Строихме комунизма, дострояваме демокрацията!

Първанов зове протестиращите да започнат диалог с властта
Обновена: 28 юни 2013 13:38 | 28 юни 2013 13:37,
56
Строихме комунизма, дострояваме демокрацията!
Георги Първанов. Снимка: Булфото

Случващото се днес идва да покаже, че демокрацията не е необратим процес и не може да кажем, че "сме построили демократичния строй", както навремето си позволявахме за един друг строй да даваме подобни оценки.

Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година.

Още по темата
"Смятам, че българинът има здраво чувство за историческа памет и може да отсее зърното от плявата. Това, че някои повтарят едни и същи номера до изтъркване (сега виждам, че Едвин Сугарев отново гладува) идва да покаже, че в свързаните с политиката има хора, които залагат на остротата, на агресията, на конфронтацията, защото не са силни тогава, когато нещата опират до реалната политика, до конкретните управленски действия", коментира той.

На въпрос за скандиранията на площада: "Червени боклуци", бившият държавен глава коментира:

"Подобни лозунги са лесни, интересни са за по-младата част, особено за онези, които посещават спортните събития. Мисля, че протестът само губи от това, че залага на подобни послания. Това подсказва известно изчерпване, въпреки че в хода на самия протест има някои лозунги и послания, които звучат оригинално", призна Първанов.

По думите му, за да има повече чуваемост, протестиращите трябва да търсят качествено новото. Тогава според него възможността за въздействие определено ще бъде по-висока.

"Не се чувствам обаче засегнат, защото знам, че зад червената идея, колкото и условно да звучи това, стоят стотици хиляди честни, почтени хора, които са дали всичко от себе си, за да изглежда България днес така. Това, че и от едната, и от другата страна има калпави ръководители, не е основание да заклеймяваме или да слагаме негативен етикет на цяла една общност. Това е един от уроците на демокрацията, които аз съм прочел", твърди Георги Първанов.

Според него на площада няма да се приемат решенията, важни за живота на хората.

"Ние виждаме искания от страна на протестиращите, които се свеждат единствено до промени в Изборния кодекс. Аз съм сигурно един от първите, който започна сериозният дебат за промяна на политическия модел, още през 2008 г. Бях привърженик на едно разделяне на избирателната система 50 на 50 (този модел, който сега предлага проф. Константинов, който тогава впрочем беше резервиран към моите предложения). Вместо това се появиха едни 31 мажоритарни кандидати, които показаха една силна деформация на идеята. Сега е нужен сериозен дебат по това какви дефекти е показало прилагането на една или друга идея, а за това си трябва време", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За прости политици трябва прости лозунги, за да ни разберат. Така че "Червени ***" мисля е много на място.
19
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гоце Трипера да ходи на лов и да не се обяснява. Просто е жалък.
18
1
 
4
 
! Отговори
Az преди 10 години
До лумпенTe излязоха, - диалог да има?
17
16
 
8
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 10 години
Господин Първанов да застане пред БСП, да се махнат от властта ДПС , Станишев, Цветанов и Сидеров и аз ще подкрепя ново правителство на БСП , макар, че бях твърдо към десните партии
16
7
 
16
 
! Отговори
Иван Костов преди 10 години
И аз бях от БКП с патетични слова за Социализъма в вестник Работническо Дело.Ние всички политици на Прехода имаме една Майка -а това е най важното.
15
2
 
8
 
! Отговори
лумпен преди 10 години
Не би ли трябвало призива за започнат диалог да е към властта, а не към протестиращите. Хората вече излязоха и задават въпросите си. Да излязат и депутатите с отговорите!
14
6
 
20
 
! Отговори
zarenkov преди 10 години
"..стотици хиляди честни, почтени хора, които са дали всичко от себе си, за да изглежда България днес така". От Сирищник такъв изглед на България може и да ви устройва, но както е казало кучето: "Всеки си има вкус и си облизало ***."
13
8
 
37
 
! Отговори
Хм преди 10 години
Гоце, не пизди!!Скрий се там сред *** на историята и не се обаждай повече!
12
34
 
15
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 10 години
За няколко дни Станишев постигна няколко цели-намаляване цената на тока, отмяна на данък "колиба", осигуряване на над 100 милиона за намаляване на младежката безработица.Браво
11
15
 
26
 
! Отговори
dianka.babe преди 10 години
Е как така, г-н Първанов не виждате конкретни искания у протестиращите? Нима назначенията, които правителствата прави всеки ден биват одобрени от тоя народ? Нима всички гафове, които правите, откакто управлявате са приемливи? И нима мислите, че с покачване тук-таме на някакви суми, ще замажете очите на хората, че управлявате по народному? Няма такова нещо! Хората знаят, че не ставате и затова ви гонят!!! Чуйте ги!
10
15
 
6
 
! Отговори
Жоро-Главата преди 10 години
Да но аз пораснах и сега вия бия и мачкам с черния си джип затова че тогава а и сега сте били наивни балъци с заплати 400 лева.Do you understand me?
9
7
 
5
 
! Отговори
Жоро-Главата преди 10 години
Моят татко Стоил Славов го убиха защото беше бизнесмен на прехода с много пари.Аз израснах в тази демокрация -разглезен и с преимущетво още от малък което ми вмениха моите родинини в предвид че вие сте с по 3 висшета но балъци в майката родина България.От малък помня бях на 7-8 годинки когато вие тук по форумите пишехте че децата нямат вина за родителите си че са били мутри.
8
14
 
26
 
! Отговори
Катър преди 10 години
Оххх тоя червения закостенял *** намери какво да каже. Ходи си ловувай на вилата и поне не се показвай. Диалог има когато има желание от двете страни - когато ние народът искаме диалог вие само лъжете, когато ви кажем писна ни да лъжете искате диалог. Не става така.ХОДЕТЕ СИ!!! Това е диалог.
7
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гоце ловеца на архари да си гледа собствената прогнила партия-шайка престъпници. Протестиращите са умни хора и много добре знаят какво да правят.
6
7
 
19
 
! Отговори
дясна преди 10 години
Едно е социална партия, каквато всички, дори десните искаме да има, друго е мафиотска организация, каквато имаме в парламента - в 4те й разновидности.
5
20
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БКП 45 години строи комунизма и се провали. Същите червени *** от 23 години строят демокрацията която е пълен провал. Това е така защото БКП/БСП/ДПС/СДС/АТАКА са си просто престъпници обединени в обща идея за кражба под прикритието че са партия. Затова сме по улиците Първанов. Не ви искаме. Отивайте някъде в Русия, Северна Корея, Куба, Венецуела и си тройте там каквото си поискате.
4
11
 
16
 
! Отговори
Непротестиращ преди 10 години
Пиночет трябва тука !
3
16
 
12
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 10 години
Аз също съм от БКП с книжка каквато много протестиращи сега са нямали.
2
9
 
28
 
! Отговори
1 преди 10 години
нашия комонизам беше наи зле даже не можеше да патуваме до други комонистически страни и са ако вие ше ми създавате демокрация е нема нужда. Е това е да отидеш на работа и да не искат и да седиш. И да викаш протестираштите са *** и като разговарят с тях се оказва че са се интелегентини хора програмисти фишисти занаячи
1
9
 
42
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
Какъвто комунизма ви такава и демокрацията градена от червени разбойници и крадци на народа!