Нашето поколение няма да се откаже!

Журналистката Мария Петкова от Кайро за протестите в България
8 юли 2013 19:03, Елка Василева
49
Нашето поколение няма да се откаже!
Поколението на "децата на прехода"е носител на надеждата. Снимка: Булфото

Протестите, които последваха назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, бяха предсказуеми, пише журналистката на свободна практика Мария Петкова, която живее в Кайро и чийто текст е поместен на сайта на телевизия „Ал Джазира“.

Още по-предсказуем обаче бе опитът както на управляващата коалиция, така и на опозиционни политически сили да разцепят общественото недоволство и да се възползват от него. Настоящата политическа поляризация в България обслужва само една цел - да заличи от паметта на недоволните граждани факта, че сегашната криза в страната е резултат от провала на целия политически елит, а не само на една партия. Целта е недоволните да бъдат убедени, че зад ъгъла все още чака някоя партия-спасителка. Има обаче едно течение в протестната вълна, което може да се съпротивява на тези опити и да дочака въвеждането на истински и смислени промени в България - децата на прехода, казва авторката на статията.

Българската левица и десница противопоставят сегашните на февруарските протести и тези въображаеми разделения бяха подети от някои чуждестранни медии, които ни информират, че сегашните протести били на "средната класа", продължава Мария Петкова, която изразява несъгласие с твърдението, че в България има "средна класа", не приема и клишетата за някакво противопоставяне на "образованите" градски жители срещу "необразованите" бедняци и жителите на селски райони.

Благодарение на продължителния провал на регионалното развитие при управлението и на десни, и на леви правителства, мнозинството жители на София са от село, защото почти не може да се намери работа другаде. Същевременно заради неспособността на политическия елит да насърчи икономически растеж и да реформира образователната система, да си "образован" в България не означава нищо. В страната ми е пълно с висшисти, които карат таксита или чистят хотелски стаи, пише Мария Петкова в англоезичната версия на сайта на "Ал Джазира".

Докато политиците се опитват да манипулират обществеността и да употребят протестите в своя изгода, има един играч, чиято интелигентност и издръжливост те подценяват и който е носител на надеждата, че както и да завършат сегашните протести, масовото движение за промяна в българското общество ще продължи. Това е моето поколение, поколението на "децата на прехода", което се бори срещу провала на родителите си през изминалите 20 години преход. И противно на това, което казват чуждестранните медии, това ново поколение не е само на софийските млади професионалисти от средната класа, които се събират на площада след работа. В това поколение влизат и стотиците хиляди млади емигранти, които са били принудени от липсата на перспективи у дома да потърсят работа и образование в чужбина. В него влизат и всички, които останаха в България, може би успяха да получат някакво образование, но тъй като са смазани от бремето на семейните отговорности и високата младежка безработица, не са успели да се доберат до луксозен офис в центъра на София, пише Мария Петкова.

Ние споделяме нов стремеж към промяна, несравнимо по-силен от този на предишните поколения, който има потенциала да предизвика фундаментални промени в България, да възкреси тази загиваща страна и да вдъхне нова енергия в политиката й, обществото й и културата й. Това поколение няма да се спре при следващи избори и следващо правителство, то няма да спре, докато морално банкрутиралият ни политически елит не се научи да ни слуша, да се подчинява и да приеме стремежа ни към промяна, социална справедливост, конкурентоспособна и основана на иновации икономика, свободна от мафия бизнес среда, свободни от феодализъм институции и егалитарно толерантно общество, пише Петкова.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
41
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Нашето поколение няма да се откаже!" Мила джофро , забегнала при талибаните да ти порят селската П....,не знам ти от какво няма да се откажеш но ти казвам че ако бутнете демократично избраното правителство на Орешарски ниеняма да се откажем да ви трепем докато нито един некачествен *** като теб не изчезне от лицето на земята!!
17
3
 
5
 
! Отговори
bahuro преди 10 години
до 19 домашния журналист:"Да винаги ми е било интересно трудно ли е да си *** и в Шаблон?:)"Ами би трябвало да ти е лесно сам да си отговориш на тоя въпрос. Все пак си много умен с 10 асцендента и супер острия като бръснач а*алитичен ум...
16
12
 
4
 
! Отговори
Домашен Журналист преди 10 години
Да винаги ми е било интересно трудно ли е да си *** и в Шаблон?:)За 23 години умствено ви кастрираха подчертавам доброволно от ваша страна и с днешна дата освен да ви гледам така умствено-аналитични безпомощни с лека насмешка в мен се прокрадва и лека тъга защото и децата ви са същите умствено скопени които не само немогат да правят анализи по литературни прочити но и по картинка.Умствено бедни техните родители но с претенции.Това е опасно защото наглеете на такива като мен.Книга и Меч-ЩРИХ6
15
2
 
16
 
! Отговори
bahuro преди 10 години
до 17 - домашен "журналист":Щом тръгна за зодии да говориш се вижда колко ти е акъла. И да - потенциала ти е еднакъв и тук и в чужбина. Точно нула. Можещия е можещ навсякъде. Но не на всякъде е оценен.
14
19
 
3
 
! Отговори
Домашен Журналист преди 10 години
Да аз съм зодия Близнаци с асцендент Дева два пъти Меркурий-как смяташ умен ли съм?Аналитичен с бърза мисъл-реално слово винаги един ход преди новините които стават такива след като аз ги задам като мисъл и посланиеИли не съм?!Една добра дама Алена при която всички ходите някак лицемерно и дискретно да ви казва кое е добре за вас един път в случаен диалог като игра на думи(тя е Водолей и си пасваме като изказ)ми каза че в чужбина ще съм дърво без корен и потенциала ми е силен само тук БГ!
13
13
 
10
 
! Отговори
aq преди 10 години
до 3 "Мария Петкова"Срамувам се от такива като теб. И за такива като теб има господ.И това е предпоставка да напуснеш Б-я, има много като нея в Б-я. От къде толкова мръсно семе се е пръкнало.
12
8
 
20
 
! Отговори
bahuro преди 10 години
до 13 "домашен "журналист" " - Пич, има голяма вероятност да не си се махнал, защото се страхуваш или толкова си можеш. Има хора, заминали в чужбина по простата причина, че в България са си ударили тавана. Ти това няма как да го знаеш... Явно не правиш разлика да отидеш да миеш *** на запад, или да заминеш да работиш, понеже те там нямат качествени кадри като теб, които не могат да се реализират в България... Ей и заради такива като теб сме на това дередже. И да - ти си лицемера и завистника.
11
21
 
11
 
! Отговори
Домашен Журналист преди 10 години
Ми като е било толкова трудно на лицемерната Мария Петкова зад граница да беше си останала в БГ с заплата 500 лева.Вие с тъпите въпроси от рода на-Ти всъщност знаеш ли сега какъв е кеф да си европеец в Кайро?! Всъщност имаш ли и идея как се бачка зад граница? За супер Наивни-Умствено-Кастрирани без съпротивителни сили ни имате?!Викате си тва е матряла и ще си ги мачкаме като пластилинче още 23 години преход!Волен Сидеров ще спре да бъде избиран постоянно в Парламента като спрете с това!
10
3
 
20
 
! Отговори
bahuro преди 10 години
До 3 "Мария Петкова":Значи... да ти кажа точно заради такива завистливи *** сме на това дередже. Ти всъщност знаеш ли сега какъв е кеф да си европеец в Кайро?! Всъщност имаш ли и идея как се бачка зад граница?
9
2
 
18
 
! Отговори
художника преди 10 години
До Нашето полокениеИнтернет приятелю е голяма сила. В началото на прехода него почти го нямаше и хората вярваха на платените медии. Сега всеки що годе грамотен човек може да се информира. А тази сила/информацията/ нашите политици я пропускат- за сега. И резултатите са налице.Когато на нашите *** им светне в главата, че всички хора могат да се информират за техните действия/бездействия/, ще почнат да работят най-посла за народа, а не за себе си!
8
2
 
11
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До НОВ СВЕТОВЕН РЕДАбе не знам кой в прав текст подстрекава полицията да бие мирнопротестиращи и да ги вкарва по затворища?За поколение с промит мозък не ми говори.
7
4
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Не им щем и демокрацията. При Борис I България се е стабилизира. След това може да се проследят във времето спадовете и възходите. Оттам да се правят анализи и изводи, кога и при какъв вид управление, закони, обичаи и традиции българският народ е бил най-добре и кога са започвали проблемите.
6
4
 
27
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До АнонименХората 100 пъти казаха оставка, ти пак не знаят какво искат.Това правителство какво точное направило.Освен, че съвсем спря и тъй вече забавения икономически растеж.Вдигане на мин заплата и замразаяване на пенсионната възраст до друго няма как да доведат.Това са точно еднократни предизборни трохи за разгневената тълпа ако може да се хвърли на земята и да с збие да събира.След това по-голяма безработица, по-голям дял на сиво, емиграция и намаляване на приходи.Отделно, заемите.
5
23
 
17
 
! Отговори
Дъщерята на Бойко преди 10 години
На мен татко Боби ми каза че идва моето време да управлявам овцете наречени незнам от кой и как Народ?!Иначе аз съм в USA и не съм малко дете а голямо момиче на 26 години което троши наред -ЧЛЕНОВЕ-(уча Право).Неразбирам Московски какви малки деца вменява на татко Боби?Иначе тук при Обама съм супер.Много е як живота защото всеки месец татко ми изпраща по 100 000 лева окрадени разбира се от вас туземското население което стягате коланите(заради Тати) защото е криза и трябва да сте все така Глупави!
4
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С разпуснати нрави няма бъдеще ни у дома, ни зад граница. Вярно е, че младите са надеждата, но и нямат опита. Не забравяйте, че младите бригадири са били ентусиазирани повече даже. Сложен е процеса и може да се използва двояко.
3
34
 
16
 
! Отговори
Мария Петкова преди 10 години
Много съм добре в Кайро.Тук вземам много пари като купувам после имоти в БГ и карам бедните мои сънародници да ми работят на къщата-палат която строя с 15 лева надник на ден.Много ли им е?Да не съм се минала?Иначе аз съм поредната лицемерка избягала от *** БГ която се опитвам да ви бъда ментор от безопасно разстояние на бедни-инфантилно-наивни *** като вас.И като се пооправете ще се върна да ви стана началник някъде защото ние от чужбина сме с предимство от вас с които ядете колци!
2
41
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господа протестиращи, това ,че вие изобщо не знаете за какво сте там , какво искате и въобще къде сте , е ясно вече и на малките деца. Разходката на детето и кучето не бива да се смесва с опасни за страната действия.Пък и това ново правителство вече свърши много повече работа отколкото предното престъпно такова
1
5
 
45
 
! Отговори
Kk преди 10 години
Именно на младите хора като нас, израснали в дългия процес на прехода, им писна само да се надяват. Искаме промяна, искаме бъдеще у дома.