От щаба на Кунева: Страх от реформи тресе кабинета

"С актуализация на бюджета българите ще задлъжнеят повече"
Обновена: 4 юли 2013 10:13 | 4 юли 2013 10:12,
46
От щаба на Кунева: Страх от реформи тресе кабинета
Снимка: архив, Dnes.bg

Поведението на кабинета „Орешарски“ е изключително опасно и показва липсата на експертиза за овладяване на ситуацията и страх от истински реформи. Неминуемо българските граждани ще задлъжнеят още повече при това управление. С такава позиция излязоха днес експерти от икономическия екип на „Движение България на гражданите“ по повод информацията на правителството, че предстои актуализация на бюджета.

„Видимото задкулисие при съставянето на настоящия кабинет гарантира, че актуализацията на бюджета ще бъде сведена единствено до купуването на обществена индулгенция за сметка на всички нас, данъкоплатците, а няма за цел провеждането на истински реформи в рухващите сектори на здравеопазването, образованието, сигурността, пенсионно-осигурителната система“, се казва още в позицията на икономистите.

Експертите подчертават, че в бюджет 2013 има заложени бомби и че както макрорамката му, така и самата му структура са нереалистични.

Те напомнят, че са предупредили правителството на ГЕРБ, но мнението им е било посрещнато с познатата доза арогантност.

Според икономистите от екипа на Меглена Кунева настоящото правителство на БСП, ДПС и „Атака“ също не разбира, че отговорна социална политика не означава изразходване на средствата на данъкоплатците, а извършване на отговорни обществени реформи. Експертите са категорични, че бюджетът касае всички граждани и настояват да има широк обществен дебат, преди да се пристъпи към обявената актуализация.

Бисер Манолов от икономическия екип добави, че финансовите пазари са намалили доверието си към настоящото правителство, което е логично отражение на стихийните изявления на Министерството на финансите.

Повтарянето на мантрата за ниската задлъжнялост на България спрямо брутния продукт е приказка за наивници, каза още той и допълни, че при всяко ново емитиране на държавен дълг оттук насетне цената на ресурса ще поскъпва видимо. Последното ще намери отражение и в цената на кредитния ресурс на вътрешния пазар и по този начин ще влоши още повече бизнес климата в страната, прогнозира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
16
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Пръмова - къде се обажда тая долна комунистка - СОРОСОИДКА? Всички реформи на *** значат провал - реформа в здравеопазването - провалреформа в армията - провал реформа в образованието - провал реформа в пенсионната система - провал Навсякъде целенасочени провали, с цел затриване на България.
12
4
 
22
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Точно така ще стане. Комунистите ще емитират около 2 милиарда лева дълг, който ще се плаща с нашите данъци. Емитирането на дълг ще повиши лихвите, а това ще съсипе малкото останал бизнес. Това ще намали приходите и евентуално ще предизвика повишаване на данъците, което ще докара нова вълна от фалити и удвояване на безработицата и така, докато държавата фалира за пети път, както става винаги, когато управляват комунистите.
11
6
 
19
 
! Отговори
Човек преди 10 години
До До AdamЗа десет дни новите министри разбраха и локализираха проблемите в министерството и болниците.Разбраха,че там не работят техни хора,чудо работят хора които си гледат работата ,но не са техните/зетове,баджанаци и т.н./затова смяна.........
10
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пръмова, не-Пръмова - колкото и да ривете, това е обективната истина и позицията й е адекватна!Заробват ни с нови дългове за да качат помощите на ***!
9
5
 
20
 
! Отговори
mirorim преди 10 години
охххх, този нейния щаб е такава воня... тъмно червена воня...
8
1
 
10
 
! Отговори
До Adam преди 10 години
Адаме, и какви са тези непопулярни , но "положителни" промени в здравеопазването - всеки да си плаща за здравето според възможностите, а на държавата хич да не и пука и да абдикира от ОСНОВНО свое задължение и хуманност, това ли е за теб положителното?
7
7
 
40
 
! Отговори
1 преди 10 години
Естествено, че кабинетът няма никакви намерения за реформи, те са дошли да крадат и ни го демонстрират всеки ден. И О'грешарски, и Гея казаха,че им трбяват 6 мес.-1 год. да управляват. Нали се сещате, че за толкова време не се правят реформи, нали се сещате, че изобщо няма намерения и стратегия за реформи, хората искат време за комисионни и крадене! Има ли още заблудени, които не го разбраха? Всеки ден с тези на власт е загробване на страната! И не, не съм фен на ГЕРБ, не съм гласувала за тях.
6
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Охххх да приемат по-скоро закон за спиране на субсидиите под 4%, такъв цирк ще настане от подобни политически трупове.
5
21
 
18
 
! Отговори
Феникс преди 10 години
Ех,кaзвaх aз че Костов нaесен със свещ ще го търсим.Aмa нaродa не е дорaсъл зa кaчествено упрaвление .С прaво се оттегли човекa.Колко ли Кaлинки ще ни зaливaт от тук нaсетне?!?
4
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коя беше Кунева? Гласоподавателите не и ли показаха къде и е мястото на изборите,че да продължава да ни натрапва неприятното си присъствие? Кунева не разбра ли,че колкото и медийно присъствие да си купува с парите на олигарха Прокопиев,никой е я иска тя и старите муцуни около нея да участват в управлението на България?
3
11
 
32
 
! Отговори
Пръмов преди 10 години
Много хубаво е, че Куневистите не влязоха в Парламента. С нейния икономически екип от профани, далече от проблемите на икономиката и България щеше направо да закопаят за пореден път България. /За справка си спомнете икономическите "постижения" на царските и БКП икономистчета от нейното котило/.
2
10
 
25
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Кунева-Зеленогорски,Вълчев....муахахахаха!!!Кои *** бяха още?:)
1
6
 
43
 
! Отговори
velijana преди 10 години
Какъв щаб на Кунева-тя мадам Пръмова нали беше подала оставка!