Край на политическите назначения на посланици?

Още тече разследването за атентата на Сарафово, отчете Вигенин
Обновена: 24 юли 2013 00:09 | 23 юли 2013 21:58, Камелия Цветанова
10
Край на политическите назначения на посланици?
Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

Обмисляме изцяло премахване възможността да има политически назначения в дипломатическите служби, съобщи министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Според него това е необходимо, защото особено в последния мандат се е стигнало до крайности. „65% от генералните консули са външни политически назначения”, обясни министърът.

В същото време той увери, че посланици с доказана принадлежност към Държавна сигурност няма да бъдат предлагани и назначавани.

Въпрос на преценка е обаче в рамките на МВнР е кой от тях ще може да бъде използван на различни позиции в рамките на министерството за реализиране на целите и задачите на ведомството.

Вигенин обясни, че е пред финализиране етичният кодекс.

Още по темата
„С него ще финализираме законовата рамка на функциониране на министерството и ще се опитаме да вкараме ред и предвидимост в работата на министерството”, каза министърът.

Той добави, че намерението на правителството е МВнР да поеме по-сериозна роля и българските представителства в чужбина да имат по-сериозна роля по отношение на енергетиката.

„Предвиждаме един от генералните директори на МВнР да има и икономическа дипломация”, заяви Кристиан Вигенин.

Той коментира още България има своя ангажимент да продължи разследването на атентата в Сарафово.
Ангажиментът е не към партньорите, а към тези, които пострадаха от атентата преди всичко, за да може виновните за него да бъдат открити и наказани.

Не мога да коментирам в какви срокове разследването може да стигне на фаза, в която може да влезе и в съда, посочи министърът.

Вигенин беше попитан до каква степен решението за включването на военното крило на "Хизбула" в терористичния списък е било базирано върху доказателствата, които България е предоставила, както и за повече подробности за получените нови доклади по случая. Не ми е възможно да кажа повече, не би следвало да коментирам, дори мисля, че направих една малко по-голяма от нужната крачка, споменавайки изобщо за тези доклади, но те са в прокуратурата, каза Вигенин и добави, че разследването трябва да ги използва по начина, по който прецени.

По отношение на въпроса до каква степен доказателствата от разследването на атентата в Сарафово са повлияли за крайното решение, Вигенин коментира, че не би могъл да определи степен, но добави, че един от важните елементи, довели до решението, е било разследването на атентата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
мамицата ти преди 10 години
паднахте вече. кви назначения
8
0
 
4
 
! Отговори
FAKT преди 10 години
Ами че те 90% от дипломатите и работещите в МВнР са комунисти така че кво
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вагенин не беше ли приятелката на Станишев?
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вигенин-евтината червена проститутчица, си отвори палавата устичка...*** елементарен..
5
0
 
9
 
! Отговори
on line преди 10 години
В момента по БНТ БТВ, ТВ Европа, НТВ показват директно недоволството на хората от правителството на нищото, а по ТВ7 си карат реклами и скапано шоу. Пиша това, за да се знае кои следят нагласите на народа и кои си гледат интереса. Нарекоха един дето има новина някак си и той се обиди.
4
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 10 години
До megi 55 " Другарят Вигенин с това жълто по устата " ... не е жълто ! Бяло е :))))
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какво разлсдване, питайте Станишев той нали още преди време каза че НЕ били Хизбула
2
2
 
12
 
! Отговори
Борис преди 10 години
Сменяме всички! Области управители, директори....................................къде каквото може! ииии вече край!
1
1
 
18
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Другарят Вигенин с това жълто по устата и това излъчване на "експерт "стига се е правил на пето поколение дипломат ами да ходи да запълва дупката на Станишев ! Моля без задни мисли!С тава въпрос за тази в бюджета.