Със заема от 1 млрд. искат да се разплатят с близки фирми!

Мартин Димитров: Има опасност кредитният рейтинг на BG да се влоши
Обновена: 23 юли 2013 11:19 | 23 юли 2013 09:38,
158
Със заема от 1 млрд. искат да се разплатят с близки фирми!
Снимка: Bulgaria On Air

Управляващите искат да си купят време със заема от един милиард лева, за да може да се разплатят с близките до тях фирми, а това не е полезно за държавата, каза в ефира на Bulgaria On Air бившият лидер на СДС Мартин Димитров.

Според него актуализацията на бюджета е абсолютно ненужна: „Тази стъпка означава, че правителството не може да се справи с бюджета. За месец май фискалният резерв е 5,8 млрд. лева и беше отчетен излишък от малко над 300 млн. лева – необходимост от заем не съществува“.

„Ако икономика се развива по този начин, то Гърция нямаше да е в тази ситуация“, каза той и посочи, че сме застрашени от влошаване на кредитния рейтинг и финансовата ситуация в България, и от скок в лихвените нива.

„Искаме президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху актуализацията на бюджета, защото няма икономист извън парламента, който да подкрепя това решение. Ако той го направи, то това ще означава, че ще са необходими 121 депутати, за да бъде приет след това, а БСП и ДПС няма да успеят сами“, коментира Димитров.

„Не е нормално, както и другите закони, около 70-80 души да гласуват подобна стъпка, за която децата ни и всички ние да плащаме“, посочи той.

По думите му сценарият без актуализацията не е толкова страшен. „Заложеният бюджет е изпълним, почти нямаше популистки разходи от служебното правителство. Нищо лошо няма да се случи“, каза икономистът.

„Всяко ново правителство се ползва с доверието на гражданите в началото. Това обаче го проигра много бързо. През август не трябва да си взимат почивка, а да се гласуват промените в Изборния кодекс и да се насрочат избори“, коментира той.

На въпрос дали ще има алтернатива за българите, Димитров беше категоричен: „Да, ще има. Реформаторският блок е опит за такава алтернатива, а е възможно част от протестиращите да сформират такава“.

„Резултатите от следващите избори ще бъдат различни от досегашните. Ще има голяма промяна, гласовете на БСП ще паднат драстично. Мисля, че има голяма ниша за нови десни партии, включително и за реформаторския блок“, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма наши, няма ваши, държавата дължи пари на фирмите и трябва да се разплати, като това би трябвало да стимулира поне малко икономиката.
24
4
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До graywatch- ЩЕ СЕ СТРОИ, ТА-А-А... "ПУШЕК ЩЕ СЕ ВДИГА"...- Нямаме енергийно спасение за евтин ток (освен в научната фантастика) през следващите 60 до 100 години...!!!.
23
8
 
6
 
! Отговори
хаха преди 10 години
Даа, управляващите се обадиха на Маутинчо и му казаха "Това е поверителна информация. Не я разгласявай. Този млрд. ще го раздаваме на наши фирми. Ама понеже ти си огромен фактор в БГ политиката считаме, че е необходимо да си запознат."
22
5
 
8
 
! Отговори
асда преди 10 години
До info.Да и теглил пари от държавния бюджет в разплащателни сметки в оффшорки нали !?> :DСтига си вярвал на комунистическата пропаганда, те само това могат да лъжат и да крадат ...
21
0
 
3
 
! Отговори
Измама преди 10 години
А измамницата Маргарита Атанасова от София, дали ще се разплати за получените с измама пари? Имала магазин за дрехи. Да върне парите!
20
5
 
2
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
До graywatchРебалансиране на енергетиката Развитие на Енергетиката като основен индустриален сектор, създаващ значителна добавена стойност, притежаващ гарантиран външен пазар,в който страната ни има доказани сравнителни предимства. Развитие на българската енергетика на основата на три приоритета-енергийна ефективност и ВЕИ, национални енергийни ресурси и ядрена енергетика. При потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта Белене" и прогнозите за електропотреблението в региона и България -рестартиране на проекта с ясна финансова структура.
19
2
 
9
 
! Отговори
Някой друг преди 10 години
Така, ясно е, че парите в бюджета не стигат, при това обективно (по - нисък от планирания ръст, наближаващо плащане по емисията от пролетта и увеличени социални разходи), то всичко друго е скалъпвания по темата, каква щяла да бъде лихвата, на кого щели да дадат парите и други всякакви глупости. Вие как предлагате да се финансира недостига на пари?! Да не ви върнат ДДС -то, да не ви платят поръчките или да спрат пенсиите?! Какво предлагаш Мартинчо?!
18
0
 
7
 
! Отговори
макето преди 10 години
Кой и да дойде да стабилизира донекде дръжавицата требе да тегли заем щото немаме брутен продук у бг-то не зе произвежда нищо едно радио барем или па бръснарско ножче не произвеждаме е нема отдека сичко се изкрадна само на мен ракийката и винцето още не са украднали изедниците наздраве на сите кръкачи
17
8
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Анонимен1. 1,54 милиона вложени в Белене са инвестиция за 60 години, за ток със себестойност 2,42 стотинки (За тока от Цветелинковите ВЕИ даваме 75ст. без ДДС)2. Цанков камък е вечна централа за евтин ВЕИ ток...- НЕ Е ВАЖНА ЦЕНАТА, А... СЕБЕСТОЙНОСТТА НА ПРОДУКЦИЯТА...!!!.
16
9
 
5
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
До АнонименБЕЛЕНЕ ГЬОЛ АМА ДРУГ ПЪТ
15
4
 
15
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
ЛуменчоСпомняш ли си 2009 г. Тройната коалиция загуби изборите и преди да напуснат раздаде на техни фирми 4 млрд. лева излишък под формата на договори за обществени поръчки.В момента БСП и ДПС искат да изхарчат 1 млрд. лева наготово,които да плащат работещите, вместо да обложат хазарта с данък и да вържат дефицита в бюджета.И между другото в кафето на Позитано от сутринта за форумните *** дават кебапи на промоция от месо от държавния резерв изписано от ДПС като обелки за салами.
14
11
 
10
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
СЛЕД ГЕРБ ПОТОП КОЙ ЩЕ ИМ БЪРШЕ *** КОИТО ИЗСРАХА СКАПАНА ИКОНОМИКА СМАЧКАН БИЗНЕС РАЗБИТА ЕНЕРГЕТИКА НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ НА ВЛАСТ НИКОГА
13
3
 
11
 
! Отговори
gogo преди 10 години
този *** отново изплува като лай-о.
12
8
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До гост5- 90% са пуснати по договари на ГЕРБ...!!!.
11
8
 
9
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До Одисей 1Одисейчо,При цена на тока от Цветелинковите ВЕИ от 75 стотинки без ДДС, кой то изкупуваме ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, пак ще си останем без токТо бива алчност, бива, ама чак такава - не бива...!!!А тока от Белене ще е със себестойност 2,42 стотинки... Пазарна икономика имаме, а не феодално-комунистическа закрепостеност, та-а-а... Белене ще се строи...!!!Който не може да продава "...ще духа супата" и това от 2015 г. е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО...!!!Извод - ИЗБОРИ НАЙ-РАНО НА 01.01.2015 ГОДИНА...!!!
10
7
 
11
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Мартине, Мартине, а с 4-те милиарда, предишното управление, с кого се разплатихте! Е....и и "умниците" всички!
9
5
 
15
 
! Отговори
info.® преди 10 години
Тоя с очилцата на снимката да не дава много акъл защото баща му Костов направи голямата далавера с държавният дълг в началото на прехода!Дълг който беше съчинен за оправдание с цел разграбването и изпирането на държавната пара през целия 24год. преход.
8
0
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Кой създаде практиката да се лансират фирми ,които да общуват само с държавата?Селското стопанство какво е ?Избрани велможи на политическия елит великодушно бяха оставени да узурпират собствеността на хората.Заради такъв капитализъм посланиците на великите сили ни размахват пръст.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се разплатели с близки до тях фирми за 1 млрд. Тогава колко милиарда се дължат от държавата на фирмите като цяло - и близките и далечните по отношение на властта?Или Алелуята продължава да си пердаши през просото без да се замисля.
6
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
rumen221А къде ти е сумата от 1.8млрд за гьола в Беляне и още почти толкова за Цанков камък ? Или това не са краднати пари от комунисти и турци а са инвестиции за благото на народа -- хайде замълчи , че ставаш досадно смешен///