София протестира, в провинцията е тихо!

Предсрочни избори сега са безотговорен ход, каза Станишев пред Die Presse
Обновена: 24 юни 2013 14:52 | 24 юни 2013 13:25,
544
София протестира, в провинцията е тихо!
Снимка: БТА

Правителството се вслушва в хората, но предсрочни избори сега ще бъдат безотговорен ход, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за австрийския всекидневник Die Presse. Той призова да бъде правена разлика между София и провинциалните градове, където е тихо.

Според него ситуацията е различна, отколкото по време на февруарските протести и хората искат правителството да работи и да решава социалните и икономическите проблеми.

Станишев дава и своето обяснение за протестите от последните дни. „Три и половина години ние живяхме при авторитарно управление, при което беше потушавано всяко противоречие. Сега ситуацията е като експлозив в тенджера под налягане“, коментира той и допълва, че февруарските протести са били не само заради високите сметки на тока, но и заради усещането на хората, че държавата не прави нищо в техен интерес.

Червеният лидер допълва, че у нас нервите са оголени и при погрешно докосване реакцията е много силна. По този начин Станишев обяснява пред Die Presse реакцията след назначението на Делян Пеевски. Идеята за неговото назначение е, че той е решителен човек, допълни още лидерът на БСП.

Станишев отново признава грешката с назначението на Пеевски, но допълва, че правителството е научило урока си от нея. „Сега е важно да обърнем внимание на важните проблеми – цените на електричеството, борбата с бедността и възстановяване на икономиката – всички тези неща са в плана „Орешарски“, убеден е той.

Правителството със своите действия ще може да върне доверието на хората и ще покаже, че не е зависимо от олигарсите, коментира още Станишев. Пред изданието той посочва, че от 1 юли цената на електричеството е трябвало да бъде повишена с 20%, а вместо това ще бъде намалена с 5 на сто.

„Половината от българите, живеещи в бедност, искат правителство, което да се грижи за тях. Ето защо от юли ще увеличим майчинските, при това в много тежка бюджетна ситуация“, заявява още „червеният“ лидер и допълва, че по същия начин ще се действа и по отношение на бюрокрацията и корупцията, за да може икономиката да се възстанови.

Лидерът на БСП категорично отрече, че правителството на Орешарски разчита на подкрепата на "Атака". Този кабинет се подкрепя само от социалистическата „Коалиция за България“ и либералната ДПС. „Атака само се регистрира в парламента, за да може работният процес да върви“, обяснява Станишев и допълни, че ГЕРБ е „добре дошъл“ да се върне в парламента.

„България трябва да преговаря с ЕК за финансиране. Нужно е да се определят националните приоритети. Ние сме демократична партия и искаме към този процес да се включи и опозицията. Но тя от първия ден се обърна и показа, че не приема волята на народа“, коментира в заключение Сергей Станишев.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


544
Още по темата: Сергей Станишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
424
3
 
27
 
! Отговори
до 472 преди 10 години
Никак не е странно - просто февруарските протести бяха организирани от другарите, а сега няма кой да ги организира варненци.
423
4
 
21
 
! Отговори
турчин преди 10 години
като падне първия сняг ще ги видим селото варна как излиза на улицата,понеже сега се надяват на туризма
422
3
 
15
 
! Отговори
Varna преди 10 години
Няма нищо странно.... сега е разгара на сезона......
421
0
 
24
 
! Отговори
село Варна преди 10 години
Столицата на февруарските протести Варна не протестира.Събират се 200 членове на Герб,ама и те не са единни.Защо никой не анализира този факт?Не е ли странно от 100 000 Варненци на 3-ти март,сега няма никой.
420
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Какво да се лъжем?! Освен в София другаде почти няма протести, за разлика от предните, когато цялата страна беше на крак,...не че съм фен на Станишев, но е прав
419
1
 
8
 
! Отговори
Фалшив си преди 10 години
До П_Петров Много си фалшив,с тези реклами ми приличаш на платен ***-кътащ много пари и ползвайки безплатни реклами! Модерен комунист-бивш селски тарикат! Така се правят пари,като се правиш на жертва,лъжеш хората,заблуждаваш ги,а в същото време акумулираш огромни средства. *** от всякъде-приличаш ми на ония АЛО,АЛО!
418
3
 
7
 
! Отговори
Правиш РЕКЛАМА преди 10 години
До П_Петров Не си коректен! ***! ***!! Тук не е място за реклама!!!
417
6
 
13
 
! Отговори
az преди 10 години
То наглост ама чак толкова.Май без кръв няма да мине.
416
7
 
20
 
! Отговори
шоп преди 10 години
Станиши пак се опитва да манипулира хорицата като създава напрежение София<-->провинция, а през това време той да си покрадва тихом - мълком. Тъпанарите веднага се впрегнаха.
415
3
 
16
 
! Отговори
slav преди 10 години
този е хем *** хем наглец
414
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво Бойко. Добре ги редуцира селяните. Само БОЙКО.
413
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено, че в София ще протестират, защото тук са институциите , на село пред кръчмата ли ще протестират, освен това младежите от провинцията са в градовете.
412
12
 
11
 
! Отговори
гого преди 10 години
До vajnata в провинцията живеят ХОРА а в софия ***.
411
6
 
16
 
! Отговори
предупреждение! преди 10 години
В провинцията тлеее ярост особено след атаките срещу Цветанов и последвалине умопомрачаващи назначения и раздадени постове.......на игнорирани те
410
18
 
12
 
! Отговори
гого преди 10 години
шопи вие не сте българи
409
7
 
28
 
! Отговори
СЕЛЯНКА преди 10 години
Станишев е забравил ,че София не е България ,а столица и да внимава защото когато на селянин му причернее най удобното и вършещо работа е мотиката и лопата,хем копае хем рине.
408
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименВие СОФИЯНЦИТЕ сте болни мозъци. Вземете да си направите държава за интелигентните, красивите, усминатите, умните, успешните и т.н.
407
6
 
19
 
! Отговори
vajnata преди 10 години
Че то във провинцията неостанаха хора
406
0
 
2
 
! Отговори
Tirani, преди 10 години
vsue se morite! Ne se gasi tuj, 6to ne gasne! Lu4ata, 6to ja dnes gasite, tja na vulkan 6te da porasne! Ivan Vazov
405
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
софийската *** унищожи България. да знаете софиянец да е направил нащо значимо за България. всичко хубаво в тази държава е от "селяните", даже и в софия. а софийските маймуни искат селяните вън от България. няма такава проста ***.