Не искаме подкрепа от "Атака", оправда се Станишев

Лидерът на БСП не харесвал "проявите" на Сидеров
246
Не искаме подкрепа от "Атака", оправда се Станишев
Снимка: Булфото

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че правителството на Пламен Орешарски има доста ясна разграничителна линия с "Атака", защото националистическата партия не е подкрепила кабинета при гласуването му в пленарната зала.

Така той отговори на думите на председателя на групата на социалистите и демократите (С&Д) Ханес Свобода, който по-рано днес поиска от кабинета да се разграничи от всякакви действия и от политиката на "Атака".

Като доказателство за това Станишев посочи и факта, че националистическата формация няма нито един представител в ръководството на парламента.

"Те нямат и заместник-председател на Народното събрание, какъвто по традиция има всяка парламентарна група", добави той.

Още по темата
Червеният лидер припомни и думите си от нощта на изборите на 12 май, когато каза, че БСП не може да се коалира с "Атака" заради идеологията й.

Станишев призна, че не харесва не само идеологията на националистите, но и част от проявите на симпатизантите на "Атака" и лично на лидера й Волен Сидеров.

Като конкретни примери Станишев посочи скандала, който предизвика Сидеров по време на последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, както и обидите на лидера на националистите към журналисти, които ги нарече "платени жрици".

Той коментира още, че очаква Европейската Народна партия (ЕНП) да призове ГЕРБ да участва като опозиция в парламента и да изразява силни позиции, за да оказва влияние на работата на парламента.

Във връзка с предстоящата дискусия за ситуацията в България в Европейския парламент, инициирана от ЕНП, очаквам от Европейската народна партия да се изговорят много несправедливи обвинения, допълни той.

Лидерът на столетницата настоя, че със сигурност искането на премиера Пламен Орешарски за актуализация на бюджета и взимането на заем ще е добре мотивирано.

"Правителството трябва да представи ясно своите аргументи за изпълнението на бюджета и за прогнозата. Вярвам че правителството ще представи много сериозна мотивация, за да поиска актуализация на бюджета. Един от приоритетите на правителството е разплащане с бизнеса и подкрепа на малките и средни предприятия, убеден съм че премиерът и финансовият министър ще направят всичко възможно да нямаме голям дефицит", каза Станишев. 

БСП прави разчети с колко да се намалят субсидиите на партиите, стана ясно още по време на редовната пресконференция на социалистите. Това обаче ще важи за всички, а не както предвижда приетото на първо четене от правната комисия предложение на "Атака" в Закона за политическите партии да отпаднат изцяло субсидиите само за извънпарламентарните сили.

"Ние обсъждахме в парламентарната група - да се намалят субсидиите на всички партии – и на парламентарно представените и на извънпарламентарните партии. Не смятаме, че трябва да се премахне субсидията на непредставените в парламента", посочи Станишев.

Той не посочи точно с колко трябва да се намалят субсидиите, защото, по думите му, това е въпрос на формули.

В коментар на изявлението на председателя на парламента Михаил Миков, че медиите допринасят за ескалиране на напрежението с начина, по който отразяват протестите, Станишеш днес обяви, че Миков е говорил емоционално, но и и до известна степен правилно, "защото медиите допринесоха за истерична среда около парламента миналата сряда, представяйки нещата не точно, както стояха. Но никой не е спечелил от каране с медиите. Защото медиите не са четвърта власт, а първа власт", отсече той.

Сергей Станишев каза още, че социалистите ще искат още тази седмица парламентът да разгледа въпроса за отстраняването на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков, съобщи депутатът д-р Емил Райнов.

Според него има достатъчно основания за това, защото са установени нарушения в касата.

Освен това щатът е раздут, защото Цеков е назначил нови 350 души, колкото е администрацията в едно средно голямо министерство, пресметна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
17
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
До Късата паметАбе какво го Дръгнеш този Борисов.За него никой не говори ама на вас комунистчетата като ви дадът един лист с 5 точки и вие ги четете една след друга независимо за какво се говори.Поредното доказателство,че всички сте откачени
75
2
 
13
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
До Късата паметАбе какво го Дръгнеш този Борисов.За него никой не говори ама на вас комунистчетата като ви дадът един лист с 5 точки и вие ги четете една след друга независимо за какво се говори.Поредното доказателство,че всички сте откачени
74
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Болен е за сексуална употреба на големите партии.Първо ГЕРБ.После направиха оргия с ДПС и БСП." След еване нема каене"- имаше едно видео!
73
9
 
8
 
! Отговори
Леваци преди 10 години
- Е кво сега? Излъгахте хората да махнат Хуманния Комунизъм, при който 90 % живееха добре, а 10 % не. За да го смените с Тоталитарна Лъже Демокрация, при която 10 % живеят добре и 90 % се чудят как да свързват двата края. И то под предлог, че е срамно да устоява човек Комунизма, а е по-модерно да се говори за Демокрация и за няк"ви "Десни", които всъщност се оказаха пълни Леваци...
72
1
 
21
 
! Отговори
К О Н С Т И Т У Ц И преди 10 години
КОНСТИТУЦИЯЧл 11 ал 4 НЕ МОГАТ ДА СЕ ОБРАЗУВАТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ НА ЕТНИЧЕСКА ОСНОВАРУСКАТА И ТУРСКАТА ПАРТИИ ДА СЕ РАЗФОРМИРОВАТ
71
1
 
22
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Идеално е, че не искате покрепа от Юруш! Спрете да плащате на новообрязания ениар гьотферен сидер ага и правитеслтвото пада. Следват нови избори и скритата тройна коалиция я измитаме.Писна ми от червени заплахи и номера. От социялна политика за *** не се нуждаем. Нуждаем се от нови хора и свобода! Заеми ще ми теглят, бюджета ще преправят - хайде баста от тука!Оставка на това "експертно" правителство!Бойкот на медиите на Пеевски!Да живее България!Никога не бих гласувал и за Юруш!
70
0
 
27
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
В политиката много отдавна съществува една вечна максима. Тя гласи "Няма вечни приятели, има вечни интереси". Ето този хамстер на снимката е живото олицетворение. БСП, ДПС и правителството им зависи от златния глас на Атака за кворум в парламента и затова никой от двете партии не порицава Болен за действията му.Но и двете партии не харесват Атака.Интересът за запазване на властта събира БСП, ДПС и Атака заедно. Колкото и да отричат, те в момента са скачени съдове. А този като говори-не слушайте.
69
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пред медиите не му иска подкрепата, под масата си плаща за нея...това е истината.
68
0
 
24
 
! Отговори
пфффф преди 10 години
абе тая мишка освен да се оправдава и извинява друго може ли???и за заема ще се извинява,след време,като изчезне по веригата им.
67
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Серго, тия хора са на площада заради теб, а не заради Сидеров! Търси си нова работа, момче- гафът ти с Пеевски е непростим! Ако не напуснеш БСП, ние ще я напуснем, но да ни правиш на маймуни- няма да ти позволим! И Мониката си вземи, не я щем НИКАКВА!
66
1
 
35
 
! Отговори
Осъзнал се преди 10 години
Значи до оня ден бюджета беше на излишък и можеше да се съберат още 1 млрд лева от акцизи, а днес видиш ли изведнъж трябва заем. Чак сега разбрах в какво точно се състои "плана орешарски" - теглят 2 000 000 000, раздават една десета част от тях социално слабите(все пак трябва и някаква подкрепа да си осигурят), останалите прибират, а после да му мислят шараните дето ги оставихме да управляват. От малък мразя насилието и предпочитам дискусията, но мисля че сега преживявам КАТАРЗИС.
65
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох какво меко и срамежливо изказване!
64
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 10 години
Sego, izvadi si glavata ot pqsuka, pred vsi4ki e lusnal goliq ti zadnik!!!!!!!!! Sider i Mestan( Dogan) mu se izrejdat i nqma kraj i nqma kraj.............
63
0
 
19
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
След малко в Европарламента ще има дебат за България. По канал 3 го дават директно.
62
0
 
18
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Оставка, кагебистче, нали с тяхна помощ състави правителство.НЕ ВАЛЯЙ ДУРАКА, ЕБ ТВОЮ МАТЬ!
61
0
 
19
 
! Отговори
49! преди 10 години
Все се чудя защо на БСП остриетата са три жени, Майчето, Илияна и Корнерия?!
60
0
 
23
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 10 години
Лелеееее този колко е смУешен :)))Днес му набиха канчето да заявят ясно това и той не се бУави, да се покаже на послушен.Искат да го вкарат в правия път, ама като му вкараха крив как да стане?
59
0
 
27
 
! Отговори
МИРО преди 10 години
СерГей,НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ ХОРАТА С РАЗЛИЧНА СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ,НО ТИ СИ И НАГЪЛ,И ЛЪЖЕЦ,И ПРЕДАДЕ МНОГО ХОРА.ТОВА НИКОЙ НЯМА ДА ТИ ГО ПРОСТИ,ТЕ И В ЕС СКОРО ЩЕ ТЕ РАЗБЕРАТ КАКЪВ СИ И КОЛКО СТРУВАШ.
58
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
блокиране на кръстовища, линии, магистрали, граници. да си върнем България. ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ
57
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Извинете се бе, извинете се за вековната мръсотия и мародерства на баба ти столетницата над собственнарод, безроднико, и се скрийте в миша дупка да не ви виждаме и чуваме повече. Каква власт бълнувате , какви пет лева. Кои сте вие да ви се дава власт. Давате ли си сметка? Ясна ли ви е картинката каква сте *** крадлива и воняща? На какво още се надявате, *** нагли. На баламите? Те умряха още в Балканската война. Не поглеждате ли към улицата? Тя за вас е никой и нищо, нали? Ресто...