Социалният пакет е насочен към определена група хора

Специалист коментира мерките за ефективност в дългосрочен план
30 юни 2013 19:14,
78
Социалният пакет е насочен към определена група хора
Снимка: архив Ройтерс

„Социалният пакет в кабинета „Орешарски“ е ясно и целево насочен към една определена група хора в страната, каза в ефира на Bulgaria On Air Веселин Моров, изпълнителен директор на ИП „Реал финанс“. „Проблемът е в самата същност на мерките и ефективността им в дългосрочен план“, каза още той.

По думите му субсидираната заетост, енергийните помощи и тези за майките всъщност няма да подобрят по никакъв начин икономическата ситуация и социалния статус в страната. „Жизненият стандарт не може да се подобри с еднократни мерки. Всички знаем, че след тях няма да имаме подобряване в следващите 3-6 месеца“, категоричен беше Моров.

Решенията за замразяването на пенсионната възраст, както и възможността за пенсиониране без необходимия стаж не са пенсионна реформа. Те не биха дали някакъв краен резултат върху системата“, каза той. Според него в настоящата политика би трябвало да се търси по-скоро социалният ПР ефект.

„Необходима е пенсионна реформа, за която бяха предприети малки стъпки в последните години, но действията на управляващите ги блокират и се връщаме обратно в изходна позиция. Сигурно е, че тя ще отнеме време, но за да стане трябва да започне сега, коментира Моров.

Според него замразяването на пенсионната възраст няма да помогне за справянето с младежката безработица – идея, лансирана от премиера Пламен Орешарски. „Решението за справяне с липсата на препитание сред младите не е в ограничаването на друга група хора от работа, а в образованието“, твърди той.

„Необходима е обвързаност на образованието с бизнеса, а след това въвеждане на конкретни мерки за стимулиране на наемане на хората от тази група, която расте, защото няма квалифицирани кадри“, обясни Моров.

Според него най-важното в момента е да разберем коя е спирачката за икономическата активност.

„Намаляването цената на електроенергията с 5% от първи юли е решение, което ще доведе до сериозни проблеми след себе си, като трупане на дългове. Трябва да видим по сериозна намеса на държавата от популисткото нзмаляване на цените на тока“, заключи Моров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
17
 
! Отговори
в преди 10 години
До genadiспоко, на *** всички *** дават пари - червени, сини, пембени и сякакви други комунисти. а *** са верен електорат не на БКП - а на тоз дето плаща
45
3
 
13
 
! Отговори
До46 преди 10 години
С какво се " бориш и справяш" прав е 42 бягайте и си уреждайте живота някъде другаде! Да тъжно е , но се живе само ВЕДНЪЖ!!
44
7
 
19
 
! Отговори
genadi преди 10 години
Червените *** ще дават пари на ***- най-верен електорат на БСП
43
2
 
13
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Поднаяния и милостиня не стабилизират икономическото положение на бедните.Българската икономика трябва да излезе на светло - всички трябва да работят по ясни трудови договори.Въпреки ниския 10% данък, в България се укриват данъци в големи размери. Краде се ДДС за несъществуващи дейности и разни други подобни измами с документи - контрол и на контролиращите органи. Администратори на по-ниско ниво, които добре са си смазали машинката за приходи под масата - вън.Този списък е дълъг...
42
9
 
31
 
! Отговори
Kolio преди 10 години
Казвам ви аз, след управлението на тези *** държавата ни може да се обяви във фалит! Тези мерки по никакъв начин не стимулират икономиката, всичко е едно за сметка на друго. Социалните мерки са насочени към *** - основния електорат на червените ***.
41
5
 
7
 
! Отговори
do ами сега преди 10 години
ако всички са като теб,наистина жалко за България,НО не всички мислим по този начин,а се справяме и борим и без вуйчо владика.да знаеш,че и в белите държави не хвърлят боб за нас,след като римляните ни спретнаха "перфектната"репутация на българи.ще става все по зле и по зле.казвам то го от личен опит.
40
10
 
34
 
! Отговори
Ивайло Атанасов преди 10 години
Поредният социален пакет - намаляване на тока с 5% (което за 50 лв. месечна сметка е 30 лв. на година) е с 2 основни цели - привличане на малцинства и запазване на статуквото. Никой от престъпната клика в парламента не говори за генерални реформи - на тях просто им трябваше да се докопат до властта, тъй като са нейни крайни консуматори. Тези хора нямат програма - за 1 седмица натвориха толкова глупости, колкото Борисов не направи за целия си мандат. Пеевски, Белене, пушенето, узаконяване на гета
39
3
 
33
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 10 години
Да му мислят тия които работят и си плащат данъците .
38
8
 
33
 
! Отговори
ami sega преди 10 години
Много ме натъжава в последно време какво става в БГ. Според мен няма да се оправим. Наистина тярбва да се бяга оттук. Това не е нормална държава.АД!!!! И без това ще сме първата *** държава. Скоро ари видерчи БГ. И през глава към някоя по-нормална старна. Жалко за истинските патриоти и големи БЪЛГАРИ от далечното ни минало, дали живота си или творяли за тази страна......... БГ и всички велики българи от миналото, ще останат далечен свиден спомен.
37
9
 
28
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
До гост5За работещите хора ще има по-високи осигуровки и по-високи данъци. Те и без това са малцинство.Сегашните управляващи взеха да мислят за новите си бъдещи избиратели и да им отпускат привилегии, а сметката да се плаща от работещите, който след работа ходят да протестират.Дано скоро си подадат оставката.
36
8
 
40
 
! Отговори
И ДА ЗНАЕТЕ, преди 10 години
ТЕЗИ КРАДЛИВИ НЕКАДЪРНИЦИ ЩЕ ФАЛИРАТ ДЪРЖАВАТА!
35
8
 
38
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Според ОЛИГОФРЕНСКОТО ни правителство гласа на работещите не трябава да се чува.
34
8
 
45
 
! Отговори
гост5 преди 10 години
Да социалният пакет е за ***, безработни и пенсионери.А за нас хората от които се взима нищо.
33
3
 
10
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
ПОЗДРАВЯВАМ всички УМНИ хора с Gamma Ray - Introduction (Illuminati)
32
6
 
35
 
! Отговори
Ивайло Атанасов преди 10 години
Адски ме боли когато го казвам, но за близо 1330 години Българска държава - около 650 сме били под робство. И може би с право сме били! Ходя всеки ден на протестите пред Министерски съвет, но като гледам колко апатични българи има, които само седят пред телевизора и недоволстват от текущото си положението, мога да кажа само - сами сте си виновни за това което ви се случва. С революция в Интернет - доникъде. *** народ - слаба държава, така е като не си отстоявате интереса!
31
2
 
32
 
! Отговори
j преди 10 години
Ясно е,че мерките са за електората, с чиито купени гласове получиха не малка група депутати в парламента.Не може да стимулираш трайно безработни, към които текат пари по всякакви програми за интегриране и в крайна сметка резултатите да са едни и същи-неграмотност, отпадане от системата на образование, липса на желание за работа и огромна жажда да бъдат издържани от и без това малкото работещи и реално осигуряващи се.Ще намаляваме докато аз имам едно дете, ромката вече е с 6 напред.
30
6
 
26
 
! Отговори
Асенчо преди 10 години
Оппаааа!И това НС РОДИ!и ВДИГНАХА ОЛЕЛИЯ ДО бОГА,ЧЕ СА НАПРАВИЛИ нещо мноооооого голямо?!Да,ама НЕ СЕ ЧУВА НИКОЙ да вика:"Бравооо!" Оти тъй,бре управляващи господа?!За що ли протестите ПРОТИВ ВАС стават все повече,под различни форми и което е по-важно-НЕ ПРЕСТАВАТ!М-да,въпросът за ВАШАТА ОСТАВКА нещо не ви е по теркя и не подлежи на обсъждане според вас?! Ето тук имаме едно мнение-и ние казваме,че не подлежи на обсъж дане-НАРОДЪТ ВЕЧЕ ГО Е РЕШИЛ!Я пуснета пак Сидер-ага с бабаитите му и вер селям
29
35
 
8
 
! Отговори
Лиде преди 10 години
И на какво базира мнението си въпросният господин? Абсолютно вярно е, че замразяването на пенсионната възраст е win-win ситуация при която хем човек се пенсионира по-рано, хем може млад да си намери работа. До какви дългове ще доведе намаление на цената на тока? По-скоро ще намалеят злоупотребите.
28
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aз имах ниски доходи, но за това винях единствено себе си. Научих език, компютърна грамотност и то съвсем сам, взех се в ръце и вече нямам "ниски доходи". Във времена на развити интернет, свободно достъпна информация и свободно движение на хора, пари и стоки, ако се оплакваш, че нямаш пари, трябва да търсиш проблема единствено в себе си. А не да чакаш някой да дойде и да те "оправи". Размърдайте си задниците, учете и работете, а не чакайте на готово.
27
37
 
19
 
! Отговори
outsider преди 10 години
До "БГ": Правителството на ГЕРБ не увеличи нито пенсиите, нито социалните помощи. От това намаляха ли ***? Не, нали. Намалява българския етнос. Да продължава ме ли по същия начин докато се стопим съвсем? А това за бея и т.н. е толкова плитко, че повече няма накъде. Ако всички бяха излезли да гласуват на изборите състава на парламента щеше да е друг. Но сега точно на тези, които не гласуваха правителството не им харресва, и ходят да надуват свирките като селски панаир.