Държавата върна ускорено на бизнеса над 450 млн. лв. ДДС

Просроченото ДДС е 315 млн. лева, пресметна министър Чобанов
36
Държавата върна ускорено на бизнеса над 450 млн. лв. ДДС
Петър Чобанов. Снимка: архив, БулФото

Министърът на финансите Петър Чобанов отрече да има спекулация с данните за дължимото ДДС на бизнеса. В тези 776 млн. лева, които обяви премиерът, има и ДДС от текущия период. Тук няма никаква спекулация, тъй като това ДДС също се дължи от държавата, коментира пред журналисти в парламента Чобанов.

Премиерът никъде не каза, че това е просрочено ДДС, а каза, че това е ДДС, което държавата дължи, посочи Чобанов и отбеляза, че просроченото ДДС е 315 млн. лева. По думите му трябва да се замислим защо въобще боравим с понятие като "просрочено ДДС" и как да го намалим.

Данните, които изнесохме за 25 млн. лева платени лихви заради това просрочено ДДС миналата година и 12 млн. дължими лихви само за първите пет месеца на тази година, също са достатъчно тревожни, коментира Петър Чобанов, цитиран от БТА. Той посочи, че преди време неплащането навреме на задълженията на държавата към бизнеса се е смятало за евтино финансиране на бюджета, но се е оказало, че не е толкова евтино, тъй като лихвата е сериозна.

От тази гледна точка няма никаква спекулация, вече ще има по-добра отчетност към всеки един момент колко ДДС дължим, каза финансовият министър. Решихме информацията по-добре да се канализира, по-добре да се следи, включително и на дневна база от цялата система на НАП, добави той.

Чобанов съобщи, че държавата е върнала на фирмите ДДС за 454 милиона лева като част от плана за разплащане с частните компании до края на август.

„В първите 12 дни на юли върнахме по-ускорено ДДС за 454 милиона, включително този път помислихме и за малките фирми и на 1215 малки фирми върнахме 60 милиона, което за тях е сериозен източник на финансов ресурс”, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Roberttes преди 11 минути
canadian pharmacy <a href="healthymenviagra/">new healthy man</a>
25
0
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 11 години
Сигурен съм, че от това правителство и по два "Наполеона" да даваха на калпак, пак щеше да има недоволни. Пак щеше да има станали с дирника нагоре и нещастни от сутринта. Знам, че ДДС съществува в много страни и действа успешно като механизъм. ДДС няма в Ню Джърси, нещо което ме изуми, когато посетих този щат. По-долу се начетох на тенденциозни глупости, ама това е нивото!
24
4
 
3
 
! Отговори
ha преди 11 години
Да ,върнаха на собствените си обръчи от фирми и то експресно ,защото спринта се измерва вече с части от секундата,борбата е на живот и смърт ,сега предстои да махнат и единната сметка /а резултата от нея е невиждана събираемост т.е ефективна събираемост/и отново сме на стартова позиция,изводът:по -скоро предсрочни избори .
23
2
 
9
 
! Отговори
Кари преди 11 години
Пак хейтъри ,това е много силна финансова инжекция за бизнеса ,нещо хубаво е с две думи!*** ,по колко ви плащат да хейтите по сайтовете?!?!?
22
8
 
7
 
! Отговори
void преди 11 години
Ей те това комунистите са страшно нещо. Този път помислили и за малките фирми и на 1215 такива върнали дължимото ДДС в размер на 60 милиона. Сметката бие пресмятането... Делим едното на другото и излиза че 1215 фирми имат да вземат по 50 000 лв ддс, което е начислено върху оборот от четвърт милион. Или малките фирми в тази страна правят големи пари или въобще не става дума за малки фирми. Дойдоха на власт и си взеха дължимото. То и царя навремето така направи. Пък ние сме риби за тях, неграмотни
21
6
 
8
 
! Отговори
Иди Амин преди 11 години
Коментарите под тази статия показват кой разбира за какво иде реч и сериозно допринася за икономиката, и кой е *** селянин и ***. Особено номер 22. Май ти за нищо не ставаш, намери си работа, може и за мъжка ку$ва да се пробваш.
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Върнала на своите фирми-мутрите.Тия да ходят да ги плещят на индиянците в северния полюс
19
1
 
6
 
! Отговори
Beden beden преди 11 години
До dds#wtfмного си *** Саше. Не краде от беднте , а от потребителите. Бедните ни крадът по много други начини. В ннякои страни хранителните стоки и учебниците и лекарствата са с нулево ддс.Което значи че някой по веригата го плаща и това пак се отразява в цената.А идеята на ддс е да се облага само добавената стойност , т.е формално е справедлив данък.доколкото може да е справедлив данък
18
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Държавата ускорено върна на бизнеса над 450 млн. лв. ДДС" И после тегли заем от 1милярд лв чиито лихви ние ще плащаме после. Браво овчарю! Комунистите освен прости селяни и изпити от пръстите "интелектуалци" за друго стават ли?
17
5
 
14
 
! Отговори
55 преди 11 години
А защо мислите пускат фишеци за коледни добавки на пенсиите?Очаквам подписите да стигнат 2 500 000......
16
2
 
8
 
! Отговори
murginal преди 11 години
val789 Схемата с ддс е малко по усложнена откакто се хакнахме у европейското пространство баце.Точат се едни пари ум да ти зайде.Но не , не от нашите а от европейските тарикати, нашите нямат нито капацитета и нито структурите за такива игри, с малки изключения разбира се.
15
4
 
9
 
! Отговори
55 преди 11 години
А лихвите на заема по-малки ли са?
14
0
 
12
 
! Отговори
0nzi преди 11 години
"Държавата ускорено върна на бизнеса над 450 млн. лв. ДДС" СЕ ПИШЕ!!!
13
5
 
18
 
! Отговори
dds#wtf преди 11 години
Ддс-то е най-отвратителния данък, който съществува! На практика той краде от бедните, за да върне на богатите:( безкрайно несправедливо!!!
12
17
 
31
 
! Отговори
Малък предприемач преди 11 години
По-коментарите си личи, че ставате само за работници!!!Ама ако имахте достатъчно акъл,Щяхте да имате фирма,А като имате фирма ще си чакате ДДС-то,Че от 2010 заради "любимците на народа" - Боко и Мони,Не сме помирисвали връщане на ДДС!
11
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тоя турски овчар чобанов главата защо му е такава?
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Edno ne moga da razbera - zashto trqbva firmite da vnasqt DDS i sled tova dyrjavata da im go vryshta.. Napravo da ne vnasqt i vsichki sa na chisto.. ama qvno shemite s vryshtane na DDS sa izigrali rolq
9
0
 
43
 
! Отговори
val 789 преди 11 години
А бе я сложете малко ум в тези тикви и коментирайте!!!! Ще се връща ДДС на фирмите,понеже ВСИЧКИ ние навреме си го плащаме с всяка една своя покупка.А иначе какво на практика става:Плащаме си ние ДДС-то,фирмата го внася в бюджета,а парите които трябва да се възстановят просто ги.....НЯМА.Започват да текат лихви на тези пари и КОЙ ги плаща-ДЪРЖАВАТА,а кой е ДЪРЖАВАТА-отново НИЕ!!!!!!!!!!!!
8
17
 
13
 
! Отговори
Шoп преди 11 години
Бързо крадат...
7
1
 
24
 
! Отговори
Муравей Радев преди 11 години
Ок!, пишат наизуст, защото българите мразим и плюем по всичко. Единственото, което обичаме, е да мразим.