 10 години
Братя и сетри,преди изборите се въртеше въпроса,че имаме предостатъчно ел.енергия - защо ни е сега нова атомна?! Кому е необходима зелена енергия-на собствениците на мощно стите ли ?!Ами да си я плащат тогава!Защо НИЕ,НАРОДЪТ ,ще им я плащаме?! Ама някой си бил купил такива мощности "на ползу роду"-да плащат онези,които са им разреши ли да ги за купят и монтират-от всички справки става ясно,че у нас има ПРЕДОСТАТЪЧНО еленергия и без "зелена енергия"!Не е интересна цената на тока в Европа а у нас
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема не в цената на тока. Проблема са заемите на НЕК. Банката на Миглена Кунева си иска парите. При това ниско потребление ядат дървото. Няма пари. Как да смъкнат тока. Всеки който си е изолирал къщата и сложил един слънчев панел на покрива за бойлера и.ава мамата на НЕК. Това е положението. Има хора които плащат по 10 лева ток. Кой ще връща на Станишката заемите.
27
0
 
10
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Aбе 31, ти *** ли си, или неграмотен, ми статията ще ти извади очите! Цената на ВЕИ ПАДА, а тока за народа остава със същите цени! Ето в това е ПРОБЛЕМА! И въпроса е ЗАЩО???
26
5
 
3
 
! Отговори
digidigi преди 10 години
Искахте зелена енергия. На ви зелена енергия сега.
25
2
 
9
 
! Отговори
lud2 преди 10 години
Такива яки лъжи са написани в тая статия направо да ти се реве.ВСИЧКИ ДОГОВОРИ КОИТО ВЕЧЕ СА СКЛЮЧЕНИ(И РАБОТЯТ) ИМАТ РЕГЛАМЕНТИРАНАЦЕНА ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА И БОЙКО БОРИСОВ БЕШЕ ОТЛИЧНО ЗАПОЗНАТ СЪС СИТУАЦИЯТА, ДОКАТО БЕШЕ НА ВЛАСТ.ИЗВОДИТЕ СА ЯСНИ
24
0
 
19
 
! Отговори
lud преди 10 години
Без бой няма да се промени нищо в тая държава!
23
3
 
1
 
! Отговори
ДО 22 преди 10 години
Пада цената на зелената енергия от ВЕИ които, ще бъдат пуснати след 1юли2013. СЕГА дейстащите си имат преференциални цени за 25 години напред.
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи, щом ЕРП-тата ще купуват по-евтин ток, а за потребителите цената ще остане същата, то ЕРП-тата ще имат по-голяма печалба. Планът Сидеров в действие ;)
21
2
 
34
 
! Отговори
ставри преди 10 години
Къде отидоха предизборните обещания?Сигурно ги изми дъжда.
20
10
 
4
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
искам незабавно цената на тока в българия да се вдигне минимум с 30%.
19
3
 
23
 
! Отговори
Тошо преди 10 години
Къде отиват парите от намалената цена на тока от ВЕИ? Крадци мръсни!!!!
18
0
 
20
 
! Отговори
n преди 10 години
Мораториум върху цените на тока за 20 години и разбойниците сами ще се разбягат!!!
17
4
 
7
 
! Отговори
ДО 1 преди 10 години
Абе умник - 1800 мегавата през деня като пече слънцето, ама като се скрие слънцето какво ще правиш? ще запалиш печката с дървата ли?
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама тия хора май не разбират? Ми то като не става с добро , става с лошо...за съжаление! Не може сумата за изразходвания ток да ни е по-малка от скапаните пренос-достъп!!! Няма да коментирам другите шмекерлий дет въртят... И, не, не е въпроса до заплатите или "как било в Европа"...В нормална държава да са ви изяли до сега... Но, явно не са се притеснили особенно, договориха си се и това е... Ама се надявам да не спим и този пък, мислете за децата, какво им оставяме...Събудете се бе хора!!!!
15
1
 
10
 
! Отговори
ЕСО преди 10 години
Нещо не излизат сметките - уж максимум 50 мегавата малки ВЕЦ, пък в момента посред ЕСО работят 150 мегавата малки ВЕЦ. Уж 1000 мегавата фотоволтаици пък те в момента са 250 мегавата... КОндензационните ТЕЦ (като тези на Ковачки) са над 1000 мегавата в момента. Почти колкото АЕЦкойто не вярва да провери: tso.bg/default.aspx/page-707/bg
14
0
 
51
 
! Отговори
логика... преди 10 години
Не можело българската държава да притежава електропреносната мрежа... Затова сега я притежава чешката държава
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо е новина това тогава?Щеше да е новина ако се намали крайната цена ... а не да си чешете пръстите в клавиатурата..
12
4
 
43
 
! Отговори
Народът преди 10 години
Пак ще излезем и ще ви изметем и вас... Да видим дали няма да падне цената...
11
2
 
30
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Като не - ОСТАВКА!
10
1
 
43
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Всички които твърдят, че не цените са проблем а заплатите да се застрелят , който иска да плаща повече, моля , да плаща. Аз не виждам причини тока да поскъпва само заради желанието на шепа хора които единствено повтарят "В Европа е по-скъпо" , като онзи *** от Софийска Вода "Евтина е водата ще я дигнем" , при положение че сме в условията на монопол за водата и тока никой няма право да налага някакви пазарни принципи, просто не е коректно и си чиста проба мошеничество.