Година след атентата в Бургас - има ли резултат от разследванията?

Още не е ясна самоличността на извършителите, обяснява експерт
18 юли 2013 15:14, Петя Славова
3
Година след атентата в Бургас - има ли резултат от разследванията?
Снимка: Булфото

На 18 юли 2012 година точно в 17.23 часа бомба избухна пред терминалите на летището в Бургас. Загинаха шестима души - петима израелски граждани, дошли на почивка в България, и шофьорът на техния автобус - българинът Мустафа Кьосов.

Година след този трагичен инцидент разследването на атентата продължава. Изяснени са множество обстоятелства , но самоличността на извършителите така и не е ясна. По думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев обаче има ясни следи, които сочат, че Хизбула стои зад атентата на летище "Сарафово".

Тезата на министъра обаче не се подкрепя от експерти по сигурността. „Няма категорични доказателства, че зад атентата на летище Сарафово стои „Хизбула“, коментираха Славчо Велков и Симеон Николов в ефира на Bulgaria on Air.

Още по темата

Славчо Велков поясни, че на практика българските разследващи не са имали възможност да установят повече подробности около атентата заради директната намеса на израелските следователи. Симеон Николов пък твърди, че до този момент няма нито едно категорично доказателство за ливанската групировка. В противен случай всички европейски страни щяха да поставят организацията в черния списък.

Според експерта Славчо Велков българите не са осъзнали напълно заплахата от тероризъм, защото страната ни не е честа мишена на терористи. Той поясни, че нито една държава в света не може да противодейства изцяло на тероризма. Винаги има вероятност някой да стане обект на терористичен акт, допълни той.

По думите му нашето разследване е било възпрепятствано още в самото начало. „Очевидците от израелска страна бяха много бързо прибрани“, каза експертът.

Според Симеон Николов не може въз основа само на един принтер да се правят категорични изявления. Според него страната ни е намесена в политическа игра, в която не диктува правилата.

Целият разговор с експертите по сигурността може да видите на сайта на Bulgaria On AIr.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Крият се нещата преди 10 години
Най-вероятното е, че разследващите знаят кои са истинските извършителите и подбудителите, но не им е разрешено да кажат. Вместо това се заиграва опасна междудържавна игра, целяща оправдание на една бъдеща война срещу ИРАН, поддържащата я ХИЗБУЛА. Военната тактика на Хизбула се оказа твърде успешна в последната агресия на Израел в Южен Ливан, което наложи Хизбула като политическа част от Ливанското управление. Нашето правителство е редно да не се замесва в тези бъдещи военни стълкновения.
2
0
 
0
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
Израелските служби се намесиха и отнеха инициативата за да не могат " инспектор Стрезов" и " майор Деянов" да разберат за какво става дума . Играта е на друго ниво и затова нашето правителство трябва много бързо да им тегли една балканска !
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Канадец и Австралиец -> суверен англиската кралица -> UKАко това беше станало в Англия и извършителите бяха Българин и Македонец примерно щеше да ми е интересно какво щеше да пишат в англиската преса.Това е същото като Българите организираха атентат срещу папата нали :)