Търсят се варианти за парите от ЕС, които можем да загубим

Йоханес Хан: България трябва да наваксва във всички области
Обновена: 12 юли 2013 10:05 | 12 юли 2013 10:00, Елка Василева
19
Търсят се варианти за парите от ЕС, които можем да загубим
Искра Михайлова, Десислава Терзиева, Йоханес Хан и Зинаида Златанова. Снимка: БТА

Вече се търсят варианти парите, които може да загуби България от този програмен период, да бъдат възможно най-малко, заяви комисарят по регионална политика Йоханес Хан. След среща с вицепремиера и министър по еврофондовете Зинаида Златанова и министрите на околната среда Искра Михайлова и на регионалното развитие Десислава Терзиева в Брюксел Хан подчерта още, че след 2014 г. от страната ни ще се очаква да инвестира повече от европейските средства в икономически растеж и заетост, информира БНР.

Въпреки политическите сътресения у нас Йоханес Хан няма оплаквания от начина, по който Еврокомисията работи с българската администрация и подчертава, че подготовката на необходимите документи за следващия програмен период върви добре. За този обаче има опасност от загуба на средства, каза Хан, като по думите му е важно тя да бъде сведена до минимум и вече се водят разговори в тази посока.

Комисарят потвърди, че след 2014 г. България ще трябва да пренареди приоритетите си и че Еврокомисията поставя условие повече пари да бъдат насочени към изпълнение на Стратегията за растеж и заетост - Европа 2020.

"Определено България трябва да наваксва във всички области и затова е важно да инвестира в малките и средни предприятия, както и в иновации и научни изследвания, защото от тези неща зависи конкурентоспособността на икономиката", каза Йоханес Хан.

Че европейските приоритети вече са други и че в България занапред акцентът няма да е върху строителството на магистрали, потвърди и вицепремиерът Зинаида Златанова.

На срещата е станало ясно, че инфраструктурата определено вече не е приоритет. В момента големият приоритет са иновациите, науката и изследванията, образованието, обучението, инвестициите в човешкия капитал, работните места, малките и средните предприятия, екологията и климатът.

До септември правителството трябва да представи в Еврокомисията нов, трети вариант, на партньорското споразумение за следващите 7 години, който ще бъде максимално съобразен с тези приоритети.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
жжж преди 10 години
"В момента големият приоритет са иновациите, науката и изследванията, образованието, обучението, инвестициите в човешкия капитал, работните места, малките и средните предприятия, екологията и климатът"Езуитска му работа! Пари за консултации ! Ако построимагистрали ще останат на наша земя. Ако обучаваме ще заминат да им работят ангария из европата като евтина работна ръка а за нас гол к.р
13
0
 
2
 
! Отговори
БАБА ТОНКА преди 10 години
Аз знам един вариант-ново НС и нов кабинет!Иначе ще има още много спрени пари!Вече се лишихме от 500 милиона за развитие на селските райони за следващите 5 години!
12
0
 
1
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
"Щом Лилето и Боко са се справили, значи и *** би трябвало да се справи :) "То това е показател и то сериозен. Дори може да се замислим да сложим специално обучени шимпанзета да извършват тия дейности. Така ще спестим и пари на държавата - заплатите ще са само няколко банана дневно.
11
1
 
2
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Май ясното послание е,че евросредствата трябва да се насочат към сектори от които най-малко може да се краде.
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС източва България и българския народ не се нуждае от новите форми на поробване от ЕС и САЩ като евтин пазар за роби.
9
1
 
11
 
! Отговори
помним ! преди 10 години
Не сме забравили как ОЛАФ хвана хората на агент Гоце в източване на евросредства германците бивши служ на ЩАЗИ вече си излежаха присъдите, а марио николов и другия крадлив *** съдът ги пусна Първанов нареди ДАНС ДА РАЗСЛЕДВА ОЛАФ СМЕЕЕХХХ НЕСТИГА ЧЕ КРАДЕ И *** ИМИДЖА НИ ТОВА ДОЛНО СЪВЕТСКО *** АМИ И НАГЪЛ
8
9
 
3
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 10 години
10, Щом една мутра, която не знае един западен език може, защо комунделите да не могат. Честно казано, от тях по-малко ще се червим. Поне няма да разправят, че "Цецо с багера копа трупове" !
7
2
 
8
 
! Отговори
министри ? преди 10 години
Тея *** как се явяват в ЕС не ми е ясно народът не ги иска те си играят на правителство
6
5
 
2
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 10 години
"Въпреки политическите сътресения у нас Йоханес Хан няма оплаквания от начина, по който Еврокомисията работи с българската администрация и подчертава, че подготовката на необходимите документи за следващия програмен период върви добре"Вселената не се върти около Тиквата, мили герберчета :) Щом Лилето и Боко са се справили, значи и *** би трябвало да се справи :)
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Prevedeno na BG: Daje i magistrali niama da ima...
4
1
 
12
 
! Отговори
RoxyM преди 10 години
Ама нека, нека ни спрат парите! Че тогава дано и на тъпите червени б...ци им просветне, че е време да си ходят!!!
3
3
 
18
 
! Отговори
sharan-bg преди 10 години
Аман вече от грешни заглавия!! Къде по-хубаво и правилно щеше да бъде , ако бе : "ТЪРСЯТ СЕ ВАРИАНТИ ЗА ПАРИТЕ ОТ Е С, КОИТО МОЖЕМ ДА ОТКРАДНЕМ"!?!?
2
22
 
4
 
! Отговори
пипс преди 10 години
тоз май се е информирал от сводките на боко рапоня на тема инфраструктура. да вземе да се разходи ис страната..
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"На срещата е станало ясно, че инфраструктурата определено вече не е приоритет."Сигурно щото сме дръпнали много с нея и България е един малък рай без грозни панелни блокове, без дупки по пътищата, без разбити тротоари, без липсваща канализация на много места, без спукани на 100 места водопроводи...Един прекрасен рай!