Вчера махна Ботев, днес уволнява "виновните"!

Просветният министър се отметна от думите си за новата учебна програма
Обновена: 21 юни 2013 14:01 | 21 юни 2013 10:43,
332
Вчера махна Ботев, днес уволнява "виновните"!
Анелия Клисарова Снимка: Булфото

След като вчера лично просветният министър Анелия Клисарова разясни как се обмисля романът "Тютюн" на Димитър Димов да отпадне от учебната програма и да бъде заменен с "Осъдени души", a учениците няма да учат някои от емблематичните стихотворения на Христо Ботев, днес тя обяви, че всъщност ще уволнява "виновните по случая с проекта за промяна на учебните планове". 

Намерението на кабинета за програмата по литература в родното школо беше посрещнато с бурно неодобрение в социалните мрежи.

Вчера Клисарова обясни пред журналисти, че "програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват“. „Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище.

Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми и да усъвършенстваме“, бяха думите й вчера при разясняването на проекта, като по думите й той е станал факт след широко обсъждане с преподаватели.

Днес обаче тя е на противоположна позиция.  

„Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици”, отсече Анелия Клисарова, цитирана от пресцентъра на министерството. 

Министърът отбеляза, че объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН.

Още по темата
Във въпросния проект по български език и литература липсват значими произведения на Христо Ботев, на Никола Вапцаров и на други български класици. В този проект не се разглежда „Тютюн”, а „Осъдени души”, разясняват днес от просветното ведомство.

Преди ден Клисарова подчерта, че проектът е отпреди година и половина - по времето на ГЕРБ, но не изрази неодобрение към неговото съдържание.

Днес обаче Клисарова изрази категоричното си несъгласие с предвиденото в проекта. „Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения“, бе категорична тя.

Вчера обаче тя беше на друго мнение и уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови. Клисарова увери, че не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб. Това обаче беше вчера.

Днес министърът обяви, че от вчера е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него.

След проверката министърът ще уволни виновните и ще даде нарочна пресконференция, на която ще предостави информация по случая, гласи днешното съобщение, качено на сайта на Министерството на образованието и науката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тя, Анелия, става само да души откъде падат кинти....
288
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе махнете ги всичките класици и Ботев и Вазов, и Левски, махнете ги за какво им е на децата да учат литература в тоя свят дет си го изградихме само алъш-вериша и далаверата са важни, учете ги децата, че глаголът "съм" не може да се спряга без глагола "имам кинти". Накарайте ги да учат само биографиите на разни мръсни олигарси и богаташи , вашата ***!!!
287
1
 
0
 
! Отговори
слона преди 10 години
И на тази, господарите могат да й дадат златен скункс. А такова гафаджийско правителство поне аз не помня да сме имали. Да се махат вече!ДАНСwithme - до победата!!
286
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
плаче ми се като гледам какво допуснахме да ни сполети...
285
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на тия не им ли позволихме прекалено мн обърквания за няколко дни! да ги свалим от власт, за да имаме бъдеще
284
2
 
4
 
! Отговори
Pepi преди 10 години
А тази женица прави ли разлика между учебна програма, учебен план и учебно съдържание? А дали това не е начин да се махат неудобни хора
283
3
 
5
 
! Отговори
една преди 10 години
Пълен идиотизъм и гавра с населението. Тая с торбичките по очите не и е мясото на поста, който заема. Който е пристрастен към алкохола, няма място в на отговони длъжности, камо ли в управлението на една държава.
282
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Почвам да се замислям дали не правим грешка с протестите...очевидно, че има една огромна медийна група, която по всякакъв начин се стреми да свали правителството...дали пък това не е мафията и да не направим грешка...не знам!
281
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това правителство голямо слагане и махане...пък уж план за управление имали...Те не знаят какво ще направят и кажат от днес за утре...Циркът е пълен!!!
280
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 10 години
Ами то е ясно, вече 23 години го наблюдаваме : намало е турско робство, не са взимали децата на никого да ги правят убийци на собствения си народ, в България не е имало геноцид, ге е имало баташко клане, Левски е бил просто нарушител на обществения ред, а Ботев си падал по жените ( те днешните верно, че предпочитат мъжете),а не е имало и класова борба. Как няма да предпочитат "Осъдени душе" пред "Тютюн"? Съвсем друга работа - наманка, обречена любов, охо! Има класови противоречия! И сега!
279
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахдееее и на тази ГЕРБ и е виновен!До вчера защитаваше програмата ,днес ГЕРБ са и виновни!Сигурно е от Украйна,сигурно с Гейко са стояли на един чин.Абе вие думичките съжалявам,извинявам се ,простете.... въобще чували ли сте ги?Ауууууууууу че мръсни комунисти !!!
278
2
 
18
 
! Отговори
един от народа преди 10 години
Даваш,ли даваш балканджи Йово,Хубава Яна на турска вяра?Клисарова давам,Яна не давам...!
277
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Анелия Клисарова не става за министър на образованието, както и Мариана Георгиева за министър на спорта !
276
1
 
19
 
! Отговори
венцислав преди 10 години
тази жена прекаляваща с алкохола трявба да си смени фамилното име от клисарова на имамова
275
5
 
26
 
! Отговори
дАНИ преди 10 години
Божке , слезни и си събери вересиите!Как може подобно чучало,което говори,като леля Пена в махлата на диалект и акцент да е министър и то на образованието.Клисарова печелиш без никаква конкуренция приз за НАЙ-*** МИНИСТЪР ОТ НАЧАЛОТО НА ПРЕХОДА дори и ОРЕШАРСКИ НЕ ТИ Е КОНКУРЕНЦИЯ!А,той и той един *** да сложи докторка за образователна министърка ама нали е от квотата на ***-аджиите!Айде, ОСТАВКА НА Олегарски И ЦЯЛАТА МУ ПАСМИНА "ЕКСПЕРИ"
274
3
 
21
 
! Отговори
джони преди 10 години
тая(като и гледам торбичките) е голям фен на бай Гроздан!
273
1
 
17
 
! Отговори
И аз.... преди 10 години
Още една сгафила! И да се премяташ, като хамсия на сухо, казаното е казано. Не можеш да го подмениш госпожо... Още един гаф и ще си ходиш...
272
2
 
12
 
! Отговори
md преди 10 години
A ytre si otiva i tq ,na vsi4koto otgore i ne govori pravilno ,da ima diktologi4en problem ,kak izobshto sa q izbrali za ministur -ama te ot kol i vuje gi subirat - za po nqkolko 4asa i posle out ,Minister za Edin Den .Jalki ,sme6ni ,glupavi iednodnevki.
271
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПротестиращНяма да позволим да махнат Ботев!
270
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаеш ли,ти къде си?Знаеш ли ,ти кои сме?Министър на нещо!