Свалянето на цената на тока е пиар, рече Софиянски

"Първите решения трябваше да са за бюджета, не за ДАНС"
Обновена: 18 юни 2013 14:13 | 18 юни 2013 11:43,
40
Свалянето на цената на тока е пиар, рече Софиянски
Снимка: архив Reuters

Понижението на цената на тока е пиар стъпка, която търси временен ефект, заяви в ефира на Bulgaria On Air бившият служебен премиер Стефан Софиянски. Той подчерта, че за сектора е необходима дългосрочна стратегия.

„Цената на тока минава през баланса на различните видове електроенергия, която ползваме. Ако ще разчитаме на „Белене“, да се каже ясно. Ако ще се отказваме от проекта, пак да е ясно. При втория вариант да построим поне „Южен поток“, отбеляза Софиянски.

Той припомни, че решение за изграждането на втората атомна централа не е било взето нито при управлението на тройната коалиция, нито на ГЕРБ. „След осем години Станишев и Борисов си стиснаха ръцете да направят референдум. В резултат проектът беше спрян, а сега отново се повдига темата за възобновяването му. Ако имаше стратегия, това нямаше да се случи“, коментира Софиянски.

Според него първите стъпки на новото правителство са били абсолютно грешни. „Първо трябваше да се гласуват промени на бюджета в посока на отварянето му, а не за ДАНС“, коментира Софиянски.

Бившият кмет на София разкритикува и ниската усвояемост на средства от еврофондовете. Според него европейските оперативни програми са имали потенциал да изиграят ролята на буфер за икономиката с оглед на ниските инвестиции в страната.

„Програмата „Джереми“ трябваше да бъде използвана като гаранционен фонд, а не за директно кредитиране“, коментира още Софиянски. Той обясни, че за да получи финансиране един проект, трябва има определени гаранции за покриването му.

Важните сектори от икономиката, към които би следвало да се насочат усилията, са животновъдството, зеленчукопроизводствто, и след тях инфраструктурата и енергетиката, смята Софиянски.

Още новини за България може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
29
 
! Отговори
fan преди 10 години
Държавата вместо да намалява тока с 5% да създаде условия да изкарваме повече пари и да правим бизнес, тогава бих приел да ми вдигат режийните. А на номер 13 мога да кажа, че ми се повдига от такова мислене. 5% на смешната ти сметка от 50 лева са 2,5 лв. които ще "спестиш" за 6 месеца, защото пак ще ти вдигнат тока след изборите. Ама ако не правиш нещо за повече пари ще си останеш със същото провинциално мислене....
14
1
 
25
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
То дългосрочната ни енергиина стратегия я направи Костов. Дългосрочно плащаме на тецовете, подарени...пардон - приватизирани на американските ни "партньори".
13
17
 
16
 
! Отговори
velijana преди 10 години
Г-н Софиянски,за вас,притежаващите милиони, може намаляване цената на тока да е PR,но за нас е глътка въздух.
12
1
 
32
 
! Отговори
ddd преди 10 години
Засменият крадец и лъжец пак изпълзя от някъде !!!
11
1
 
7
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
до 6 - последния път на президентските избори СДС обедини около себе си всичик десни партии бед ДСБ - ССД, гергьовден, радикали на Бакърджев,, ДП ан Праматарски, ВМРО ...да не ги изброявам - изкара 2 процента. ДСБ самостоятелон изкара 2,5 процента. мисля че цифрите говорят.
10
9
 
15
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 10 години
Защо бат Бойко не си направи такъв пиар миналата година, ами вдигна тока с цели 16%!Аде нека да са повече такива пиар стъпки де!Ако съм на Орешарски ще вдигна двойно и пенсиите и заплатите, и тогава ще си подам оставката.
9
1
 
31
 
! Отговори
Л преди 10 години
Защо не разкаже господин Софиянски за неговия "вятърен парк".Колко струва и откъде е взел парички да го направи !
8
1
 
36
 
! Отговори
Въпрос преди 10 години
А той в качеството на какъв се изказва?Като експерт по присвояването ли?
7
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Софиянски,защо още не си в Затвора?
6
22
 
10
 
! Отговори
MockinBird преди 10 години
Софиянски, влез в синя формация. Още по-добре, заедно с Надежда. Само ти и тя ставате. Бъдете разумни, не искайте нищо, - само да работите. Има достатъчен процент хора с носталгия, и ще успеете, но не с предишните си образи, а с нови. Които да наподобяват образа на среден човек от протеста. Подкрепете ГЕРБ.Така ще премахнем за дълго време опасността от тумора на Бг, червените. И просто си бъдете приетите образи, не се заблуждавайте, няма да ви оставим избор... освен да сте истински. ок? :)
5
1
 
7
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
ССД на софиянски се преля във структуриет наВМРо - каракачанов.
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не всички са с няколко милиона джобна пара кат уважаемият госин Софиянски.За едни пи-ар за други глътка въздух.
3
2
 
34
 
! Отговори
... преди 10 години
И тая мишка ли се появи? Как така наскачаха всичките сега??
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде се беше скрил бе г-н "Централни хали"? Изхарчи ли си процента от 10-те милиона евро които издумка за най-скъпата пикалня - Ротондата пред Централна ЖП Гара?
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мафиянски в случая е прав.