Социалният пакет е насочен към определена група хора

Специалист коментира мерките за ефективност в дългосрочен план
30 юни 2013 19:14,
78
Социалният пакет е насочен към определена група хора
Снимка: архив Ройтерс

„Социалният пакет в кабинета „Орешарски“ е ясно и целево насочен към една определена група хора в страната, каза в ефира на Bulgaria On Air Веселин Моров, изпълнителен директор на ИП „Реал финанс“. „Проблемът е в самата същност на мерките и ефективността им в дългосрочен план“, каза още той.

По думите му субсидираната заетост, енергийните помощи и тези за майките всъщност няма да подобрят по никакъв начин икономическата ситуация и социалния статус в страната. „Жизненият стандарт не може да се подобри с еднократни мерки. Всички знаем, че след тях няма да имаме подобряване в следващите 3-6 месеца“, категоричен беше Моров.

Решенията за замразяването на пенсионната възраст, както и възможността за пенсиониране без необходимия стаж не са пенсионна реформа. Те не биха дали някакъв краен резултат върху системата“, каза той. Според него в настоящата политика би трябвало да се търси по-скоро социалният ПР ефект.

„Необходима е пенсионна реформа, за която бяха предприети малки стъпки в последните години, но действията на управляващите ги блокират и се връщаме обратно в изходна позиция. Сигурно е, че тя ще отнеме време, но за да стане трябва да започне сега, коментира Моров.

Според него замразяването на пенсионната възраст няма да помогне за справянето с младежката безработица – идея, лансирана от премиера Пламен Орешарски. „Решението за справяне с липсата на препитание сред младите не е в ограничаването на друга група хора от работа, а в образованието“, твърди той.

„Необходима е обвързаност на образованието с бизнеса, а след това въвеждане на конкретни мерки за стимулиране на наемане на хората от тази група, която расте, защото няма квалифицирани кадри“, обясни Моров.

Според него най-важното в момента е да разберем коя е спирачката за икономическата активност.

„Намаляването цената на електроенергията с 5% от първи юли е решение, което ще доведе до сериозни проблеми след себе си, като трупане на дългове. Трябва да видим по сериозна намеса на държавата от популисткото нзмаляване на цените на тока“, заключи Моров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A kvo stana SAS rabotnite mesta i SAS zaplatite na 1000 i pensiite na 500
5
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Експерт от "отворено общество"-това е виц:)))))))))
4
6
 
78
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
"Социалният пакет е насочен към определена група хора" - ***.
3
5
 
63
 
! Отговори
ivailo.atanasov.102 преди 10 години
Толкова сте смешни!!!Ние добре помним,вчера какво обещавахте щедро!!!Лъжци!!!
2
6
 
65
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
,,ШОКОЛАДОВИТЕ БЪЛГАРИ,, ...ПАК НАМАЗАХА.....
1
11
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Социалният пакет е насочен към определена група хора .... да към търтеите, пиявиците и всички *** дето само цоцат от държавата .... Терминал 2 е единственият правилен избор!