Спират парите на научния фонд заради куп нарушения

Клисарова иска оставки на Изпълнителния съвет
Обновена: 3 юли 2013 15:58 | 3 юли 2013 15:32, Веселина Йорданова
9
Спират парите на научния фонд заради куп нарушения
Снимка: ЕК

Образователният министър проф. Анелия Клисарова ще поиска оставките на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания”.

Вчера оставка подаде управителят на фонда акад. Владимир Овчаров с мотива „лични причини”. Той оглави звеното през февруари тази година след проверка от Инспектората към Министерския съвет, при която бяха открити пропуски в работата и дейността на Фонда. Скандалът доведе и до оставката на тогавашния образователен министър Сергей Игнатов.

По направените тогава препоръки обаче не са взети никакви мерки, заяви Анелия Клисарова. Сред нарушенията са нееднакво прилагане на критериите за подбор на проектите, класиране на проекти за финансиране с по-ниски точки от други, класиране на проекти, които не отговарят на приоритетните области, които са обявени, липса на правила за работа на комисиите и на Изпълнителния съвет и др.

Временно ще бъде спряно отпускането на средства от Фонда за нови проекти до завършването на проверки за правомерността на финансирането с правилата за отпускане на държавни помощи. Ще продължат да се дават обаче средства за вече започнали проекти.

Във фонда липсват схеми и правила, които да гарантират законосъобразното изразходване на средствата и трябва да се изработят такива, каза още министърът.

„За периода, откакто съществува – 1 януари 2011 година досега, Фондът не е уведомил Министерството на финансите за административните схеми за подпомагане”, каза Клисарова и допълни, че за това сериозно нарушение бихме претърпели санкции, които ще отговарят на средствата за фонда ”може би две-три години последователно”.

Предстои проверка във Фонда от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
:( Продълж. на 8 преди 10 години
Докато беше партийна секретарка,това женище не беше научен сътрудник,нямаше научна степен, но точно тя пречеше на кариерното развитие на едни и стимулираше катапултирането на други.Разбира се,беше нечия маша. Беше еталон за злоба и простотия!Когато станаха промените, на бърза ръка я хабилитираха /тогавашният Закон за научните степени и звания позволяваше това/.Оставиха я на работа след като навърши 65г.Умря "на поста си", а една от фаворитките й, също зла и проста, зае нейното място в този фонд!
6
0
 
0
 
! Отговори
:( преди 10 години
"... нееднакво прилагане на критериите" - ами че това е основният принцип, по който се работи в БАН! Как тогава да не бъде прилаган и във фонд "Научни изследвания"?! Вие знаете ли колко БАН-аджии заседават там и отсъждат чий проект да бъде финансиран и чий - не?И най-важното, имате ли представа какви хора изпращат някои от институтите като свои представители, за да разпределят парите от този фонд? Допреди няколко години там заседаваше една бивша партийна секретарка от времето на соца /продълж./
5
10
 
10
 
! Отговори
kork преди 10 години
ццц. те герб като крали крали за световно. сега затова се опитват да избягват от отговорност, предизвиквайки платени протести или саботирайки държавата, като ен ходят на работа.
4
2
 
6
 
! Отговори
****** преди 10 години
Трябват пари за ***.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само да напомня , че това е наследство от предишният кабинет ... те се имаха много с БАН
2
5
 
14
 
! Отговори
деде преди 10 години
Поредната простотия. Сега спират парите на фонда за финансиране на проекти които съвсем не справедливо не бяха класирани през 2012. А на финансираните проекти през 2012 с хиляди нарушения които се посочват в доклад на фонда не се налагат никакви санкции. Е*ати правителството. Е*бати министър ката. Оставка веднага
1
4
 
27
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
почнаха да ни спират един по един фондовете....